”Kan man äta det här?” – Yles nya serie tuggar sig igenom framtidens mat

Mjölk utan kor. Ägg utan höns. Protein ur luften och öl av urin – allt det här existerar redan. I Yles nya serie tar en vetenskapsman och en berömd kock reda på vad vi kommer att äta i framtiden. Samproducenter från hela Norden stöder projektet.

Vetenskapsmannen Lauri och den kända kocken Henkka är i huvudrollerna i Yles kommande serie. Foto: Yle.

Mat är känslor. Om du får en fantastisk måltid så mår du fint och känner värme i hjärtat. En dålig måltid gör dig grinig.

Samtidigt borde det vi äter ändras radikalt. År 2050 kommer vi att behöva 70 procent mer föda. Enligt de mest pessimistiska prognoserna kommer vi inte ens att ha åkrar om 60 år. Vi borde ge upp köttet, en del fiskarter, avokado, vin…

Eller, måste vi det?
 

“Jag skulle kunna titta på hela serien i ett sträck”
– Jenni, en av Yles unga testtittare


Olagliga syrsor och maskar i bageriets bröd

Den första idén för serien ”Can You Eat This?”, som koncentrerar sig på framtidens mat, kom för ett par år sedan, då vi smakade på olagliga syrsor.

Yles vetenskapsprogram Prisma Studio spelades in i Helsingfors. Doktorn i bioteknik Lauri Reuter hade smugglat in stekta gräshoppor i studion, och utöver det också kex och bröd gjorda av syrsor. Vi var rädda för att få böter, eftersom insekter var förbjudna som livsmedel i Finland.

Bara ett år senare fanns det 50 syrsfarmer i Finland, syrsor fanns att köpa i salladsdisken i Helsingfors finaste varuhus, och Finlands största bageri använde krypen i sina bröd. Den här våren började också en stor bagerikedja i Norge baka med mjöl som innehåller protein från maskar.

Maten förändras väldigt snabbt – en internationell hamburgerkedja meddelade för någon vecka sedan att den ska börja servera biff från Kalifornien som inte ens kommit nära ett nötkreatur, men som ska smaka precis som kött.

Kött produceras redan utan djur, och mjölk och ägg tas fram i bioreaktorer. Protein kan framställas ur luft, och öl av urin.

Vi ville ta reda på vad som kommer att ligga på tallriken i framtiden, och vilka känslor det här väcker. Vi skapade idén om en serie, i vilken en superkock och en vetenskapsman testar framtidens mat.


Många rynkar nog ännu på näsan, men kanske är en viktig proteinkälla i morgondagens mat maskar? Foto: Yle.
 

Lösningar i stället för hotbilder

Som förberedelse för serien intervjuade vi 20-30-åringar. Gemensamt hade de en oro för klimatet, men särskilt en sak blev tydlig. Hopp. Kunde vetenskapen vara en superhjälte, som räddar oss?

Tänk om vi i framtiden kunde äta på ett hållbart sätt – och samtidigt njuta av vår favoritmat?

Serien ”Can You Eat This?” finns i nuläget som en demo, och där besöker vi en gård med nötkreatur i Belgien. Där utfodras korna till att bli så stora, att de inte kan föda kalvar. Vi letar efter alternativ till den nuvarande, supereffektiva produktionen.

Vi testar laboratoriekött och genmanipulerade grönsaksbiffar, som ”blöder”. Vi gav smakprov av biffarna på ett torg – kan människor sist och slutligen skilja en biff från en biff?

Demoversionen fick otroligt bra respons! Hela 35 av 36 unga skulle titta på serien. ”Ni har mig på kroken, jag skulle kunna titta på hela serien i ett sträck”, svarade 24-åriga Jenni.


Yles kommande serie, som samproduceras med de andra nordiska public service-bolagen, går bokstavligt nära inpå framtidens mat. Foto: Yle.
 

Det nordiska samarbetet ger fantastiska möjligheter

Vi visste från början att vi vill filma serien i flera länder, i Norden och i övriga världen. Vi ville se de mest intressanta uppfinningarna och de märkligaste metoderna för att producera mat, oberoende av var de befinner sig.

Problemet var att filmandet utomlands hotade att spräcka budgeten. Utan samarbete skulle vi bli tvungna att skära ner på besöken ute i världen.

Vi pitchade idén under Nordvisions Faktamöte i Helsingfors, och underbart nog kom alla public service-bolag med för att stöda serien ekonomiskt.

Genom samarbetet kan vi göra en internationellt gångbar serie, som det talas om bland unga över gränserna, i hela Norden.

Nu söker vi ännu stöd för projektet ur Nordvisionsfonden.

Tiina Torikka är seriens producent på Yle.