– Kritikken viser at vi traff

NRK-serien Jævla homo har møtt krass kritikk fra etablerte stemmer i den norske homobevegelsen. Det er prosjektlederen kjempeglad for. Nå får publikum over hele Norden se serien.

Av Randi Lillealtern

Jævla irriterende”, var overskrifta på en kronikk VG-journalist Morten Hegseth skrev etter premieren på NRK-serien Jævla homo. Brita Møystad Engseth kalte kampanjene som gikk i sosiale medier for historieløse i Dagsnytt 18.

– Den sterkeste kritikken har kommet fra godt voksne som har levd lenge med legninga si, og som allerede har fått en trygghet i seg selv. Men det er viktig at hver generasjon får definere sine utfordringer, sier prosjektleder for Jævla homo, Hans Petter Skolsegg. 

– Vi har lagd en serie for unge mennesker som strever med å definere sin identitet. Jeg mener disse reaksjonene viser at vi har truffet der vi ville.

Han understreker at det er bra at kritikken kommer, det skaper refleksjon hos alle.

Sendes over hele Norden
I løpet av de kommende månedene vil seere over hele Norden få muligheten til å reflektere over budskapet i Jævla homo. Gjennom programutvekslingsordninga til Nordvision har alle de andre nordiske kringkasterne bedt om å få tilgang til å sende serien, ifølge redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet.

– Vi ble veldig glade for det, så klart! For programleder Gisle Agledahl har det vært en tøff prosess å lage en så personlig og ærlig serie. Det har kostet. Da betyr den varme responsen mye. Jævla homo er en av de mest streama på NRK TV denne høsten, det har strømmet inn med takknemlige tilbakemeldinger og serien har satt i gang en debatt som har vart i ukesvis, forteller Moslet.

YLE har allerede satt serien på sin sendeplan fra 27. november. I SVT har de ennå ikke satt datoen, men Jesper Petersson i SVT International, sier det gjelder å handle raskt når det blir buzz om noe på denne måten.

– I dagens digitale tv-verden sprer nyheter seg utrolig fort, og om vi er for seint ute, er det fare for at publikum ikke er der lenger. Litt sånn er det med  Jævla homo. Det er en serie som passer bra for online-publikummet, den har fått bra spredning i sosiale medier, og da skapes det en forventning hos publikum: “Vi vil se dette nå!”, sier Petersson.

Klumpen i magen
I første episode snakker programleder Gisle Gjevestad Agledahl om klumpen han kjente i magen da han holdt kjæresten sin i handa ute blant folk. Hjemme, dem imellom, var alt helt greit, men når andre så at de var kjærester, syntes Gisle det var ubehagelig.

Det var denne situasjonen som ga ideen til serien Jævla homo. Hvorfor kjente Gisle denne klumpen i magen? Skyldtes den bare hans indre følelser, eller var det også ytre ting som var med på å lage den?

– Gisle er avgjørende for prosjektet. Han har latt oss ta del i sitt liv, sine følelser og sin virkelighetsopplevelse. Han har lagt lokk på ting lenge for at prosessen hans skulle kunne utspille seg på ekte foran kamera. Han har vært ekstremt modig og sterk, sier Skolsegg.

K-sjef med fuktig blikk
I mai 2016, på NRKs pitchedag, satt Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på første rad og tørka tårene etter at Gisle hadde presentert Jævla homo.

– Får man fram tårene hos K-sjefen, kommer programmet i bestilling, spøker Hans Petter Skolsegg.
Han kom inn som prosjektleder etter at NRK bestemte seg for å lage serien. Men bestillinga ga redaksjonen utfordringer. De fikk i oppdrag å lage en personlig journalistisk dokumentarserie.

– Det ble en ganske vanskelig prosess. Vi måtte hele tida vekte hvor personlig og hvor journalistisk de ulike elementene skulle fortelles, sier Skolsegg.
Redaksjonen bestemte seg for å bruke Gisles virkelighet som rettesnor for hva de skulle velge å ha med, og hva de skulle velge bort.

– Hvis vi kunne brukt en annen programleder i noen av situasjonene, var det ikke riktig, da skulle vi droppe det.

Den grå collegegenseren
Jævla homo starta allerede i mars 2017, i sosiale medier. Et halvt år før serien var klar, hadde NRK-butikken solgt over tusen grå collegegensere med “Jævla homo” på brystet.
Programleder Gisle skrev kronikk på NRK Ytring, spilte inn video-kronikk til NRK Debatts Facebookside, og la ut bilde av seg selv på Instagram i den grå Jævla homo-collegegenseren.

– Etterspørselen etter genseren ble så stor over natta at det poppa opp piratbutikker med egne versjoner.

Vi hadde bare laga ti-tolv stykker uten planer om å selge den, men ønsket hos målgruppa om å kunne gå med den selv, gjorde at vi kasta oss rundt og fikk laga en del, sier Hans Petter Skolsegg.  
Kjendiser og vanlige folk kledde seg i genseren, tok selfies, la det ut på Instagram og tagga med #jævlahomo. Skolsegg mener denne reaksjonen ute blant folk sier noe om hvor viktig denne tematikken er.

– De viste at de ville nedkjempe det skjellsordet. Mange voksne tar ikke på alvor hvor tungt det kan gå inn på en ungdom å bli kalt jævla homo.

Både tv-serien og kampanjene i sosiale medier har møtt kritikk. Men Skolsegg mener de har oppnådd det som var målet med serien.

– Vi ville lage en serie som skulle vise at folk må få velge sin egen identitet. Alle må få lov til å ikke bli satt i en bås, få velge hvem man er, og få definere seg selv uten at det blir påtvunget.

Og skal man dømme ut fra tilbakemeldingene, greide de det.

Her er noen eksempler fra Instagram: