Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.
SVT:s säkerhetsbudget fyrdubblad på fem år
25.9.2020
De senaste dagarna har de grava och ökande hoten mot journalister lyfts fram i svensk media, och här även svensk public service ökade kostnader för att trygga säkerheten för bolagens medarbetare.
För SVT:s del är kostnaderna för säkerhet i dag fyra gånger högre än för fem år sedan. De senaste dagarnas uppgifter om att SVT skulle ha fått extra säkerhetsanslag i statsbudgeten för skydd mot hot stämmer ändå inte, säger bolagets vd Hanna Stjärne.
”SVT:s finansiering är inte en del av statsbudgeten. Den kommer från en särskild public service-avgift. Det är viktigt för att säkra public service-bolagens oberoende gentemot staten. Hur mycket pengar public service ska få avgjordes redan för ett år sedan när ett nytt sändningstillstånd formulerades. Det gäller i sex år och kommer med en rad nya uppdrag och krav”, säger Stjärne.
Hon konstaterar ändå att den ökande mängden hot mot journalister är något som public service delar med alla Sveriges medieföretag.
”Det är helt oacceptabelt att personer i sin yrkesutövning utsätts för hot. Ett hot mot en journalist är också ett demokratiskt hot som borde oroa varje människa som värnar ett öppet debattklimat i Sverige”, säger Hanna Stjärne.
Peter “Poppe” Sjöholm, ny redaktionschef. Foto: Catrin Grotenfelt/Yle.
Ny redaktionschef och ny chef för samarbete på Svenska Yle
24.9.2020
Peter ”Poppe” Sjöholm blir Svenska Yles nya redaktionschef. Han lämnar därmed ställningen som webbchef, och svarar framöver utöver huvudredaktionen även för Svenska Yles fem regionala redaktioner.
”Utvecklingen går snabbt och det är viktigt att Svenska Yle hänger med i den. Vi ska satsa på audio, video och andra moderna sätt att berätta i en digital värld”, säger Sjöholm. Han efterträder Kerstin Häggblom.
Det är också klart att Christoffer Forssell blir ny chef för programinköp och samarbete. Forssell efterträder Johan Aaltonen, som är ny tv-chef på Yle.
Forssell har 20 år bakom sig i bolaget, men det är första gången han nu träder in i Svenska Yles arbete.
”Det är med ödmjukhet jag tar emot uppgiften och enorm iver jag ser fram emot att få börja jobba med allt kunnigt folk på Svenska Yle. Att äntligen få hoppa över till svenska sidan känns lite som att komma hem”, säger Forssell.
Foto: Yle.
Yle Arenan är Finlands mest uppskattade nätvarumärke
23.9.2020
Yle Arenan är det mest uppskattade varumärket på nätet bland Finlands invånare. Det visar en ny undersökning, som också placerar Arenan högre upp på listan än till exempel meddelandetjänsten WhatsApp.
Nio av tio finländare som använder nätet känner till varumärket Yle Arenan, och 78 procent använder tjänsten åtminstone ibland.
“Vi är stolta och ödmjukt tacksamma över att finländarna känner så här för Yle Arenan. Det visar att vi jobbar med rätt saker och det sporrar oss att jobba vidare. Vårt mål är att Arenan ska vara så lätt att använda och innehållet så relevant och intressant, att var och en kan känna att Arenan är en tjänst för mig,” säger Gitte Laurell, chef för Yle Arenan.
Hela bolaget Yles varumärke är på sjätte plats på samma lista.
Foto: ICIJ.
Artificiell intelligens hjälpte SVT organisera i senaste läckan
22.9.2020
SVT:s datajournalister tog chansen att använda en ny och avancerad metod när journalistnätverket ICIJ behövde hjälp med analys av dokument från den nyligen avslöjade amerikanska bankläckan.
SVT berättar att bolagets datajournalister gick in för maskininlärning, där ett program genom artificiell intelligens lär sig att hitta relevant information genom träning.
”Dataprogrammet identifierade nära 19 000 olika banker, företag och organisationer bland rapporterna. Programmet var inte korrekt till 100 procent men sparade ändå väldigt mycket tid för de journalister som ville sammanställa alla transaktioner för ett visst företag, eller en viss bank”, skriver SVT.
Slutresultatet blev en lista över 13 500 transaktioner med detaljrika uppgifter som programmet hittade bland misstankerapporterna.
Sofie Østergaard i ultra:bit LIVE-studion. Foto: Camilla Balslev Nielsen/DR.
DR:s ultra:bit fortsätter i stor stil online
21.9.2020
Trots att pandemin gör det omöjligt att hålla de ultra:bit-evenemang som DR hade planerat för Danmarks barn i 4-6 klass, så går projektet med mikrodatorerna vidare.
Nu blir det ”ultra:bit LIVE” i stället, på DR Skoles popup-kanal på Youtube.
”De kommer att tävla mot varandra tvärs över landet i häftiga dueller med fokus på kreativitet, kodande och danska djur”, säger Camilla Balslev Nielsen, som nyligen är tillsatt sekretariatsledare för ultra:bit.
Hela 15 000 elever är anmälda. Åtta av tio skolor i Danmark deltar i ultra:bit, som inspirerar barn till att själva kreativt skapa med teknologi, och även inta en kritisk hållning till den.
“2020 är ‘Naturens år” i DR, och det har smittat av sig på ‘ultra:bit LIVE’. Vi har tillsammans med DR Skole och konsultenter från CFU Danmark utvecklat ett undervisningsförlopp, där eleverna ska samla in kunskap om djur, skissa deras eget unika superdjur, och till slut skapa det med teknologi och annat material”, säger Camilla Balslev Nielsen.
Nytt om public service vecka 38
Nytt om public service vecka 37
Nytt om public service vecka 36
Nytt om public service vecka 35
Nytt om public service vecka 34