av Marianna Widmalm
Både i Sverige och Norge är serien en stor favorit bland barnen.
”Barnen gillar verkligen att de har möjlighet att delta. De identifierar sig med de som deltar i programmet och tycker att programmet är spännande och roligt, Labyrint är ett universum som barnen älskar att vara i” berättar Cathrine Simonsen, redaktionschef för NRK Super.
I den norska versionen är det Jeppe Beck Laursen som spelar Daidalos och Margarethe Røed är programledare/reporter.
Slajm, spel och nomineringar
Tre barn tävlar i varje program mot Daidalos och hans skapelser i labyrintvärlden. Daidalos sjö är fylld med slajm och barnen jagas av robotar i en labyrint och helst ska de klara sig ifrån att bli slajmade av Daidalos varelser. Genom olika tävlingsmoment ska barnen samla på livspuckar och samarbeta med varandra för att lyckas på bästa sätt. I finalen måste barnen ta sig över slajmsjön och den som faller i förlorar. Om barnen lyckas komma över till andra sidan där Daidalos befinner sig vinner de. Till programmet hör även ett interaktivt Labyrintspel som finns på NRK:s och SVT:s webbsida.
Men det är inte bara barn som gillar Labyrint. 2014 blev programmet Emmy-nominerat i kategorin “Kids: Non-Scripted Entertainment” på Emmy Kids Awards i New York. Det blev även nominerat till svenska Kristallen samma år. 2016 vann serien den norska Gullruten i klassen bästa barn- och ungdomsprogram.
Back to back samproduktion
NRK har valt att lägga sina inspelningar på SVT Stockholm där hela Labyrintdekoren står färdig och all nödvändig rekvisita finns. NRK tar med de tävlande barnen och de medverkande skådespelarna till SVT:s redan uppbyggda Labyrintstudio. Detta för att vara så kostnadseffektiva som möjligt. Labyrint har en avancerad dekor och ljussättning vilket är kostsamt.
”NRK upplever samarbetet som gott och stödjande. Det fungerar mycket bra för oss att göra detta genomarbetade och bra koncept till vårt eget. NRK utgår alltid ifrån de svenska manusen, men gör vissa förändringar och anpassningar. Eftersom de norska episoderna är kortare än svenska blir programmen ganska olika” berättar Cathrine.
Den ekonomiska vinningen för en sådan back to back samproduktion är att bolagen kan dela på dessa tunga kostnader. Det är en vinn-vinn-situation för SVT och NRK, båda får råd att producera fler episoder.
I och med att Labyrint är utvecklat med hjälp av Nordvision är formatet tillgängligt för de andra nordiska bolagen.
”Jag tycker att detta är ett fantastiskt projekt och jag tror att vi verkligen utnyttjar potentialen för samarbetet. NRK ges möjlighet att skapa ett högkvalitativt program för en budget som vi aldrig annars skulle kunna göra i den kvalitet som vi gör Labyrint. Dessutom lyfte vi vår kompetens med ett sådant nära och gott samarbete med ett annat nordiskt bolag” berättar Cathrine avslutningsvis.