Henrik Hartmann
I disse år er der godt gang i afrikansk økonomi, afrikansk mode er hot. Så da Ida Holten Ebbesen, redaktionschef i DR Kultur, pitchede udviklingsprojektet Made in Africa for de nordiske kulturbestillere var der ingen tvivl. Dette projekt skulle udvikles med research- og udviklingsstøtte fra Nordvisionsfonden. Made in Africa fik udviklingsstøtte, og nu har researchen stået på ca. 6 måneder.
Hvor er historierne i de 52 afrikanske lande?
Ida Holten Ebbesen fortæller:
”Vi oplevede jo under vores første pitch en stor begejstring for idéen, men der var også brug for at finde, hvor de ægte og rigtige historier var. Afrika er jo så langt væk, så der er jo ingen af os, der kender navnet på den virksomhed og den modeskaber, som er på vej frem. Den research har vi brugt rigtig meget tid på”.
Chris Pedersen fra DR Kultur skal være den nordiske vært på programmerne. Han supplerer:
”De historier vi lavede om Kina for mange år siden, hvor det gik op for os i den vestlige verden, at Kina var i en kæmpe vækst, det er dem, vi gerne vil lave i Afrika. Afrika er jo kæmpe stort. Kontinentet har 52 lande, så vi har i researchen prøvet at finde de byer, de aktører og de indgange til de gode historier, som kan være med til at fortælle, hvad det er, der driver denne interessante udvikling i Afrika”.
Hvid mand og Afrikansk medvært
Made in Africa fik i november 2014 produktionsstøtte fra Nordvisionsfonden og NRK, SVT og Svenska Yle er nu med som samproducenter. Blandt de nordiske kulturbestillere var der dog en mindre bekymring for, at Made in Africa ikke måtte blive en ”kolonialistisk” programserie, hvor en hvid mand skal ned og kigge på udviklingen. Ida Holten Ebbesen fortæller, at netop dette har man også haft fokus på i udviklingsfasen:
”Vi vil ikke kloge os – vi er tværtimod nysgerrige og imponerede over, hvad der kommer fra Afrika på modefronten lige nu. Så vi rejser ud for at opleve, forstå og blive klogere”.
Vejen videre
DR Kultur regner med at gå i gang med optagelser til marts og de vil strække sig til september 2015. Serien skal være færdig i efteråret 2015. Programmerne tematiseres, og der bliver skiftende lokale afrikanske medværter på de seks programmer. Programmerne besøger en by i hvert program med to–tre historier fra hvert sted.
DR Kultur havde ikke kunne producere så mange episoder af Made in Africa og med så høje visuelle ambitioner, hvis ikke dette var blevet en nordisk samproduktion.
Chris Pedersen fortæller:
”Vi vil gerne lave radiodagbog til net og radio, og vi har også tænkt på at lave en række multimedie fortællinger til webben. Og så vil vi selvfølgelig også gerne lave en sæson 2. Hele kunstscenen i Afrika er jo ved at eksplodere. Film, musik, tv, kunst og litteratur er i voldsom fremgang. Afrika er jo det nye sort”.
Eksplosion i nordiske kultursamproduktioner
På kort tid har kulturgruppen iværksat mange nordiske samproduktioner. De seneste to år har gruppen samproduceret ca. 200 programepisoder. Blandt programtitlerne er Bergmans video, Vilde hoteller, Vilde huse og Kultur i farezonen. Flere af programserierne er på vej i en ny og anden sæson.
Ida Holten Ebbesen fortæller:
”Vi bliver nødt til at være meget fleksible i forhold til de modeevents og lignende, der sker i Afrika. Så Made in Africa risikerer at blive lidt en af kaosproduktion, men vi har ret meget glæde af de erfaringer, vi nu har oparbejdet fra de andre internationale nordiske programserier, vi har produceret de seneste par år”.