Innafor tar gravejournalistikken inn i fremtiden

NRK Dokumentar ville nå de unge voksne med sin undersøkende journalistikk. Løsningen ble den nyskapende dokumentarserien NRK Innafor.

Av Su Thet Mon

– Bestillingen var å lage gravejournalistikk som fenger blogg-generasjonen, sier prosjektleder Tove Austad.

Men det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. NRK har som mål å sikre et variert og relevant tilbud for en målgruppe som lever i en stadig mer fragmentert medievirkelighet. Det uendelige medietilbudet og de unges evne til å ta de i bruk gjør at de er vanskelig målgruppe å nå og holde på.

– Moderne seere er avanserte i sin måte å tolke historiefortelling. De vil ha grundig journalistikk som er formidlet på ærlig og rett frem, sier Austad.

Redaksjonen kartla 20-åringenes medievaner og behov.

– Den unge målgruppen er ikke så begeistret for voksenmoralisme. De vil forstå selv og ikke bare bli fortalt hvordan verden er, sier Austad.

Prosjektlederen forteller at de ville ha en programleder som målgruppen kunne identifisere seg med.

– Vi forteller historier for de unge, ikke om dem. Formidlingen skal være direkte fra programlederen til sine likemenn. sier Austad.

For å møte de unge på deres premisser, startet rekrutteringsprosessen der de unge ferdes. Innafor var først i Norge med å søke etter ny programleder på Snapchat. Rekrutteringsprosessen fikk stor oppmerksomhet i media, vant mediepriser og vakte interesse blant målgruppen.       

– Responsen var overveldende. Vi fikk over 10 timer med snapper fra over 300 unge søkere, forteller Austad.

Etter flere runder med nyskapende Snapchat-rekruttering, intervjuer og arbeidsprøver, fikk Emma Clare Gabrielsen jobben som programleder. Med Emma på laget, utviklet programmet seg til å bli en subjektiv, personlig og undersøkende dokumentarserie med deltakende programleder som er drevet av nysgjerrighet.

– Som skrivende featurejournalist har jeg alltid likt å bruke meg selv i historiefortellingen når det passer seg. Da jeg ble programleder, var det også naturlig å bruke meg selv, ikke som en hovedperson, men som et virkemiddel for å skape fremdrift i historien, sier Emma Clare Gabrielsen.

I NRKs tjeneste har Gabrielsen blant annet testet “smartdrugs”, datet en “sugardaddy” og latt seg undersøke av en intimkirurg.

– Jeg er både programleder og journalist, men også “case” fordi jeg er personlig tilstede, bruker mine egne følelser og går gjennom prosesser.  Du er både objektiv og subjektiv, profesjonell og personlig. Samtidig. Rolleblandingen har kanskje nyskapende men det har vært en utfordring,  sier Gabrielsen.

Høsten 2015 vant NRK Innafor Nordvisions faktaformat-konkurranse og har fått produksjonsstøtte fra Nordvisionsfondet.

– Støtten har vært helt avgjørende. Å vinne konkurransen gav oss mye selvtillit og den økonomiske støtten har gitt oss spillerom til å teste ut ting, sier Tove Austad.

NRK Innafor blir ofte omtalt som Brennpunkts eksperimenterende lillesøster. 

– Det har vært viktig for oss å ha rom til å eksperimentere, prøve og feile. Det har vært min jobb å holde fanen høyt. Vi skal tørre å gjøre noe nytt, sier Austad.

Redaksjonen publiserte nyhetssaker på nett underveis i research og opptaksfasen. De publiserte også på sosiale medier som Instagram, Facebook og Snapchat underveis i produksjonen.

– Vi har virkelig nådd frem til vår kresne og vanskelige målgruppa som alle prøver å nå. Seertallsmessig gikk det også bra, forteller Austad.

Seertallene på NRKs Nett-TV-spiller var de høyeste noensinne i kategoriene dokumentar, fakta og livsstil, både nasjonalt og internasjonalt innhold . Da programmene gikk på NRK1 en uke etter nettpremieren, var seertallene OK.

Austad er mest opptatt av seertallene på nett.

– Målgruppa vår ser nesten ikke ser på linær-TV uansett, sier Austad.

Prosjektlederen ser mange muligheter for dokumentaren fremover.

– Vi må fornye oss og fortsette å utvikle oss. I sesongene fremover vil vi fokusere mer på å komme tettere og gå dypere inn i temaene vi skal utforske, sier Austad.

Hun ser også et enormt forbedringspotensiale når det kommer til dialog med publikum.

– De ønsker mer dialog enn det vi klarer å få til. De lange formatene er krevende og oppsluker oss. Men vi skal prøve å være så tilgjengelig som vi kan i de kommende sesongene, sier Austad. 

Innafor sesong 2, kan du se i NRK TV