Av Michaela von Kügelgen
”Jag hoppas på en ännu tätare kontakt mellan redaktionerna. Utbytet ska inte bara handla om idéer, utan också om erfarenheter av vad som blev bra och vad som blev riktigt dåligt”, säger Tommy Nordlund.
Han har arbetat med public service i över tio år vid Svenska Yle och ser nu fram emot att få fortsätta utveckla det nordiska samarbetet inom Nordvisionssekretariatet. Han erkänner att han själv först på sistone börjat inse vidden av det samarbete som redan finns.
”Det är otroligt bra att det finns en sådan här organisation där man kan träffa andra som sysslar med samma saker.”
Nordlund tar över projektledarrollen efter Kristian Martikainen som nu återvänder till Yle. Martikainen valde att inte söka fortsatt tjänst på grund av personliga skäl, men erkänner att det känns vemodigt att lämna Nordvisionssekretariatet.
”Det var ett svårt beslut. Det finns mycket orealiserat potential i samarbetet. Som projektledare har man en helt unik utsiktspost för nordisk public service-verksamhet på olika nivåer. Allt från direktörer till verkstadsgolvet”, säger Martikainen.
Bättre produkter och innehåll
Som projektledare hoppas Tommy Nordlund på att få vara i aktiv kontakt med de människor som dagligen jobbar med public service och vill gärna engagera allt fler i samarbetet. Den andra projektedaren Øystein Espeseth-Andresen från NRK ser också fram emot den kommande fyraårsperioden.
”Jag har bara varit två år i Nordvision och i många avseenden är det först nu som jag verkligen kan vara ett verkligt stöd och bidra med min kunskap och erfarenhet till de olika bolagen”, säger Espeseth-Andresen.
Den ständiga förändringen inom mediebranschen är också en orsak till att han gärna vill fortsätta utveckla Nordvisions verksamhet.
”Vi måste hela tiden vara redo att skapa bästa möjliga samarbete som resulterar i bättre produkter och innehåll för publiken”, säger han.
Tommy Nordlund lyfter fram den klassiska utgångspunkten för det nordiska samarbetet: publiken och utmaningarna är de samma och därför är samarbete ofta lönsamt. Han poängterar också att tekniken är viktig – var, när och i vilken form ska innehåll produceras?
”Jag älskar själv teknisk utveckling och hoppas vi kan dela erfarenheter mer intensivt i fortsättningen.”
Nordiskt drama i hög klass
På Svenska Yle har Tommy Nordlund arbetat med att skapa innehåll för en ung publik och det ligger också nära hjärtat – hur ska den unga publiken lockas till public service-innehållet?
”Det är lätt att referera till Skam men det visar att det verkligen går att locka en ung nordisk publik om man gör det inom nya ramar och lyckas komma in i deras liv.”
Överlag tycker Nordlund att just nordiska dramaproduktioner är väldigt högklassiga och det samarbetet vill han gärna vara med och utveckla. Han är också taggad på att flytta till Köpenhamn.
”Jag tror att det kan hjälpa mig i nya jobbet att jag lyfts ur den trygga tillvaron i Helsingfors. Jag tar det här som ett äventyr. Jag hoppas jag får en chans att snacka med så många som möjligt om vårt viktiga public service-uppdrag.”
Øystein Espeseth-Andresen hoppas på att allt fler inser vikten av det nordiska samarbetet.
”Det är viktigt att skapa förståelse för varför det är viktigt att snegla på de nordiska grannarna också bland dem som inte är involverade i något konkret samarbete i dag”, säger han och påminner samtidigt om att samarbete inte ska ske för sakens skull, poängen är att alla ska få något ut av det.
Anställningarna för både Øystein Espeseth-Andresen och Tommy Nordlund gäller från mitten av augusti 2018 till och med juni 2022. Tillsammans med generalsekreterare Henrik Hartmann bildar de Nordvisionssekretariatet som har sitt kontor i DR Byen i Köpenhamn.