Norden – før & nu

Et nyt website skal inspirere de nordiske skolebørn og andre interesserede til at gå på opdagelse i Nordens historie, geografi, sprog og levevis.

Set i fugleperspektiv er der mange lighedspunkter mellem de nordiske lande, og landenes historie er flettet sammen på mange måder. Men sætter man luppen over Norden, er der også store variationer – i naturen, i kulturen og i livsformerne. Det er denne variation, som ‘Norden – før og nu’ websitet vil synliggøre, fortæller projektleder Anja Lundberg Andersen fra DR.

’Norden – før & nu’ er et website bestående af 3, interaktive landkort, som præsenterer forskellige historiske og aktuelle sider om den nordiske levevis, historie og kultur.

– Vi har jo en lang og begivenhedsrig fælles historie i de nordiske lande. En af de ting, som vi gerne vil vise på sitet er hvordan Norden som et område har formet sig historisk set. Vi går helt tilbage til året 1397, da Nordens tre kroner blev samlet under den danske monark i Kalmarunionen. Vi vil med hjælp fra forskellige landskort vise, hvordan de nordiske grænser har udviklet sig og hvordan de lande, som vi kender i dag, er kommet til.

Sitet introducerer flere aspekter af livet i de nordiske lande. Man kan for eksempel se på videoklip om hvordan den samiske befolkning lever, og hvordan livet er på de nordiske selvstyrende områder Grønland, Færøerne og Åland.

Pragmatisk samarbejde

Udover DR, som er projektets hovedproducent, bidrager også Svenska YLE og NRK til projektet. Anja Lundberg Andersen fortæller, at man efter idéudviklingsfasen sammensatte en “ønskeliste” til de øvrige radiofonier. Listen fungerede som en rød tråd for udvælgelse af videoklip til sitet fra de øvrige landes arkiver. Klippene bevares på originalsproget, og til hvert klip knyttes en kort, skriftlig introduktion til indholdet.

Helle Trolle-Christensen, som er en af projektets tilrettelæggere siger, at man med sitet ønsker at vække interesse for Norden. Sitet bygger på en intuitiv navigation, hvor brugeren kan lade sig inspirere til at søge oplevelser og information ved at klikke på forskellige kort. Det er tanken, at brugerne igennem websitet kan opnå en større forståelse for de nordiske samfund.

– Brugerne skal få en “det vidste jeg ikke” -oplevelse, når de besøger sitet, siger Helle Trolle- Christensen.

Øget sprogforståelse

En af motivationerne bag sitet er at fremme sprogforståelsen mellem de nordiske lande:

– Eleverne skal virkelig lytte til hvad det bliver sagt i klippene, som er på originalsprog. Jeg tror mange bliver overrasket over, hvor meget man faktisk kan forstå uden problemer, siger Anja Lundberg Andersen.

Der bliver også produceret små intro-speaks på, i første omgang, finsk, svensk og norsk. Disse fungerer som fortællestemme, mens man kigger på kortene. Øget sprogforståelse mellem de nordiske lande ligger også i skolernes læseplaner i alle landene, nævner Lundberg Andersen.

Skæve historier

Sitet skal også indeholde “skæve historier” og humoristiske vinkler, som skal gøre det sjovt og overraskende at surfe på sitet. For eksempel kan man komme til at lære, at Nokia, som i dag nok er mest kendt for mobiltelefoner, begyndte sin virksomhed i en lille finsk by som en beskeden gummistøvlefabrik. Opdagelse i de forskellige nordiske madkulturer kan virkelig også være en sjov kapitel i sig selv, siger Anja Lundberg Andersen.

’Norden – før & nu’ lanceres på Nordisk Råds Session den 27. og 28. oktober 2008 i Finland.

Fakta:

  • Sitets målgruppe er de 10-14 årige
  • Projektet er støttet af Nordisk Ministerråd og Nordisk Kulturfond

Mere info:
Anja Lundberg Andersen, e-mail: ajan@remove-this.dr.dk, tel: (+45) 3520 8282 

www.dr.dk/norden