Konceptet kan sammanfattas så här: En norrman, en svensk och en dansk samlas till diskussionsbordet varje vecka, och går igenom de största nordiska samtalsämnena, med sitt eget lands glasögon på näsan, och med argument på sitt eget språk. Programmet sänds av NRK, SR och DR.
Senaste vinter fick projektet stöd ur Nordvisionsfonden, med NRK som huvudproducent och SR som partner.
I mars var allt egentligen klart för sändning, men ”Norsken, Svensken og Dansken” kunde ha fått en enklare start.
”Vi skulle ha uppstart av programmet första veckan efter lockdown. Studiorna var stängda, och jag var i karantän efter en utlandsresa. Men vi kom igång, genom att sända från våra hem via Google Hangout. Det har gått överraskande smärtfritt, även om vi fick hyra in tekniker i Sverige, och så har det krävts mer efterhandsproduktion”, säger Hilde Sandvik.
Coronatiden visade olikheterna
Det är hon som lotsat lyssnare i Norge, Sverige och Danmark under våren – genom samtalsämnen över landsgränserna. Med förstärkning av svenska kulturjournalisten och författaren Åsa Linderborg, samt Hassan Preisler, skådespelare och dansk radioprofil, har Sandvik varje vecka tagit sig an de största skandinaviska nyheterna, med perspektiv från alla tre länder.
Hon beskriver relationen deltagarna emellan som ”panskandinavisk familjeterapi” – de tre kan fritt och ärligt tala om ”familjerna” hemma, det vill säga invånarna i de respektive länderna.
”Vi märker att intresset för grannländerna har ökat i Norge under senare år, inte minst om vi ser på de svenska och danska valen senast. Kunskap om Norden och Skandinavien efterfrågas allt mer”, säger Hilde Sandvik.
Hon påpekar att coronavirusets framfart gav en överraskande tydlighet i det som var målet med programmet från första början: att visa på olikheterna mellan tre länder som vi annars kanske ser som väldigt lika.
”Coronahanteringen visar detta tydligt. Vi lever i ett direktsänt forskningsprojekt där vi kan utvärdera likheter och skillnader från vecka till vecka. Vi använde därför i början en del tid på att förklara varför det är en statsepidemiolog, och inte statsministern, som leder arbetet i Sverige, varför Mette Frederiksen framstår som en commander in chief, och Erna Solberg som en landsmoder, och så etablerade vi de tre deltagarnas positioner och utkiksposter”, säger Hilde Sandvik.
Coronapandemin, och ländernas olika sätt att ta sig an den, har varit en gynnsam grund för ett skandinaviskt samtalsprogram, och det märks också i publikresponsen.
”Över natten blev skandinaverna mycket mer intresserade av varandra. Den vågen rider vi gott på, och mottagandet har varit väldigt bra. Det går inte en vecka utan att det kommer respons genom sociala medier, via e-post och textmeddelanden från nya lyssnare. Vi blir ofta intervjuade av andra medier, och ’Norsken, Svensken og Dansken’ tas upp i andra program”, säger Hilde Sandvik.
Vi ser på det här som panskandinavisk familjeterapi, där vi fritt och ärligt kan snacka om ‘familjerna’ där hemma
– Hilde Sandvik
Hoppas på ny finansiering
Ole Jan Larsen, chef för talradiokanalen NRK P2, som sänder programmet i Norge, säger att konceptet under våren blivit en smart och underhållande skandinavisk talkshow. NRK sänder programmet på bästa tid, med omkring 100 000 lyssnare varje vecka.
”Att SR och DR också sänder programmet betyder att det bidrar till att stärka det nordiska samtalet i de tre länderna. Det når en storpublik varje vecka. Ambitionen är att fortsätta samarbetet, och målet är att få på plats finansiering för hela detta och även nästa år. Men det är inte avklarat i nuläget”, säger han.
Planen är att söka om ny finansiering genom Nordvisionsfonden. Programledaren Hilde Sandvik hoppas även hon att konceptet kan fortsätta utvecklas, med stöd av de andra bolagen inom Nordvision.
Utmaningen med att sända ett trespråkigt program verkar minska allteftersom lyssnarna vänjer sig och lär känna deltagarna, säger hon.
”Att programmet sänds i SR och DR ger den extra kraft och tyngd som vi önskar kunna bygga vidare på. Med lite uthållighet kan vi skapa ett koncept som kan leva över tid, och utvecklas i takt med att nyhetsbilden förändras.”
Sandvik menar att programmet fyller ett tomrum som coronatiden visar behovet av – det har aldrig varit viktigare att förstå sina grannar.
”Jag kunde gott tänka mig att också ha med Finland i något program. Vi vill även gärna testa konceptet live, och inte minst bygga mer innehåll runt programmet, för att kunna driva engagemanget mellan sändningarna”, säger Hilde Sandvik.