Kan kunst måles nominerad till Banff Award

DR:s dokumentär och Nordvision-samproduktionen Kan kunst måles nominerad i kategorin Best arts program i den stora kanadensiska mediefestivalen i Banff.

av Marianna Widmalm

Den timslånga dokumentären är producerad av Thomas Holmby Hansen och Lone Krüger Bodholdt som båda arbetar på DR:s kulturredaktion.

Programmet undersöker en viktig fråga som som många har funderat över i decennier, nämligen hur vi påverkas när vi tittar på konst och vilka vägar våra känslor och tankar tar när vi tittar på film, konstverk eller lyssnar på musik.

Med hjälp av hjärnforskare och experter besöker programmet  bl.a. en auktionsfirma där olika personer tittar på konstverk från olika tidsperioder, stiler och genrer, och som får värdera bilderna de har sett följt av en vanlig värdering.

De subjektiva värdena möter den professionella, dessa utvärderas i sin tur av hjärnforskare som förklarar hur hjärnan reagerar, vilken neuron-aktivitet som pågår i hjärnan hos den som betraktar ett konstverk.

Hjärnforskare menar att biologiska processer i hjärnan avgör om någon tycker om ett konstverk eller inte, medan andra anser att det är personens kunskap och bakgrund som avgör hur man upplever ett konstverk.

Ett intressant inslag i programmet som vi TV-medarbetare borde tänka lite extra på är forskaren Uri Hassons  (Assistant professor, Princeton) undersökning om hur publiken påverkas av en och samma filmsekvens.

Hasson undersökte effekterna på publiken när de såg scener från en Hitchcockfilm och en Godardfilm. Det visade sig bl.a. att hela publiken hade samma aktivitetsmönster i hjärnan när de såg Hitchcocksekvensen men inte när de tittade på Godardsekvensen som var mer tvetydig i sitt innehålloch dramaturgi.

Slutsatsen av undersökningen blev i vart fall att en berättelse utan handling, ”segment of reality”, aktiverar vår hjärna minst och filmer med linjär dramaturgi påverkar oss mest.

Kan kunst målas är en nordisk samproduktion med DR som huvudproducent och är ett resultat av det framgångsrika samarbetet i Nordvisions kulturgrupp.

Gruppen föddes ur faktagruppen för två år sedan och är mycket aktiv. Som exempel hade kulturproducenterna i början av året en gemensam programutvecklingsworkshop i Oslo, där arbetade man gemensamt fram programidéer som pitchades på Nordvisions kulturmöte i mars och som nu också kommer att vidareutvecklas av två bolag med hjälp av utvecklingsstöd från Nordvision.

Det väl fungerande  samarbetet i den nordiska kulturgruppen förklaras av DRK:s souschef Ida Holten Ebbesen så här:

”Jeg synes den nordiske kulturgruppe fungerer fantastisk godt.

Vi har på ganske få år fået et tæt og tillidsfuldt samarbejde, hvor alle parter byder ind med ideer, og hvor jeg oplever stor åbenhed fra bestillerne over for at være med til at løfte de fælles produktioner.

Jeg tror det skyldes, at alle parter tager samarbejdet meget alvorligt og lægger kræfter i at udvikle ideer og realisere dem på et højt fagligt niveau. Hos os oplever vi, at de nordiske projekter har en særlig kvalitet, både fordi de ofte har en grundig udviklingsproces, og fordi de fælles ressourcer giver os mulighed for at realisere ideer, der ikke kunne løftes af os hver især”

Vi gratulerar DR och hoppas och tror att det fruktbara samarbetet kommer att generera fler internationella framgångar!

Läs också: Pris till dansk barnserie.