Hvordan ser du på Nordvisionssamarbejdet?
Det er ingen hemmelighed at vi indimellem har forskellige syn på, hvad der er vigtigt og væsentligt at sende i vores bolags kanaler. Men vi har mest der forener de nordiske landes tv-stationer.
Vi er afhængige af hinanden og bliver sandsynligvis endnu mere i fremtiden, fordi vi er så små i en internationale sammenhæng.
Vi har allerede – og vi får endnu mere ”rum” i fremtiden til at placere indhold i – altså flere kanaler. Og så bliver vores behov for nordisk stof meget større. F.eks. er vi begyndt at se endnu mere fokuseret på programudvekslingen mellem de nordiske lande, med henblik på en vurdering af, hvordan vi skal bruge dette stof og ”pakketere” det mere bevidst i fremtiden.
Hvilken status har de nordiske programmer i NRK?
I NRKs strategi er prioriteringsrækkefølgen selvfølgelig – at det vi selv egenproducerer eller det der bliver lavet i Norge – ligger øverst. Men herefter, som nr. 2 ligger det nordiske indhold faktisk. Britisk, europæisk og amerikansk indhold ligger herefter.
Der er en høj grad af relevans i det stof, der produceres nordisk. F.eks. på dramasiden var det tidligere svensk og nu dansk dramatik, der har kæmpe succes i tillæg til vore norske serier. I NRK brugte vi f.eks. ’Krøniken’ til at køre en norsk programserie i ”stilling”. Krøniken er efter min mening den bedste nordiske serie der nogensinde er produceret. Den er i særklasse som publikumssucces med f.eks. ’Matador’ og ’Skärgårdsdoktorn’.
Tv-dramatikken har i øvrigt fået stor vigtighed i vore kanaler i Norden, hvilket f.eks. ses på en serie som ”Forbrydelsen”, som vi sender i øjeblikket. Den har 40 % i share i primetime i NRK mandag kl. 21.30 og det er rigtig flot. De sidste års danske tv-drama succes har også været en medvirkende årsag til en øget satsning på norsk tv-drama.
Vi har også haft succes i bedste sendetid med en del nordiske fakta- og kulturprogrammer, og samarbejdet giver rigtigt gode resultater på barneområdet.
Hvor ser du konkrete forbedringspotentialer for Nordvisionssamarbejdet?
Vi bør absolut professionalisere varslingen til hinanden: når vi har superaktuelle programmer og indslag, eller når vi har stor national succes med særlige programmer – så skal vi blive hurtigere til at dele dem med hinanden. Et viktig spørsmål er også i hvor stor grad vi fremover skal hjelpe hverandre med rettigheter til programmer/serier der produseres av uavhengige produsenter.
Så tror jeg vi skal vælge de områder ud, hvor vi skal blive endnu bedre til at samarbejde. Der burde være meget mere at hente på f.eks. underholdningsområdet, hvad angår konceptudvikling og f.eks. indenfor unge-området med større web-satsninger. Jeg så også gerne et samarbejde omkring nogle store samproduktioner med internationalt format.