Innovation i Public Service bolagene

Fire eksempler på innovation, fra programniveau til tanker omkring public service blev presentert på inspirationsdagen.

Af Ib Keld Jensen

DR på jagt efter succesopskrift

– Hvad er det vi gør, når vi gør det rigtig godt? Det spørgsmål har DR sat for grundigt at undersøge, og selvom projektet langt fra er afsluttet, så står det allerede nu klart, at passion og brugerfokus udgør to vigtige ingredienser i opskriften på en succes.

Det afslørede chefen for DRs programudvikling Heidi Susan Sivebæk efter af 85 interviews med medarbejdere og chefer som led i en analyse af 16 produkter, som DR selv vurderer som succesfulde.

Foreløbig har analysearbejdet resulteret i en rapport på 1200 sider, som Heidi Susan Sivebæk kogte ned til seks nøgleord, der er afgørende for succes for DR. ”De er sikkert allerede skrevet ned i en bog, men det vigtige er, at dette er lige netop vores helt egne ord”.

Foruden passion og brugerfokus lyder ingredienserne i den gyldne succesopskrift på rammer, samarbejde, mod og mandat og ejerskab og motivation.

DR-chefen konstaterede, at elementerne er gensidigt afhængige. Man kan godt score højt på nogle og lavt på andre kriterier, men scorer man nul ud for en af faktorerne, så giver hele regnskabet nul.

I DR er der en form for kamp kørende mellem to overordnede uformelle grupperinger, fortalte Heidi Susan Sivebæk – Traditionalisterne, der mener, at godt fundamentet for at producere godt tv handler om medarbejdere, der brænder for det, de gør, og så de moderne, der har blikket stift rettet mod brugerne. Men der er altså ikke noget modsætningsforhold

“Når passion og brugerfokus går hånd i hånd, så fungerer det allerbedst,” konkluderede Heidi Susan Sivebæk. “Tidligere kunne man stejle over rammebegrebet, men det er der ingen, der gør i dag. Alle er bevidste om, at den gode ramme er en styrke for krativiteten.”

Man skal have defineret mål, målgruppe, tid og ressourcer. “Men der stopper det også. For ellers begynder man at tage hul på løsningen, og så bliver det svært at tage ejerskab på produktet,” anførte Heidi Susan Sivebæk.

Heidis presentasjon

 

NRK med pirat-teknologi

– Kan ni anektera Sverige – Vi lover att inte göre motstand. Sådan lyder en af de mails udvikler af nye medier, Erik Solheim, har modtaget efter, at NRK har gjort informationsmotorvejen bredere ved hjælp af såkaldt bittorent-teknologi. I al sin enkelthed, går den ud på, at alle de, der downloader en udsendelse selv er med til at videreformidle informationerne og dermed mindske trykket på NRKs egen server.

Teknologien er anvendt af ulovlige fildelingstjenester, og den kræver, at brugeren først downloader et program til sin computer.

Solheim nævnte også, hvordan NRK via såkaldt fansubbing havde fået oversat episoder af et tv-drama til engelsk og tysk i løbet af ganske få dage, og altså på den måde fik gavn af brugerinvolvering via nettet.

Eiriks presentasjon (kommer)

 

Public service går ikke uden broadcast

– Hvad nu hvis SVT kanaliserede hele budgettet over på webben? Det tankeeksperiment gjorde SVT’s Markus Sterky rede for.

To innovationsgrupper fik en næsten enslydende opgave. Begge skulle tage udgangspunkt i webmediet, men den ene gruppe fik mulighed for også at koble broadcast-elementet på.

”Det viste sig, at begge grupper fandt det uhørt vanskeligt, at få gennemslagskraft på webben uden at have en mulighed for at kombinere indsatsen med broadcast eller lignende,” fortalte Markus Sterky.

En total satsning på webmediet vil altså give bolagene en meget stor udfordring med at få tag i brugerne, når man ikke har et massemedie at kommunikere med.

Andre udfordinger er rettighedsspørgsmål og tabet af kontrol med den kontekst SVTs materiale anvendes i. Samlet stiller det store krav til varemærket SVT. ”Hidtil har vi været vant til, at når et program var sendt, så var det slut og vi havde ikke mere at gøre. Fremover må vi betragte sendingen som en release, og det kræver en helt anden måde at tænke på,” sagde Markus Sterky.

Trods alle udfordringerne nåede innovationsgrupperne frem til, at en markant websatsning ikke var så vanskelig at gennemføre, som deltagerne på forhånd havde ventet.

”Vi må være attraktive, unikke og anvendelige,” sagde Markus Sterky og tilføjede: ”Det er let at skrive ordene, men svært at leve op til dem.”

Markus presentasjon

 

YLE deler ud af guldet

På hjemmesiden for Finlands største avis kan man midt inde i en nyhedsartikel klikke på et tv-klip fra YLE. Samarbejdet med Helsingin Sanomat var et af de eksempler chefen for YLEs internet, mobil og nyhedsservice, Jari Lahti, trak frem.

YLE har formuleret en politik, der målrettet går ud på at forære indhold væk, og den finske public service-kanal er således på forkant med de anbefalinger dagens hovedtaler, Charles Leadbeater anbefalede.

Jari Lahti lagde ikke skjul på, at copyright spørgsmål fylder en del: “Vi har problemer, udfordringer og en masse forhandlinger,” som han sammenfattede situationen.

Jaris presentasjon

 

Bilder, sitater og foredrag fra feiringen på jubileumssitet.