Af Ib Keld Jensen
TV efter traditionel broadcast-opskrift er under pres. Seerne siver og især de unge bliver stadigt sværere at fastholde foran tv-skærmen. I dag bruger eksempelvis amerikanerne næsten lige så meget tid på web-tv som på traditionelt tv.
Så udfordringen er til at få øje på, og den næsten identisk for alle bolagene. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man er gået samme vej i jagten på en løsning. Ihvertfald er de fire projekter som Nordvision vil sætte spot på i dette og i de kommende artikler vidt forskellige.
Mens NRK netop har lanceret en storstilet mini-tv satsning, som på længere sigt skal sikre gratis tv på mobiltelefonen, GPS’en eller mp3-afspilleren, så har SVT indledt et banebrydende samarbejde med youtube.com som resulterede i over 100.000 klik på det mest sete debatklip op til Europaparlamentsvalget. Et svimlende tal ikke mindst i betragtning af, at EU-stof ikke ligefrem er kendt for at lægge gaderne øde.
I Danmark har DR sendt første del af en tre-trinsraket i kredsløb ved lanceringen af ‘Mit DR’, der er en mulighed for at skabe en personlig indgang til dr.dk, der er Danmarks mest populære website. Version 3.0 af dette projekt sigter mod kvit og frit at fordele DR’s indhold på andre sites, og det er en strategi, som YLE i Finland allerede har taget i anvendelse. En slags ‘giv-væk’-politik, hvor YLE i realiteten forærer programindhold væk til samarbejdspartnere, som for eksempel kan være andre medier, læreanstalter og parter inden for den offentlige forvaltning.
Konkurrenter går sammen
Sådanne eksempler på opgør med al vanetænkning finder man desuden i Norge, hvor de to kommercielle broadcastere, TV2 og MTG, er gået sammen med NRK om at etablere mobil-tv. De tre aktører har sammen skabt et fælles digitalt sendenet, som gør det muligt at se tv helt gratis foreløbig i Oslo-området. På sigt skal 90 procent af Norge være dækket.
“En mediehistorisk begivenhed”, kalder udviklingschef Gunnar Garfors samarbejdet mellem de tre broadcastere, der sædvanligvis er benhårde konkurrenter. Og det bliver de ved med at være. – Vi ser et helt nyt marked og valgte at gå sammen om at bygge en tjeneste op. I stedet konkurrerer vi på indhold, siger Garfors.
Norge bliver det første land i Europa, som tilbyder mobil-tv eller mini-tv, som parterne har valgt at kalde det for at signalere, at man sagtens kan se tv uden at have en mobiltelefon. Princippet er, at man skal have en lille modtager, som opfanger det digitale tv-signal. Signalet sendes til en skærm, der kan transmittere levende billeder, og det kan være en mobiltelefon, men behøver ikke være det. Og det er en central pointe, fortæller Gunnar Garfors.
– Mobilselskaberne ville gerne have tv-signalet sendt over sim-kortet, så de kunne bevare en slags gatekeeper-funktion, men det var selvsagt ikke noget vi ønskede.
I det hele taget har han kun godt at sige om det umage samarbejde; -Det er gået meget lettere end man skulle tro, siger Gunnar Garfors, der opfordrer andre bolag til at arbejde for en åben standard. Teknologien er ikke så vigtig, men det er vigtigt, at det er indholdsproducenterne, der styrer, og det er vigtigt at stå sammen, mener han.
Foreløbig er NRKs udgifter dækket over licensen. Gunnar Garfors vil ikke ud med et tal på, hvad det har kostet, – Men det har ikke været dyrt, og vi har kun skullet betale en tredjedel af udgifterne, påpeger han.
SVT i fremmede omgivelser
Mens de største konkurrenter altså har fundet sammen i Norge, så har man i Sverige også måttet bryde et ellers helligt princip. For SVT har det været afgørende at have fuld kontrol over eget indhold, herunder kontrol over i hvilken sammenhæng indholdet kan vises.
Dette princip kom under pres, da nyhedsredaktionen udviklede idéer til, hvordan man kunne løse en dobbeltudfordring, som bestod i både at få tag i de unge og samtidig få dem til at interessere sig for EU-valget.
Da idéen om at oprette en selvstændig valgside i Youtubes univers stod konflikten snart klar. SVT’s indhold blev vist i en ramme som SVT ikke længere havde fuld kontrol over. For eksempel er det ikke længere svensk lov, der gælder på youtube, og det førte til en større diskussion om medieansvar internt i SVT.
– På youtube kommer man meget let ind til materiale, som ligger langt væk fra det, som SVT gerne vil stå for. Der kunne være links, der henviser til racistisk eller pornografisk materiale, fortæller programchef for nyheder Mette Friberg.
SVT var interesseret i et gøre en satsning og endte efter hvad Mette Friberg betegner som ‘vældige diskussioner’ med at slippe den fulde kontrol. – Vi endte med at konkludere, at brugerne godt ved, at de befinder sig i en anden verden, når de for eksempel er på SVT’s valgside på Youtube.
Nu hvor valget er overstået er Mette Friberg ikke bekendt med, at der i praksis skulle være opstået nogle af de konflikter, man på forhånd var bekymret for. Til gengæld blev det oprindelige formål om at engagere unge svenskere i EU-valget godt hjulpet på vej af et valgtema, som i sjælden grad havde fat i de unges opmærksomhed. Det galdt fildelings-diskussionen, som endte med at sende Piratpartiet i Europaparlamentet.
Ifølge Mette Friberg er det meget sandsynligt, at SVT også i forbindelse med Riksdagsvalget vil lade vælgerne stille videospørgsmål til politikere og lade både svar, spørgsmål og debatindlæg blive til en selvstændig side på Youtube.
YLE satser på samarbejde
Mens SVT altså vælger interaktiv brugerinddragelse og distributionssamarbejde med et site, som i forvejen har solidt tag i målgruppen, går YLE efter at samarbejde med et bredt spektrum af eksisterende distributionskanaler, som får mulighed for gratis at anvende YLE’s indhold.
Selv kalder YLE det ”Strategien til at skabe nye muligheder”, og den forudsætter i følge det finske bolag, at den samarbejdsindrettede arbejdskultur udvides, så den strækker sig ud over bolaget.
YLE er med andre ord klar til at dele indhold med andre distributionskanaler, så længe distributørerne medvirker til almen folkelig oplysning og andre af YLE’s public service-forpligtelser. Det er altså ikke enhver obskur kanal på nettet, YLE vil dele indhold med. Et vist kvalitetsniveau er en forudsætning, og blandt mulige samarbejdsparter nævner YLE selv medieselskaber, teleselskaber, produktionsselskaber, læreanstalter og parter inden for den offentlige forvaltning.
Brugerinvolvering i DR
På DR arbejder man hen i mod øget brugerinvolvering på hjemmesiden dr.dk. ‘Mit DR’ giver brugerne mulighed for at personliggøre indholdet, så hver enkelt side får et helt individuelt indhold skabt af brugeren selv.
– Det smarte ved ’Mit DR’ er, at man ved hjælp af ganske få klik kan sammensætte sin egen side og løbende samle det indhold, man ønsker at følge med i – og samtidig se, hvad der sker på andre populære sites. Brugeren bliver så at sige sin egen webredaktø, fortæller Christian Valentiner, som samtidig understreger, at ’Mit DR’ ikke er en erstatning for det dr.dk, som brugerne kender i forvejen. Det er ment som et supplement og en ekstra service.
Også i DR arbejdes der på længere sigt imod at sprede indhold til relevante nye distributionskanaler på nettet. Et tænkt eksempel kunne være en rejseplan-hjemmeside på nettet, som bliver suppleret med relevante klip fra DR’s udsendelser fra udvalgte destinationer.
Endnu er planerne kun løse skitser, påpeger projektleder hos DR Interaktiv Produktion, Christian Valentiner, der henviser til, at der også er et rettighedsaspekt at tage højde for.Det er kun den del af produktionen, som DR har rettighederne til, der kan komme i spil her.Så de hellige køer slagtes når de nordiske bolag, slår sig vej ind i en ny tv-tidsalder. Og det sker i udtalt grad i samarbejde med andre distributører.
Læs mere:
- SVTs EU-valgside på YouTube: http://www.youtube.com/user/euvalet
- NRK om Mini-tv: http://www.nrk.no/programmer/tv/fbi/1.6455418
- Mit DR: http://www.dr.dk/betalab/Projekter/Mit+DR+forside/Mit+DR.htm