NRK vandt Emmy for bedste drama

Med krimiserien ‘Mammon 2’ tog NRK den eftertragtede pris for bedste internationale drama for første gang. Det er kulminationen for norsk drama, der gennem flere år har leveret en perlerække af dramaserier i topkvalitet. Med Emmyen indfrier NRK et mål som hele branchen satte i 2004.

Af Ib Keld Jensen

Ingen over, ingen ved siden af. NRK har med ‘Mammon 2’ leveret årets bedste internationale drama-serie og vinder dermed en Emmy, som er den fornemste pris, en ikke amerikansk tv-serie kan vinde.

Det blev afsløret ved prisuddelingen i New York i nat, hvor den norske krimiserie triumferede i konkurrence med de øvrige nominerede, som var australske ‘Wanted’, brasilianske ‘Justiça’ og japanske ‘Moriribito: Guardian of the Spirit’.

‘Mammon 2’ er, som navnet antyder, anden sæson af serien, hvor en magtkamp i Norge får internationale følgevirkninger efter drabet på en norsk topjournalist. Bag serien står brødrene Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen, som er henholdsvis manusforfatter og producent. De modtog selv med stor begejstring Emmy-statuetten og delte straks æren med hele det norske tv-dramamiljø, som gennem flere år har gjort sig bemærket med adskillige serier med international gennemslagskraft.

Foruden ungdomsserien ‘Skam’, som har formået at trække unge seere verden over tilbage til public service-tv-kanalerne, nævner de to brødre også ‘Frikendt’, ‘Det Tredje Øje’ og ‘Nobel’. Sidstnævnte havde allerede inden aftenens uddeling opnået international hæder blandt andet med tildeling af den prestigefyldte Prix Italia-pris.

Satte fælles mål i 2004
“Der er ikke tvivl om, at Norge fører an i Nordisk drama nu,” sagde Gjermund Stenberg Eriksen efter uddelingen i nat.

Og det er ikke tilfældigt, men resultatet af en bevidst langsigtet satsning, at NRK nu kan kalde sig verdensmester i tv-drama.

“Tilbage i 2004 satte vi et internt fælles mål for hele den norske tv-branche, efter at danskerne havde vundet. Vi sagde til hinanden, at dette skal vi også klare,” fortæller NRKs dramachef Ivar Køhn i telefonen fra New York. Forinden havde han allerede i en mail delt æren med sine nordiske drama-kolleger i Nordvision:

“Som nævnt mange gange. Vi står på skuldrene af mange storslåede nordiske projekter. Tak for jeres hjælp og inspiration, og tak for al jeres støtte. Dette er en sejr for det nordiske samarbejde og for generøsiteten i systemet. Og jeg er meget glad for at dele prisen med jer nordiske co-producenter.”

Fremhæver Nordvisions-samarbejde
Han fremhæver samarbejdet i Nordvision som en væsentlig forklaring på, at NRK nu har nået den ultimative triumf.

“Samarbejdet med de nordiske kolleger i Nordvision har gjort, at vi har fået ambitioner og samtidig støtte, tillid og lærdom,” siger Ivar Køhn om den erfaringsudveksling og videndeling, som de nordiske public service tv-stationer har haft fælles gavn af.

Prisen og nomineringen er den første til NRK i den internationale dramakategori, men det er langt fra første gang, at nordisk drama opnår den fornemste internationale tv-pris. DR har vundet prisen fire gange tidligere og er nomineret andre fire gange. Nordisk drama har således taget hver tredje dramapris, siden prisen blev indstiftet i 2002.

“Det er imponerende og bemærkelsesværdigt, at en lille region som Norden klarer sig så godt internationalt i en tid, hvor tv-drama anses som det nye sort, der skal drive publikum ind på tv-stationer og abonnementstjenester. Især i betragtning af, at budgetterne i Nordisk tv-drama er relativt små,” siger Nordvisions generalsekretær Henrik Hartmann.

Originale lokale historier
Ifølge NRKs dramachef Ivar Køhn er forklaringen på den nordiske dramasucces blandt andet, at vi netop ikke prøver at være internationale.

“Mest af alt fortæller vi originale historier baseret på egne miljøer, og vi vover at være lokale. Vi fortæller relevante historier for vores egne publikum ud fra en tidlig vision og er ikke som alle andre, siger Ivar Køhn.

Han tror ikke på, at den fascination, der nogle steder i verden er af den nordiske samfundsmodel har betydning for dramasuccesen.

“Nej, jeg tror ikke på, at der er politiske forklaringer. Men den model, som vi har med nordisk public service-tv, og den udvikling vi har af miljøet, har stor betydning. Vi tænker ens. Der skal være kvalitet for pengene, og det skal først og fremmest være godt for publikum,” fastslår Ivar Køhn.

Listen over alle vindere af den internationale dramakategori findes hér:
www.iemmys.tv/awards_previous.aspx