Av: Nicoline Falcon, DR Kommunikation
Nu er DR klar med tredje sæson af “EXIT”, der er produceret af NRK. Den demonstrerer på imponerende vis, hvordan det banebrydende samarbejde mellem nordiske public service-stationer skaber værdifuldt indhold, der appellerer til brugere i alle fem lande. “EXIT” sæson 1 og 2 har været en kæmpe succes nordisk med millioner af seere.
Og det er langt fra den eneste nordiske dramaserie, som danske seere har glæde af. Takket være samarbejdet ’Nordic 12’ mellem DR, SVT Sverige, NRK Norge, RUV Island og YLE Finland kommer der masser af drama fra vores naboer. Samarbejdet har muliggjort udveksling af indhold på tværs af landende og givet danske brugere mulighed for at se gribende, kvalitetsdramaserier fra hele Norden.
Og udvekslingen af nordisk drama har stor betydning, fortæller Henriette Marienlund, DR’s fiktionschef:
”Når vi udveksler nogle af vores bedste serier med hinanden, sikrer vi, at vi alle sammen har 12 serier om året af nordisk kvalitetsdrama. Det er dejligt, at vi nemt og ubureaukratisk kan stille fiktion til rådighed for hinanden og hjælpe hinanden med at bygge streamingplatforme op. Kvaliteten er generelt høj i nordisk drama, og norske ’Exit’ og svenske ’Hændelser ved vand’ når et niveau, man sjældent ser. Der må vi sige ’bravo’ til vores nordiske kolleger”, fortæller hun.
Fortæller de nordiske landes historie
Hun mener, det giver rigtig god mening, at seerne får nem adgang til nordiske dramaserier.
”Vi har noget i vores liv, der minder om hinanden – med variation: Velfærdssamfund, historie, litteratur og sprog. Det binder os sammen. Jeg håber, at når folk har set en serie, så får de appetit på mere nordisk drama, fordi det er godt og anderledes end de amerikanske og engelske serier, vi konsumerer. De er også fine, men de her serier fortæller de nordiske landes historie og giver os mulighed for at interessere os for vores naboer, ligesom de kan interessere sig for os”, forklarer Henriette Marienlund.
Bag “EXIT” og andre succesfulde dramaserier ligger den innovative nordiske samproduktionsmodel, der går ud over blot at dele ressourcer og talent. Henrik Hartmann, generalsekretær i Nordvision siger om visionen:
“Vi har lavet en god model, som er en public service-model, der bygger på gensidighed – man deler, man giver og man tager.”
Henriette Marienlund glæder sig over, at DR er med i samarbejdet:
”Vi bidrager også til den her fest på lige fod med de andre – fx med ’Carmen Curlers’. Vi er blevet så dygtige til at lave drama i Norden, at det er inspirerende at være en del af samarbejdet. Der er så mange gode måder at gøre det på. Når jeg mødes med mine nordiske kolleger, taler vi om, hvordan vi sikrer vores særkende og de gode historier, og det er en kæmpegave til hinanden. Vi stiver hinanden af til at turde gå linen ud – at være fra Norden og turde stå ved det, vi laver. Vi har et stærkt samarbejde om nordisk drama”, siger hun.