Skribent: Ib Keld Jensen
Mishandlingen af 5-årige Silje Marie Redergård på en kælkebakke i Trondheim-forstaden Tiller har i 27 år stået som et monument over, hvor grumt selv helt små børn kan agere.
Inden for et døgn efter at Silje blev fundet død i sneen lørdag den 15. oktober 1994, kunne Trondheims politichef på et pressemøde kundgøre, at tre jævnaldrende legekammerater stod bag mishandlingen.
Allerede søndag morgen kaldte politiet de tre drenge på 4, 5 og 6 år for ’gerningsmændene’ i interne efterforskningsdokumenter. Men NRKs dokumentar i fire afsnit sår alvorlig tvivl om politiets konklusioner.
Drabet på Silje trækker på flere måder tråde til en tilsvarende svensk dokumentar om et lignende dødsfald i 1998 på fire-årige Kevin, som to brødre på fem og syv år fik skylden for gennem 20 år.
For efter at SVTs ’Dokument inifrån’ i 2016-2017 havde researchet til bunds i sagen, blev resultaterne fremlagt i en dokumentarserie på tre afsnit. SVT dokumenterede flere alvorlige svagheder i efterforskningen, og det fik sammen med den efterfølgende offentlige debat chefanklageren til at genoptage forundersøgelsen af Kevin-sagen.
”I vores research fandt vi ud af, at svensk politi havde været stærkt inspirerede af Silje-drabet, som fandt sted fire år forinden.”
– Anna Nordbeck, reporter på “Fallet Kevin”
Brødre blev renset
Ni måneder senere i marts 2018 blev brødrene renset for al mistanke samtidig med, at anklagemyndigheden konkluderede, at Kevin kunne være død ved en ulykke. Måske var det slet ikke drab og i hvert fald, var det ikke brødrene Robin og Christian, som stod bag
”I vores research fandt vi ud af, at svensk politi havde været stærkt inspirerede af Silje-drabet, som fandt sted fire år forinden. Siljesagen bidrog til, at politiet begyndte at søge efter netop børn i Kevin-udredningen,” fortæller Anna Nordbeck, der er reporter på ’Fallet Kevin’.
Drevet af journalistisk nysgerrighed gav hun sig til at researche på Silje-sagen, som skulle vise sig at have flere lighedspunkter. Blandt andet blev børnene udsat for alvorligt pres i afhøringerne, hvilket fik dem til at ændre forklaringer. På grund af deres unge alder har ingen af børnene fået en retssag.
Anna Nordbeck researchede Silje-sagen i nogle måneder, efter at Kevin-dokumentaren var blevet vist. Derefter tipped hendes leder, Johan Brånstad, sagen for lederen af NRKs Brennpunkts redaktion, Cecilie Ellingsen, på et Nordvisionsmøde i gruppen for undersøgende journalistik i 2017.
”Jeg overleverede kort sagt hele min research til NRK,” fortæller Anna Nordbeck.
”I vores research fandt vi ud af, at svensk politi havde været stærkt inspirerede af Silje-drabet, som fandt sted fire år forinden.”
– Johan Brånstad tippede sagen for lederen af NRKs Brennpunkts redaktion, Cecilie Ellingsen, på et Nordvisionsmøde i gruppen for undersøgende journalistik i 2017.
Drenge medvirker i dokumentar
Det er efterhånden fire år siden at tippet fra SVT satte NRK i gang med at granske Silje-sagen.
”Vi har også arbejdet på andre projekter sideløbende, men grundlæggende har det taget lang tid at opbygge tillid til kilderne,” siger Cecilie Ellingsen.
To af de tre drenge, som i dag er voksne mænd i starten af 30’erne, medvirker anonymiseret i dokumentaren og er begge overbeviste om, at de ikke har slået deres gode veninde og legekammerat brutalt ihjel for 27 år siden.
Mishandlingen stod på formentlig i over en time. Og det ville de kunne huske, fastslår en ekspert, der kategorisk afviser, at børn vil kunne fortrænge den slags brutale oplevelser.
Den første afhøring på selve dagen for drabet peger da også i en helt anden retning. For ifølge politiets referater, fortæller to af drengene uafhængigt af hinanden, at det er tre unge knægte, som har slået, sparket og afklædt Silje. Og især den dengang 6-årige dreng holder længe fast i sin forklaring, der også understøttes af et andet vidne, der fra sin altan set tre drenge i 16-års alderen flygte i høj fart fra gerningsstedet på drabstidspunktet.
Men den 6-årige udsættes for et hårdt pres af først politiet og siden også sin egen mor om at sige ’sandheden’ i et op til syv timer langt forhør, og gentager efterhånden, hvad han har fået fortalt, at hans kammerater har indrømmet.
Siden understøtter flere andre vidneudsagn drengens forklaring, men da har politiet allerede lagt sig fast på skyldspørgsmålet.
Den finske professor, Julia Korkman, anses som en af Nordens førende eksperter i vidneafhøring af børn. Hun optræder i både SVTs og NRKs dokumentar. Foto NRK.
Ekspert går igen i begge dokumentarer
NRKs research har været alvorligt handicappet af, at redaktionen kun har haft politiets nedskrevne referater at holde sig til i modsætning til SVT, der har haft videooptagelser og udskrifter til rådighed alle afhøringerne.
Som en af adskillige eksperter har Brennpunkt anvendt den finske professor Julia Korkman, der har afhøring af børn, som sit speciale. Hun frygter, at der er begået et justitsmord.
”Jeg vurderer, at der er større sandsynlighed for, at det er de tre unge mænd, der er ansvarlige for drabet end de tre små drenge.”
De tre unge mænd er aldrig blevet efterforsket, eftersom politiet straks lagde sig fast på, hvem gerningsmændene var.
Korkman er endnu et eksempel på, hvordan det nordiske samarbejde har spillet ind. Hun har gennemgået hele Kevin-udredningen og har fungeret som baggrundskilde. Siden kom hun med i Silje-dokumentaren på anbefaling af SVT. Flere eksperter blandt andet en retsmediciner og en retspsykolog sår desuden alvorlig tvivl om politiets materiale. Blandt andet politiets hovedspor, som konkluderer, at der kun var små børns fodaftryk i sneen, hvor Siljes tøj blev fundet.
”Politiet har gennemført ulovlig afhøring af mistænkte børn.”
– Asbjørn Rachlew, anlitad expert
Vist samtidig hos NRK og SVT
Dokumentaren om Silja-drabet havde premiere 18. november samtidig hos NRK og SVT, og den har allerede rejst en debat i Norge om børns rettigheder i kriminalsager og om politiets afhøringsmetoder. Men netop politiets modvilje til at bidrage med at kaste lys på sagen har været den største udfordring for NRK.
”Ingen af de centrale politifolk, som gennemførte afhøringerne dengang har ønsket at medvirke. De ønsker ikke at svare på kritikken, Nogle er gamle, nogle er syge og nogle henviser til politimesteren. Men han kan ikke svare på konkrete spørgsmål, for han var ikke involveret dengang,” fortæller Cecilie Ellingsen.
Politiet i Trondheim har tidligere vurderet, at der ikke er grundlag for en genoptagelse af sagen og har også bedt en cold case-enhed vurdere sagen med samme konklusion i en rapport til politimesteren.
Rapporten ønsker politimesteren foreløbig ikke at give Brennpunkt indblik i.
Statsadvokaten var tidligt ude med ros til politiet i Trondheim. Men den ros giver ikke mening for den ekspert, der senest har gransket sagen. Tværtimod. Affotografering NRK.
Ny rapport anbefaler genoptagelse
Men en ny efterforskning kan meget vel stå for døren.
Den norske rigsadvokat har senest bedt en anerkendt ekspert, Asbjørn Rachlew, gøre nye undersøgelser. Og hans rapport efterlader ingen tvivl om, at sagen bør genoptages. Han vurderer, at drengenes retssikkerhed er svigtet.
”Politiet har gennemført ulovlig afhøring af mistænkte børn. De tre drenge har ikke fået det forsvar, de har krav på,” siger Asbjørn Rachlew, der tilføjer, at børnene er udsat for manipulerende og stærkt konfronterende afhøringer og at nøglevidner aldrig er afhørt, fordi politiet allerede inden for et døgn konkluderede, at det var drengene, der slog Silje ihjel.
Det er politimesteren i Trondheim, der skal afgøre om sagen skal genoptages. Men hans beslutning kan omgøres af Rigsadvokaten.