Den finländska historien om den lilla fågeln ”Pikkuli”, med en stark egen vilja, har under åren vuxit sig till en mindre egen industri.
”Pikkulis” äventyr breder ut sig över sidorna i 15 barnböcker, och har blivit en animerad tv-serie i en säsong om 26 avsnitt. Figuren har förstås också en egen kanal på Youtube.
Men historien är långt ifrån färdigberättad, säger ”Pikkulis” skapare Metsämarja Aittokoski till Nordvision.
Under höstens nordiska barnpitch dök projektet ”Pikkuli and Starlight Reindeer” (“Pikkuli och Himmelshjorten” på svenska) upp. DR, NRK och SVT blev intresserade av det de såg och därmed tilldelades idén, som presenterades genom Svenska Yle, ett utvecklingsstöd på 20 000 euro.
“Eftersom Pikkuli-karaktärerna har en alldeles egen kvalitet, är unika och långt från alldaglig standard-serieproduktion, ville även Filmkompaniet gärna delta i produktionen då Metsämarja Aittokoski tog kontakt med förfrågan om detta”, säger Tom och Ira Carpelan från Filmkompaniet, ett produktionsbolag som är delaktigt i projektet.
Filmkompaniet bidrar förutom med produktionskunskap även med kännedom om, och erfarenhet av, internationell marknadsföring, samt med ett omfattande globalt nätverk av filmbolag, distributörer, agenter och filmmakare.
Vi såg direkt att serien kunde ha stor potential bland våra nordiska kollegor
Djupa teman bakom historien
Det nya projektet innebär att en sorts julspecial ska utvecklas kring ”Pikkuli” – 13 avsnitt på sju minuter vardera. I serien riskerar de vuxna att förstöra julen, som för många barn annars är en förväntningarnas högtid.
”Det var egentligen när den första animerade serien om ’Pikkuli’ visades av Yle för flera år sedan som idén om att utveckla julspecialen kom upp”, berättar Metsämarja Aittokoski.
Innehållet främjar barns förmåga att uttrycka känslor
Forskning som gjorts under Helsingfors universitet visar att innehållet i ”Pikkuli” stärker barns socioemotionella förmåga, såsom interaktionella färdigheter. Efter att barnen exponerats för innehåll från ”Pikkuli” visste de enligt forskningen bättre hur de skulle uttrycka känslor och visade färre tecken på depression, ängslighet och att vara tillbakadragna jämfört med kontrollgruppen. Därutöver förbättrades deras förmåga att hjälpa och stötta andra barn.
Precis som i Pikkulis universum i övrigt så är återkommande teman lagarbete, konflikthantering, empati och förlåtelse, bland mycket annat.
Det låter kanske inte som ett upplägg för en animerad barnserie, men så är ”Pikkuli” heller ingen dussinfågel.
Aittokoski tänker att innehållet passar väl in i uppdraget för public service.
”Jag funderar att när vi nu har våra public service-bolag så kan vi lägga till lite mer diversitet och komplexitet i barninnehållet, vi behöver inte tänka så enormt kommersiellt hela tiden.”
Hon säger att tonen i berättelserna om ”Pikkuli” är lite anarkistisk. Det rimmar väl med den uppväxt som barn i Skandinavien kan vara vara vana vid. Den lite unika sidan av barndomen här uppe i norr är också något som Metsämarja Aittokoski fått försvara när hon jobbat med det internationella team som numera är del av Pikkulis imperium.
”När jag utvecklade säsong två av serien så hade jag ett nära samarbete med Debbie McDonald, som har lång erfarenhet med att producera barninnehåll – hon har till exempel varit exekutiv producent för ’Peppa Pig’. Vi diskuterade berättelsen, och hon menade att vi inte kunde låta karaktärerna plocka bär i skogen, för det kan ju vara farligt! Men, det är ju sådant som barn gör i Skandinavien. Det blev också diskussion efter att jag skrivit in att de skulle gå och bada, vilket också ’kan vara farligt’. Men igen – Finland är ett land med tusentals sjöar och det är precis sådant där som barn gör. Så på det har ’Pikkuli’ vissa befriande drag av anarki i sig”, säger Aittokoski.
Foto: Aittokoski Experience Ltd.
Väckte Svenska Yles intresse från start
Utvecklingsprojektet med Pikkuli som julspecial pitchades för de nordiska beställarna i Nordvisions barnsamarbete, där resultatet alltså blev stöd med hjälp av DR, NRK och SVT. Skaparen Metsämarja Aittokoski var en del av teamet, som representerades genom Filmkompaniet Alpha.
På Svenska Yle berättar Christoffer Forssell, chef för programinköp och samarbeten, att “Pikkuli” var ett uppskattat projekt redan första gången som serien presenterades för bolaget.
“Karaktärerna och storyn kopplar på ett fint sätt ihop äventyr och drömmar med fostrande element, utan att det blir påklistrat eller tråkigt. Det känns på ett fint sätt väldigt public service. Vi såg därför också direkt att serien kunde ha stor potential bland våra nordiska kollegor och blev glada över de positiva reaktionerna serien fick då den pitchades inom Nordvision”, säger Forssell.
Pikkuli är annorlunda, för du får tänka själv
Namnstarkt team bakom
Under samtalet med karaktärens skapare Metsämarja Aittokoski blir det tydligt att berättelserna om Pikkuli dragit till sig uppmärksamheten hos stora namn i branschen.
Aittokoski nämner Michael Policino i förbifarten – han är produktionens ’storyboard supervisor’. Det kan också vara värt att nämna att han regisserat ”The Simpsons”…
För ”Pikkulis” mamma (hon omnämns så) är det ändå tittarnas omdöme som väger tyngst, och som gör att hon, nu med stöd genom Nordvision, vill utveckla en julspecial:
”Jag hörde om en femåring som talat om serien med sin farmor efter att ha sett den på Yle, och som sa: ’Pikkuli är annorlunda, för du får tänka själv’”.
Kort om “Pikkuli”
Utvecklingsprojekt genom Nordvision, med Svenska Yle som huvudproducent, och med stöd av DR, NRK och SVT. Projektet fick 20 000 euro under hösten 2023.
Målgrupp: 4-9-åringar. Animationen i första säsongen innehöll ingen dialog, däremot specialskriven musik och sånger. Tanken är att figurerna ska tala i det här projektet, ”Starlight Reindeer” (“Pikkuli och Himmelshjorten”).
Julserien ska vara klar under nästa år, och bestå av 13 avsnitt om 7 minuter vardera.