Nordiske tv-folk er kreative

Anerkendelse til nordisk tv-produktion fra en virkelig ekspert på området.

Af Ib Keld Jensen

“Den nordiske region er en af de mest kreative i verden”. Sådan lød indgangsbønnen fra Virginia Mouseler fra The WIT. Og Mouseler er ikke en fru hvem-som-helst. Tværtimod er hun stifter af og direktør for The Wit, der siden 1996 har været en højt profileret forskningsenhed inden for tv og web-tv.

Virginia Mouseler har overblik som få over nye tv-koncepter world wide, og i sin analyse af den nordiske koncept-udvikling og programproduktion gav hun to enkle forklaringer på, hvorfor nordiske tv-folk er særligt kreative.

“I er parate til at løbe en risiko og til at eksportere jeres know how,” sagde hun og understregede, at nordiske programfolk netop ikke vælger den sikre velafprøvede middle-of-the road, men tør tage chancer og begå fejl, som udvikler og bringer nyt.

Opfandt reality-tv

Hun pegede på Norden som opfinder af reality-tv med Robinson-ekspeditionen fra svenske Strix TV tilbage i 1997, og tog derefter hul på en lang demonstration af nordiske programkoncepter, hvoraf flere blev eksemplificeret med salgbare klip ledsaget af engelsk voice over. Blandt andet SVT’s Klasse 9A, som på engelsk var blevet til Class of 07. Den fortæller historien om, hvordan en fagligt meget svag 9. klasse med nye engagerede lærere på et halvt år vendes til at blive fagligt bedste i Sverige. Et af de mest innovative nordiske programmer løs prædikatet.

Hun vurderede, at der i Norden er en særlig tradition for at synge sammen, som afspejler sig i programkoncepterne. Virginia nævnte i den forbindelse Sing along fra Sverige, men også SVTs Doobidoo og NRKs Beat for Beat:

“Det er helt særligt for nordisk tv, at man kan samle over 70 procent af seerne til en udsendelse…

Trenden går mod alvor

…det ser man ingen andre steder i verden,” sagde Virginia Mouseler, der også på et andet felt havde hæftet sig ved, hvordan Norden adskiller sig fra resten af Europa: Fraværet af daglige soaps. Kun en enkelt nordisk kanal viser egenproduceret soap i dagtimerne.

Virginia Mouseler gav også sit bud på, hvad der er oppe i tiden nu og hér: “For et halvt år siden var det som om man bare skulle have det sjovt for enhver pris. Nu går trenden i retning mod at være mere seriøs, og der falder happiness-projekterne godt ind,” sagde Mouseler med adresse til YLEs The happiness project om fem mennesker, der i udgangspunktet er grundigt utilfredse med deres tilværelse, men går på jagt efter lykken og finder den med hjælp fra blandt andet to coaches.


Virginias presentasjon (uten video)

 

Bilder, sitater og foredrag fra feiringen på jubileumssitet.