Kultursamarbete om Olympiska Spelen i Brasilien

Olympiska sommarspelen 2016 kommer att arrangeras i Rio de Janeiro i augusti och det blir första gången ett OS arrangeras i ett sydamerikanskt land. I en ny nordisk samproduktion ville man skildra Brasilien med OS-relaterad kulturvinkel och det mest naturliga valet av ämne blev kroppskultur. I Brasilien görs det flest skönhetsoperationer i världen och kroppskulturen regerar helt oberoende av samhällsklass.

Av Marianna Widmalm

OS är, även rent historiskt, mer än en sportsbegivenhet. Redan vid den första olympiaden 776 före Kristus hyllade man den mänskliga kroppens skönhet, något vi fortfarande kan beskåda och beundra i muséer världen runt. Chris Pedersen, programledare på DR:s kulturredaktion, pitchade sin nya programserie The Brasilian wax (arbetsnamn) på Nordvisions kulturmöte i november 2015. Chris, som tillsammans med redaktör Jesper Skaaning producerar programmet, vill undersöka varför brasilianare dyrkar kroppen så som de gör och vill jämföra det med vår nordiska syn på kropps- och skönhetsidealen och vårt sätt att se på kroppen.

OS är en stor tittarbegivenhet och alla PS-bolag satsar på olika sändningar kring eventet. För denna serie är DR huvudproducent och NRK, Yle och SVT är samproducenter. Kari Aalto, kulturbeställare på Yle, säger:

”Att detta OS tar plats i Brasilien ger oss en utmärkt anledning att berätta om kroppens kulturhistoria som både filosofisk och estetisk samtidigt som det är en gigantisk affärsverksamhet. I Brasilien har skönhetsoperationer fått en närmast religiös status, och därför är det väldigt roligt att DR vill undersöka, genom roliga, vackra, skrämmande och galna historier, vad som finns bakom detta fenomen i världens största katolska land. Vad vi får se är en sak, vad vi kan förstå återstår att se.” 

Kroppen som kulturprodukt

Serien handlar om kroppen som kulturprodukt.

”Vi är vana vid att avkoda måleri, skulpturer, teater, litteratur, design och mode som uttryck för tidens strömningar i kultur och politik och egentligen borde samma gälla för kroppen när vi opererar för att strama upp, fylla ut, ta bort hår och sätta på hår. Därför är det bra att passa på att göra serien i Brasilien just i samband med OS där det finns en tradition att hylla kroppen” berättar Chris Pedersen.

Brasilien är ett av de länder som har flest skönhetsoperationer per capita, landet står för 12 procent av världens samlade plastikoperationer och enligt The International Society of Aesthetic Plastic Surgery gick Brasilien om USA 2014 som landet där det har gjorts flest skönhetsoperationer. Detta är något som inte alla har råd med, men även för fattiga kvinnor är det viktigt att se bra ut och därför utför brasilianska sjukhus gratis skönhetsoperationer för fattiga.

”Vi ska träffa vanliga brasilianare på skönhetsklinik, besöka fattiga karnevalsdansare i favelorna som har genomgått operationer som förberedelse till karnevalen och vi ska besöka en skönhetstävling. Brasilien är ett av världens mest ojämlika länder där unga kvinnor skönhetsopererar sig ur slummen, och plastikoperationer är kulturellt accepterade i Brasilien” säger Chris Pedersen.

Gränsöverskridande upplevelser

Serien på 4×30 minuter är tematiserad och skildrar människor ur alla samhällsklasser som, trots den stora ekonomiska segregationen i landet, har en sak gemensamt: kroppskulturen.

”Vi tar upp fyra teman i serien. Plastikkirurgi i São Paulo, staden där det finns flest kliniker i hela Brasilien och i det programmet är det en kirurg som är huvudspåret. Vi spelar in två program i Rio, ett om strandkulturen där alla socialklasser blandas i en annars så socialt segregerad stad. Det andra programmet från Rio kommer att handla om samba/karnevalkulturen och som vi spelar in i en av stadens fattigaste favelor. Fokus där ligger på en sambastjärna och hennes sätt att se på sin kropp, berättelsen handlar om kroppen som ekonomi, det enda de fattiga kan investera i är kroppen, d.v.s. nya bröst eller rumpa för få uppmärksamhet och bli sambastjärnor. Det sista programmet kommer att ta oss till Salvador där den största svarta kulturen finns i Brasilien. Huvudspåret där kommer att vara religion och erotik, vilket är i stor kontrast till skandinavisk kultur där religion och sex inte kan nämnas sida vid sida” berättar Chris Pedersen. 

Två programledare kommer att guida tittarna runt i Brasilien, förutom Chris är det Carla Schack, musiker och brasilianska som bor halvårsvis i Brasilien och Danmark. En annan återkommande person i varje program blir en brasiliansk antropolog som kommenterar och förklarar kroppskulturen i Brasilien.

”Carla och jag är med mycket rent fysiskt i det här programmet, vi prövar på saker och det var självklart en gränsöverskridande upplevelse för mig som gärna vill behålla kläderna på. Det är rätt många komiska situationer som har uppstått på grund av det under inspelningen och det försöker vi behålla i serien” säger Chris avslutningsvis.

Avsikten är att serien ska sändas innan eller i samband med OS-sändningarna i de nordiska länderna.