Marianna Widmalm
”Radioberättande är en växande trend i hela Norden och alla kan göra podcasts i sina sovrum tack vara smart phones och den enkla tekniken” berättar Emil Rothstein-Christensen från DR:s kulturredaktion.
Emil är ansvarig för den nationella kortdokumentärtävlingen Shortdox och även för den nordiska tävlingen som arrangeras för första gången 2016.
Personliga berättelser och nya grepp
Idén till den nordiska Shortdox-tävlingen kommer från årligen arrangerade Third Coast International Audio Festival i Chicago som utlyser en dokumentärtävling i ljudberättande varje år. Idén med tävlingen är att få amatörer att skapa en berättelse eller förmedla en händelse utan hjälp av bilder på högst tre minuter. Den danska nationella tävlingen arrangeras av Danmarks Radio P1 sedan 2013.
”Den danska nationella tävlingen, som redan är avslutad, har väckt ett stort intresse i Danmark och nivån på tävlingsbidragen var hög, mycket högre än året innan. Det är väldigt personliga berättelser vi har fått in, allt från traditionella reportage till abstrakta ljudcollage. Årets vinnare blev Stine Voigt de Klauman och hennes Farmors sidste fødselsdag. Den spelades in på hennes farmors födelsedag, men farmor själv hörs inte i reportaget, hon är nämligen både döv och stum. En knivskarp idé som är producerad med ett originellt grepp som på ett brilliant sätt ger lyssnaren en möjlighet att sätta sig in i farmors situation under firandet av födelsedagen” berättar Emil Rothstein-Christensen.
I Norge, Sverige och Finland (där tävlingen pågår på två språk, finska och svenska) avgörs riksfinalerna vid olika tillfällen under våren 2016.
Premiär i Norge
Ansvarig för den norska tävlingen är Kjetil Saugestad, projektledare på NRK P2:s dokumentärredaktion.
”Tävlingen hålls för första gången i Norge och vi är väldigt nöjda med de bidrag vi fick in. Nivån varierar, men vi fick in enbart seriösa bidrag. Någon är bara i 15-16-årsåldern och bidragen är kanske inte så mogna på journalistiskt eller konstnärligt sätt men jag tror att de i första hand är annorlunda – de är inte konstruerade efter den standardmall som gäller för hur en radiodokumentär ska låta på NRK.”
Radiodokumentärer sänds på NRK:s talradiokanal P2 och rent allmänt har kanalen mest äldre lyssnare, men unga människor är absolut intresserade av att höra längre radiodokumentärer.
”Jag tror att unga människor generellt är intresserade av fördjupning och många har på grund av smart phones upptäckt att man kan lyssna på spännande innehåll från radio/podcast. Att lyssna på radioberättelser är ett naturligt alternativ till ljudbok och musik, men det är mycket viktigt att de är tillgängliga on demand och via podcast. Shortdox är mycket kul! Som public service-bolag bör vi ta vara på det förnyade intresset för radiodokumentärer. Podcast och möjligheten för privatpersoner att göra och sprida radio via nätet har skapat en subkultur där man inte är beroende av radiostationens sändningsschema och format. Vi vill stimulera radiointresset för att nå en ny publik för våra produktioner” säger Kjetil avslutningsvis.
Inspiration för framtiden
Alla nationella vinnare kommer till Köpenhamn för att delta i den nordiska tävlingen. Förutom själva tävlingen, som kommer att avgöras på DR:s konserthus 1 april 2016, blir det ett stort livearrangemang med olika inslag som radiodokumentärworkshop och masterclass. Den som koras till vinnare får åka med till Third Coast International Audio Festival i Chicago.
Eftersom allt ljudmaterial från den nordiska finalen kommer att vara fritt tillgängligt för sändning i alla nordiska länder hoppas Emil på att de nordiska bolagen kommer att sända bidragen på originalspråk och därmed hjälpa till att riva de nordiska språkbarriärerna. Emil Rothstein-Christensen avslutar: ”Huvudsaken är dock att man får fram de goda berättelserna och att tävlingen kommer att inspirera många människor att göra radioprogram i framtiden.”