av Tilde Bisgaard
De nordiske børnewebredaktioner fra DR, SVT, NRK og YLE har søgt sammen over Kattegat og Østersøen for at udvikle et fælles digitalt produkt til nordens børn. Resultatet er et succesfuldt samarbejde om Karaokemaskinen – en sangmaskine i børnehøjde.
Karaokemaskinen er en digital sangmaskine, der rammer ind i børns kreative årer. Alle børn, der har en mikrofon i deres computer, kan vælge deres favoritsang i Karaokemaskinen og optage sig selv, mens de leger sangstjerner i cyberspace.
Børnene kan sende videoen ind til webredaktionen, og med et enkelt klik på musen kan redaktionen lægge videoen ud i Karaokemaskinen, hvor den er synlig for alle andre børn.
Det første samarbejde
Den digitale sangmaskine er resultatet af de nordiske børnewebredaktioners første samarbejde.
Ideen til Karaokemaskinen opstod på en børneweb-workshop i Stockholm i foråret 2011, hvor udviklere og designere fra webredaktionerne mødtes for første gang for at udvikle koncepter i fællesskab. Her luftede DR ideen om Karaokemaskinen for SVT, YLE og NRK, og da idéen bed sig fast i de tre børnewebredaktioner, tog udviklingen af en karaokemaskine fart.
– Karaokemaskinen var et oplagt projekt til det første samarbejde. En fællesnævner for de fleste børn er nemlig, at de elsker at lege og blive involveret, og Karaokemaskinens force er, at den skaber en totaloplevelse med leg og brugerinvolvering, uanset om man er barn i Sverige, Norge eller Fínland, siger Frederik Michael Hansen, der er redaktør på DRs webredaktion for børn.
Lille indsats med stort output
Karaokemaskinen er et eksempel på, at når man løfter et projekt i fælles flok, kan en lille indsats skabe store webaktiviteter til børn.
– Når alle redaktioner gør en lille indsats, giver det et stort output. Karaokemaskinen er en aktivitet, der er svær at skabe som enkelt redaktion. Udover at den er et vigtigt middel i forhold til børns leg, er den også en kanal til at brande store tv-events som fx MGP (børnenes melodigrandprix). Karaokemaskinen lader en tv-oplevelse leve videre på den digitale platform, hvor den bliver en del af brugernes egne lege og drømme, siger Frederik Michael Hansen.
Og mange børn leger med bag computerskærmen. Den tredje dag Karaokemaskinen var online i Danmark, satte systemet en stopklods for børnenes videoer. DRs webredaktion kløede sig håret, da de ikke kunne finde fejlen. Det viste sig, at de små sangstjerner havde sendt så mange videoer ind, serveren med 50 gigabyte var fyldt op til bristepunktet.
Erfaringer med i bagagen
Når fire forskellige redaktioner med fire forskellige systemer skal forenes, skal der indgåes kompromisser, og samarbejdet med Karaokemaskinen har heller ikke været uden uforventede udfordringer.
Det var særligt udfordrende at finde en platform og et filformat, de fire forskellige redaktioner kunne blive enige om, og det var teknisk udfordring i at etablere en styring af Karaokemaskinen, der var let at administrere for alle fire lande.
– Samarbejdet har givet alle webredaktionerne nogle erfaringer med i bagagen til fremtidige projekter. På vores møder er det derfor en prioritet for os at følge op på, hvad vi kan gøre for at imødekomme udfordringerne og få samarbejdet til at glide lige så godt og måske endda endnu bedre næste gang, siger Frederik Michael Hansen.
Et møde om året
De fire nordiske webredaktioner har siden 2011 mødtes en gang om året for at sparre om public service-stationernes samarbejde med børneweb.
Til mødet er et af de øverste punkter på dagsordenen at diskutere, hvad redaktionerne kan arbejde sammen om i fremtiden. Alle fire webredaktioner kan nemlig se, at et samarbejde på tværs af landegrænser bærer frugt.
– Resultatet af vores første samarbejde om Karaokemaskinen sætter en streg under, at det kan betale sig at spejde efter nye fælles børnewebprojekter. Vores Nordvisions-børneweb-workshop giver os mulighed for at realisere projekter, der ligger udenfor vores normale budgetrammet, og samarbejdet giver en erfaringsudveksling, vi ikke vil være foruden, siger Frederik Michael Hansen.
Nyheder
Nordisk børnewebsamarbejde er en succes
Fire nordiske børnewebredaktioner har gået sammen om et digitalt projekt, der tuner ind på børns lyst til sang og show – nemlig en fælles karaokemaskine.