SVT:s Eagles slår Paradise Hotel!
Utropstecknet är befogat – den erkänt svåra målgruppen 15-24 har länge av de kommersiella aktörerna serverats material i form av dokusåpor, och kärleksintrigerna har placerat sig på toppen i online-mätningarna i Sverige.
I de senaste undersökningarna tar Eagles förstaplatsen i just den målgruppen, och det skiljer tiotusentals tittare ner till närmaste konkurrenten.
Faktiskt så har alla de fem första avsnitten toppat onlinelistan för mars. Även de sista tre avsnitten i april har legat på topp i veckorapporterna!
Glad men inte överraskad
Eagles har alltså hittat helt rätt. Petter Bragée, programchef på SVT i Malmö, är självfallet glad, om än inte tagen på sängen av framgångarna.
”Överraskad är väl fel ord när det var detta vi drömde om. Men jag är lättad och glad att det funkade i denna svåra målgrupp. Jag vet inte om man helt kan säga att nordiskt ungdrama är ’on a roll’ i betydelsen att allt går bra i alla länder. Skam har en särställning, och man undrar fortfarande om det genomslaget går att upprepa”, säger han.
Eagles, ett drama i åtta delar, är en nordisk samproduktion mellan SVT, NRK och Yle. Serien speglar livet som ung i en småstad, där alla vet det mesta om varandra, och ryktesspridningen är snabb och giftig.
I kärnan handlar dramat om sportens betydelse, och den personliga pressen som ofta följer med redan från unga år.
Edvard Olsson spelar hockeykillen Elias i Eagles. Foto: SVT.
Rak historia – och massor av research
Petter Bragée resonerar om vad nyckeln till succé egentligen är – varför Eagles och varför just nu?
För det första: Här har vi en rak och tydlig historia, med låga trösklar.
”Den är en ’Vår tid är nu’ (SVT:s prisbelönta familjedrama, red.anm.) för ungpubliken på det sättet att det inte är svårt att hänga med, men lätt att engagera sig i karaktärerna. Eagles har fantastiska skådisar och regi. Men jag tror också att researchen – att upphovspersonerna träffade många unga i småstäder, hemvändande hockeyproffs och deras barn och snackade genom handling – gav den äkthet som är nödvändig”, säger Bragée.
Användarna har svarat med kärlek, och mycket diskussion online. ”Äntligen en serie jag kan känna igen mig i!”, skriver unga fans.
”Det finns diskussionsgrupper på Tumblr med fans från hela världen, och en hel del piratlänkar också. Våra skådespelares Insta-konton har exploderat och kommentarerna är väldigt positiva”, berättar Petter Bragée.
Han säger att det betyder mycket att ett svenskt originalmanus om livet i Sverige som tonåring, här och nu, blivit en succé.
”Särskilt som serien är gjord i en lägre prisklass än många andra dramaserier. Att vi ser att konststycket går att utföra leder nog till att vi kommer ha självförtroende att fortsätta försöka.”
“Jag hoppas Nordvisionssamarbetet ska leda till både samproduktioner och remakes”
– Petter Bragée, SVT
Mer samarbete genom Nordvision
Med ökad självkänsla i ryggen gäller det nu att blicka framåt. Hur ska framgången förvaltas, och hur ser nästa satsning ut?
”Jag skulle väldigt gärna vilja försöka göra minst en remake av någon ungserie som nyligen varit framgångsrik i något av våra grannländer – och ja, jag har favoriter. Klassen har visat att en remake av en dansk serie på barnsidan lett till enorm svensk relevans”, säger Petter Bragée.
Han menar att det inte är nödvändigt att uppfinna hjulet igen varje gång en ny serie börjar byggas.
Varför inte förädla och anpassa det som redan finns?
”Jag hoppas Nordvisionssamarbetet ska leda till både samproduktioner och remakes!”