Hvem har den bedste idé til et nyt kunnskapsformat?

Den nordiske undervisningsgruppe udbyder hermed en nordisk formatkonkurrence. Den bedste format idé belønnes med 25.000 Euro, som skal bruges til udvikling af idéen til et egentlig kunnskaps-format.

Herunder man kan læse ønskerne til, hvad idéen gerne må indeholde:

Brief
Programkonseptet skal være unikt, moderne, attraktivt och underholdende med høy samfunnsverdi. Programmene skal gi læring og kunnskap til en bred målgruppe.

Programsetting er tenkt prime time på hovedkanaler, og fortellerformen må klare å gjøre innholdet tilgjengelig og attraktivt for en bred målgruppe over 12 år. Hovedintensjonen med programmene er at publikum får ny innsikt og læring, men at formen er underholdende og opplevelsesrik.

Sjanger kan være alt infortainment til factual entertainment eller reaity, men ikke klassiske dokumentarserier.

Kunnskapen og tematikken som programserien belyser kan gjerne være innenfor  et smalt temaområde, så lenge fortellerformen gjør innholdet allmennt tilgjengelig og relevant for flere enn de som allerede er spesiellt interessert i tematikken.

Det er en åpen ramme for temaområder – programserien kan handle om klassisk skolekunnskap som for eks språk og matematikk, men også bredere samfunnsskunnskap som  vitenskap, teknologi, arkitektur, økonomi, historie med mer. Hovedformålet er at det overbringes ny læring til publikum, og at dette gjøres på en underholdende måte. 

Programkonseptet skal være konkret, optimistiskt och inspirerende. Det bør ikke være politisk korrekt, men heller overraskende og lekent i innhold eller form uten at det mister mening. 

Gode eksempler på tidligere kunnskapsformater er ”Værsta Språket” og ”Siffer”.

Programkonseptet  skal kunna produseres som serie i flere land, og tenk gjerne at det skal kunne produseres i flere sesonger. Det er ønskelig med 30 minutters format, men 60 minutters er også ok., og serien kan være på mellom 6 og 10 episoder.

Programforslaget bør være på 2-3 sider og beskrive konseptet både innholdsmessig  og i forhold til valg av form, dramaturgi og fortellergrep.

Forutsetning for å få tildelt utviklingsstøtte er at Nordvisjonsselsskapene får ”first option” på formatet.

Sted og deadline
Deadline for registreringer af nye idéer til konkurrencen er 20. marts. Deadline SKAL overholdes!

Registreringen af idéer foregår via et elektronisk ansøgningsskema på www.nordvision.org; www.www.nordvision.org

Selve pitchen, med de nominerede idéer foregår i Helsinki torsdag d. 11. april 2013.

Vinderen af konkurrencen skal gen-pitche den udviklede idé senest efter 6 mdr.

Information
Idéerne skal som udgangspunkt være helt nye idéer – aldrig tidligere sat i produktion.

På www.nordvision.org kan man se ”Ti bud for nordisk pitch”, hvem der er jury medlemmer og deres kontaktoplysninger.

De respektive NV – bolags jury medlemmer kan stå til rådighed for vejledning, hvis der er brug for det. Du er også velkommen til at kontakte Nordvisionssekretariatet hvis du har spørgsmål. 

Jury
Riitta Jalonen, YLE
Nicolina Zilliacus-Korsström, Svenska YLE
Anniken Næss, NRK
Ami Malmros (UR) og Herbert Neuwirth (UR)
Bo Zuschlag, DR

Rettigheder
NV – bolagene skal have ”first option” til formatet. Ejerskabet fordeles mellem hovedproducent (NV – bolag) og øvrige NV partnere, hvis formatet sælges internationalt. NV – bolagene skal tilbydes alle ”ready mades”. NV – bolagene beslutter selv, om man vil inddrage eksterne producenter eller produktionsselskaber i konkurrencen. Men reglerne er, at minimun 50 % af rettighederne til formatet skal være NV – bolagenes.

Der udarbejdes en særlig formataftale mellem NV – bolagene, om ejerskab til formatet. Aftalen tager udgangspunkt i de aftaler NV – bolagene har med hinanden omkring fakta og børneformater