Journalistikken følger kriminelle over grænserne

Når kriminelle og ekstreme kræfter knytter bånd på tværs af landene må journalisterne følge med. Utøya-tragedien førte de to førende nordiske redaktioner for undersøgende journalistik tættere sammen.

Af Ib Keld Jensen

NRKs “Brennpunkt” og SVTs “Uppdrag granskning” arbejdede tæt sammen om at trevle Anders Breiviks netværk op. Allerede umiddelbart efter den 22. juli, hvor tragedien på Utøya fandt sted, gik NRK i gang med at følge de elektroniske fodspor Breivik fra de 1003 mailadresser, hvortil han sendte sit såkaldte manifest.

En del af sporene førte til Sverige, og det var naturligt for NRK at samarbejde med SVT.

“Her har vi jo touchet et politiske miljø, som det ikke er så let at orientere sig i i et fremmed land og vi jhar kunnet få god guiding i et vanskeligt terræn,” siger redaktør Vibeke Haug, NRK.

Hun hæfter sig ved, at det i denne sag er åbenbart, at de ekstreme kræfter ikke lader sig bremse af landregrænser i forhold til deres ideologiske fællesskab.

“Og derfor er det også naturligt at løfte perspektivet ved at arbejde tæt sammen.”

“Hel konkret gav det os mulighed for at tjekke de svenske oplysninger på en helt anden måde, end hvis vi skulle have gjort det alene. Det gælder særligt i forhold til kilder og i forhold til personer knyttet til højreekstreme miljøer. Samtidig var SVT til stor hjælp udvælgelsen af, hvem vi burde interviewe,” fortæller Vibeke Haug.

Hun peger samtidig på, at man kunne have lavet et svært godt fælles nordisk program, hvis man fra starten af havde bestemt sig for, at lave et projekt om de højreesekstremes fremvækst på nettet og ikke mindst, hvad der rører sig med internationale forgreninger.

Ifølge Vibeke Haug er erfaringerne indtil videre, at redaktionerne bliver stadigt mere trygge ved hinanden, og at man kan trække på fælles ressourcer i flere forskellige sagskomplekser for at lave undersøgende journalistik af høj kvalitet.

De to redaktioner arbejder fortsat sammen om det fælles materiale, som dokumentaren ‘Ord som dreper’ er bygget over. Og i det videre samarbejde bliver der mulighed for en anderledes fælles planlægning.

“Nu har vi tid og anledning til at gøre det til en co-produktion,” siger Vibeke Haug, der er redaktør for Brennpunkt.

Läs en längre artikel om detta i Nordvisions årsrapport som utkommer i mars.