Kaksi/två

Goda erfarenheter från tidigare Nordvisionsprojekter inspirerade Utbildningsradion (UR) i Sverige och YLE i Finland till ännu ett samarbetsprojekt som resulterade i programserien ’Kaksi/två’. ’Kaksi/två’ handlar om svenska ungdomar med finskt bakgrund. Här berättar projektledaren för ‘Kaksi/två’ Herbert Neuwirth (UR) om samarbetet.

Vad handlar programmerna ’Kaksi/två’ om?
Serien är tänkt att stärka ungdomarnas identitet och väcka intresse för modersmålet finska. Programmets sverigefinska tittare ska känna sig självsäkrare i sin sverigefinska identitet och mer motiverade att utveckla sin finska: ”Det är coolt att vara sverigefinne!”, De svenska tittare ska känna sig mer nyfikna gentemot den sverigefinska minoriteten: ”Utan finnar är Sverige inte lika häftig!”

Den röda tråden i de fyra programmer är inslag där två kända personer med finsk anknytning möts och skapar något tillsammans. Rockmusikern Timo Räisänen träffar till exempel ”grimemusikern” Max Peezay och de gör en låt tillsammans. I varje avsnitt ingår också personporträtt på unga sverigefinländare, sketcher samt korta ”reklamsäg” av kända sverigefinnar. Språket är både finsk och svenska.

Hurdan kom samarbetet till stånd?
Vi hade goda erfarenheter av Nordvisionssamarbetet och tyckte dessutom att det skulle kunna vara intressant för YLE:s tittare att se hur unga sverifinnar hade det i dag. Många har ju släktingar i Sverige, några kanske funderar själv på att flytta dit och så vidare. Det kändes naturligt att fråga YLE. Det speciella med detta samarbete var att UR för första gången samproducerade med YLEs ungdomsredaktion – ej utbildningsdelen.

Vilka fördelar upplevde du ved samarbetet?
För det första fick vi betydligt fler tittare än om vi bara hade sänt i ett land. Dessutom sändningslade YLE alla fyra program under påskveckan – en rolig idé som vi på UR inte skulle kunna göra eftersom vi är beroende på SVT:s tablåläggning. Det kändes också kul och lärorikt att producera med YLEs ungdomsredaktion. Vi fick bra feedback på ämnen och hjälp när vi skulle filma i Finland. En av fördelarna var också, att den samma serie kändes serie lika aktuellt för svensk som finsk publik. Dessutom fick vi nya kontakter (dvs vänner) på YLE som kanske genererar nya kontakter – både i små som stora frågor. Och vi hade mer pengar och kunde göra fler program (fyra istället för tre) och bättre program.

Vilka utmaningar upplevde du?
Faktisk inga, allting flöt på väldigt smärtfritt. Den enda ”missen” var att vi kom på lite väl sent att vi kunde samordna textningen av programmen – men det ordnade sig i sista sekund ändå. Annars – bara kul.

Tre råd om nordiskt samarbete?
Jag tycker at det finns betydligt fler likheter än olikheter. Ändå – kolla alltid om ämnena fungerar i de ändra länderna. Vi ville till eksempel göra en intervju med David Letterman under ’Cosmomind’-tiden. ’Cosmomind’ är en tidligare Nordvisionsprojekt om unga, som jobbar utomlands. Tack ock lov visste ’Cosmominds’ finska producent Asta Dalman då att han inte alls var särskilt känd i Finland då. Försök också att träffa samproducenterna före, under och efter projektet. Personliga möten är alltid bättre än bara mail/telefon. Bäst blir samarbeten när redaktionen består av reportrar från olika länder, och när de producerar tillsammans hos huvudproducenten. Då blir resultatet en serie med en form, en tanke och en profil. Det är svårt att genomföra kanske, men ger bäst kvalitet. Det ger också kontakter/nya kollegor/vänner som består under många år.

  • Herbert Neuwirth har jobbat på UR sedan år 2000 både som producent och projektledare

  • Han har jobbat som projektledare med flera NV-projekt: ’Cosmomind’ säsong 1 och 2, ’Kaksi/två’ och nu ’Anaconda’

Läs mera: hemsidan för Kaksi/två