Läckert och estetiskt från Afrika

En våg av ny, högklassig matkultur sveper just nu genom Afrika. Kulturen och människorna presenteras genom maten i DR:s nordiska samproduktion AFRIKAS NYE KØKKEN, som inte skulle ha blivit av utan det nordiska samarbetet.

Kristian Martikainen

Reportageprogrammet, som går under arbetsnamnet, AFRIKAS NYE KØKKEN är en tv-serie som presenterar det nya, högklassiga afrikanska köket, haute cuisine, och kockar som omdefinierar de lokala kulinariska traditionerna i Angola, Etiopien, Ghana, Marocko, Mauritius och Sydafrika. Serien ger i de halvtimmes program publiken en möjlighet att komma tätt på både smak, doft och färg, vilket också bidrar till att förstå de lokala kulturerna, både hur de ser ut i dagens läge, men också varifrån de härstammar. 

”Det viktiga är att visa en sida av Afrika som vi inte känner till så väl. Ett Afrika som växer och där saker går framåt. Det är fråga om en positiv bild av Afrika. Alla vet att det finns svält, nöd, krig, terror och elände, men Afrika har också behov för att det berättas annorlunda historier om kontinenten, så att de inte fastnar i rollen som de haft i århundraden”, förklarar Lone Krüger Bodholdt från DR Kultur, som är redaktör och journalist för serien tillsammans med Jesper Skaaning.

AFRIKAS NYE KØKKEN är ändå ett väldigt annorlunda matprogram, eftersom det inte bara är fråga om mat och recept. ”Det är lika mycket ett kulturprogram med mat som fokus”, förklarar Jesper, och fortsätter, ”man behöver inte ha ett matintresse för att se programmen. Det är nog med fascination över upplevelser, som man får då man reser runt och både ser nya ställen och möter nya människor”.

I stället för en kock är det mathistorikern Asmus Gamdrup Petersen Jensen (bilden) som guidar tittaren i de olika länderna. ”En mathistoriker ger perspektiv både på den nordiska matkulturen, genom matkulturen i Afrika, men också den lokala matkulturen på de ställen som besöks. Asmus kan förklara hur vår matkultur har utvecklats under de senaste 100 eller 1 000 åren”, säger Lone.

 

Ska Afrika få sin första stjärnrestaurang?

Den uppblomstrande matkulturen i Afrika handlar inte om kockar som flyger in från London eller Frankrike och öppnar en restaurang. ”Vi har valt några ställen där afrikaner själva, i respektive land, har startat upp något lokalt med lokala råvaror, som den nordiska berättelsen om ny nordisk mat. Med de råvaror de själva har och kan använda sig av”, berättar Jesper.

Att äta fint för tjugo år sedan i Danmark och övriga Norden innebar fransk mat – eller åtminstone inte danskt eller nordiskt, som på den tiden varken ansågs fint nog eller uppskattades. Sen kom vågen med ny nordisk mat. Samma sker nu i Afrika. ”Afrika är en enorm kontinent med en miljard människor. Det finns otroligt många restauranger och också många goda, men de har inga Michelin-stjärnor – ännu . Det kommer nog att ändras, eftersom det sker så mycket på matfronten just nu. De vi träffat är sjukt duktiga, har super-intressanta råvaror att arbeta med och vill mycket”, konstaterar Lone.

Några av de råvaror som används i serien är bland annat teffmjöl, som är ett glutenfritt sädesslag från Etiopien och Eritrea, och tång samt matlagning med en speciell, marockansk lerskål, tagine, som också är namnet på rätten.

 

Inget matprogram från Afrika utan nordiskt samarbete

NRK, RUV och SVT är via Nordvisionssamarbetet på kulturområdet med som samproducenter i AFRIKAS NYE KØKKEN och Nordvisionsfonden har också tilldelat serien 800 000 kronor i produktionsstöd. Utan nordiskt samarbete skulle produktionen inte ha blivit av. ”Vi skulle inte ha haft råd att resa någonstans. Det är både dyrt att flyga till Afrika och att bo där, fastän man kanske inte tror det, utan har en bild av att allting är billigt, men det är det inte. Det är rätt så europeisk prisnivå. Det är dyrt att vara i Afrika”, berättar Lone.

Samproducenternas bidrag och stödet från fonden har möjliggjort en hög produktionskvalitet. ”Det är inte så att vi har haft möjligheten att vara på plats och ställe och göra research i två veckor och sedan åkt för att göra själva inspelningarna. Det är snarare fråga om god planering och att jobba från morgon till kväll under de fyra-fem dagar som man är där för att få ihop ett 30 minuters program”, säger redaktören och journalisten Jesper Skaaning.

En ytterligare dimension med det nordiska samarbetet har varit den bredare publik som AFRIKAS NYE KØKKEN når. ”När man tar ner till Afrika och kan säga att vi kommer från Danmark, men att programmet ska sändas i både Norge och Sverige och på Island, så är det fint. Det är inte bara fråga om publiken i ett litet land”, berättar Lone.

 

Säsong 2 från Latin-Amerika?

DR Kultur, med både Lone och Jesper, har, förutom den nu aktuella AFRIKAS NYE KØKKEN, under de senaste två åren producerat de nordiska samproduktionerna AFRIKA ER DET NYE SORT, om modescenen i Afrika, och KROP, SEX & SAMBA, om kroppskulturen i Brasilien, inför de Olympiska spelen i Rio. Till näst kunde de tänka sig att fokusera på Latin-Amerika. ”Där händer just nu mycket på matfronten, så vi kunde gott tänka oss att göra en andra säsong därifrån”, konstaterar redaktören och journalisten Lone Krüger Bodholdt, som får medhåll av DR Kultur-kollegan, redaktören och journalisten Jesper Skaaning, som ser att mycket av det som sker i Latin-Amerika inspirerar också oss här i Norden. En uppföljare lär ändå inte vara aktuell att diskutera innan sannolikt hösten 2017.

AFRIKAS NYE KØKKEN hade premiär den 20.4 på kulturkanalen DR K och DR TV på dr.dk. NRK, RUV och SVT visar också serien.

Denna text finns också i Nordvisions årsrapport 2016 – 2017 från början på mars 2017.

Se Afrikas nye køkken på DR TV