Kvinnlig historieskrivning i mobilspel för unga

Yles nya mobilspel Olivia_17 samt serien Sjutton beskriver händelserna från året 1917 då Finland blev självständigt. Det är 17-åriga Olivia som står i huvudrollen och spelet har utvecklats med hjälp av över 200 unga. Med spelet vill manusförfattaren Emma Taulo belysa Finlands historia ur ett annat perspektiv än det traditionellt manliga.

Av Michaela von Kügelgen

– För flera år sedan funderade jag på hur man kunde berätta om historiska händelser så att det känns som om man själv vore på plats, berättar Emma Taulo från Yle.

Hon har skrivit manus för den nya tv-serien Sjutton (Seitsemäntoista) och varit showrunner för mobilspelet Olivia_17 som handlar om händelserna från 1917, alltså samma år som Finland blev en självständig nation. Olivias roll spelas av Elli Melasniemi.

– Vi pratar väldigt lite om 1917, vad är det egentligen som hände då?
Grundtanken har alltså varit att förklara vad som ledde fram till självständigheten. I Finland ligger fokus under självständighetsfesterna på vinterkriget och fortsättningskriget.

– Många tjejer har trott att Finland blivit självständigt kring de tiderna. Det här förstärks ytterligare av den nya filmatiseringen av Okänd soldat, säger Taulo.

Spelet Olivia_17 utvecklades till ett interaktivt spel, så att publiken kan delta i historien. Utgångspunkten har ändå varit klar ända från början.

– Historieskrivningen domineras av manliga berättelser, vi måste ge kvinnorna en röst. Därför var det självklart att det vi gör kommer att göras ur ett kvinnligt perspektiv, säger Emma Taulo.

Hon lyfter också fram att man i spelet och serien får ta del av förlorarnas berättelser i stället för att höra de traditionella hjältesagorna.

Finlands första Youtuber
Mobilspelet Olivia_17 har utvecklats för och med hjälp av unga, främst tonårstjejer. 200 ungdomar har hjälpt produktionsteamet att göra spelet så bra som möjligt.

– Tack vare våra test vet vi att detta fungerar och berör, berättar Taulo.

För manusförfattaren Taulo är det viktigt att spelet känns äkta för den tilltänkta målgruppen.

– Vi berättar en berättelse i mobilen, på ett språk som unga själv talar. Huvudpersonen Olivia är Finlands första Youtuber och med hjälp av henne öppnar vi en fiktiv kontakt till 1917.

Taulo läste själv massvis med dagböcker skrivna av unga tjejer under 1910- och 1920-talet för att kunna förstå hur det var att vara ung då.

– Det är samma problem som i dag. Tjejerna har skrivit att de bråkat med en vän eller om någon kille de tycker om.

Med andra ord är det teman som dagens unga känner igen och kan relatera till. Också i det visuella är spelet uppdaterat i och med att skådespelarna har moderna kläder som delvis gjorts om.

– Det är inte någon dammig epokhistoria, utan vi har tagit oss vissa friheter. Händelserna är riktiga men tjejerna är fiktiva, berättar Taulo.

I serien finns också riktiga personer med, bland annat världens första socialdemokratiska statsminister Oskari Tokoi vars uppgift var att styra Finland mot självständigheten.

”Finns ett behov för kvinnliga perspektiv i historien”
Tv-serien Sjutton riktar sig till en vuxnare publik än mobilspelet. Projektet tilldelades produktionsstöd från Nordvisionsfonden i november 2015 och har utvecklats i samarbete med UR.

– Vi valde att gå med som samproducenter i projektet när det pitchades för två år sedan. Vi såg att det var ett unikt projekt om en historiskt omvälvande tid. Dessutom ville vi hitta program som kunde sändas i samband med att Finland firade hundra år av självständighet, berättar Asta Dalman som är kanalchef för Kunskapskanalen.

Serien sänds på SVT1 och Kunskapskanalen samt online från den 6 december.

– Vi hoppas att serien ska locka en bred publik. Den är unik i sitt slag och jag hoppas att den både lockar till tittning men även till intresse att förstå mer om själva händelserna. Tidigare nordiska samproduktioner kring historia har varit framgångar så vi hoppas mycket även på denna, säger Dalman.

Däremot kommer spelet att endast finnas tillgängligt på finska.

– Att översätta hela spelet till svenska skulle ha varit svårare, säger Emma Taulo.

Spelet har fått mycket positiv respons och Taulo berättar att hela teamet känner sig stolta och glada.

– Det var ett av de mest populära webbinnehållen på Yle under hela lanseringsveckan. Det fanns klart ett behov för det här spelet och det finns ett behov för kvinnliga perspektiv i historien. Jag hoppas det görs mer liknande satsningar i framtiden, säger Taulo.

 

Relaterat

Mobilspelet Olivia_17 på Yles sidor (på finska)