Hjemmevideo spiller vigtig rolle i serie om unge på flugt

DR finder gamle videokameraer frem fra gemmerne for at skabe en true crime-illusion i dokumentarserie om truede unge i Danmark, der flygter fra familien.

Foto: DR.

Glem alt om high production value. Når DR Ung fortæller historien om en ung homoseksuel mand, der må flygte fra sin egen familie, er optagelserne håndholdt, optaget med mobiltelefon og gamle dv video-kameraer.

”Det vigtigste er, at det virker troværdigt,” siger Nynne Duvå Hall, udviklingsproducent og redaktør på DR Ung.

Sammen med redaktionen har hun udviklet en ny fortællemetode for at kunne skabe autenticitet og nærvær i en fortælling, hvor den virkelige hovedperson er hundrede procent anonym.


Fortælling fra safehouse

Baggrunden for dokumentarserien med arbejdstitlen ’På flugt fra dem jeg elsker’ er virkelige fortællinger fra såkaldte safehouses, hvortil unge er flygtet fra deres familier.

På baggrund af et grundigt interview med den unge og eventuelt en kæreste eller ven, rekonstrueres historien med professionelle skuespillere.

”Vi ændrer ikke på indholdet. Interviewet er den sande historie, og de enkelte replikker er gengivet præcist, som hovedpersonen har fortalt dem. Vi beder ham fortælle i detaljer, hvad´der skete,” fortæller Nynne Duvå Hall

I den første af fire episoder følger man en ung mand af anden etnisk herkomst, som har et homoseksuelt forhold til en ung etnisk dansk mand. Da familien opdager forholdet, bliver den unge hovedperson truet på livet af sin egen mor, som han elsker.

Seerne følger den unge mand i rekonstruerede tilbageblik. Han fortæller på værelset direkte til telefonens kamera om sin frygt. Der er selfieoptagelser med kæresten, ‘falske’ interviews optaget med mobil og rekonstruktion af flugten fra familien en tidlig morgenstund. Indimellem dukker sms-beskeder op på skærmen.
 

”Vi ville aldrig have haft mulighed for at eksperimentere med dette, før vi gik i produktion, hvis ikke vi havde fået støtten.”
– Nanne Duvå Hall, DR


Vil ikke vide for meget

For at skabe illusionen om et tilbageblik til en almindelig familiesituation optager man sekvenser med et gammelt DV-videokamera.

Eksempelvis et klip med en niece, der hopper i trampolin.

Klippet siger ikke noget om hovedpersonens flugt, men det understøtter fortællingen om, at han levede i en almindelig familie, før familien opdagede hans homoseksualitet.

Redaktør Nynne Duvå Hall kender ikke hovedpersonens rigtige navn, eller hvor han kommer fra.

”Hidtil har vi lænet os op ad historien fra safehouset, og selvfølgelig skal vi faktatjekke, men vi vil helst ikke vide for meget om ham, for der må ikke være noget som helst, der kan identificere ham, eller hvor han opholder sig,” fortæller Nynne Duvå Hall.


Foto: DR.


Støtte kom til sin ret

Hun kalder det afspillede interview kombineret med hjemmevideo for en ny måde at lave dramatisk rekonstruktion på.

”Og det er dér, hvor udviklingspengene fra Nordvision virkelig kommer til deres ret.  Vi ville aldrig have haft mulighed for at eksperimentere med dette, før vi gik i produktion, hvis ikke vi havde fået støtten,” siger Nynne Duvå Hall, der også har fået produktionsstøtte.

NRK støtter serien finansielt efter at have fået præsenteret idéen på unge-mødet i Nordvision.

”Vi ved, at dramagenren har godt fat i de unge målgrupper, men vi er også på udkik efter andre nyskabende genrer. ’På flugt fra dem jeg elsker’ er en spændende dokumentarserie, som udforsker nye fortællegreb, og som kombinerer dramatiseringer og rekonstruktioner med grundig journalistik,” fortæller Charlotte Myhrvold, der er unge-bestiller hos NRK.

”Tematikken i serien er vigtig og vil bidrage til, at vi spejler en udsat gruppe med unge menneskers hverdag,” tilføjer hun.

Der er ikke fastsat et sendetidspunkt for serien, men i bedste fald sendes første afsnit til maj.

Nordvisions medlemsbolag samproducerar varje år ett anseligt antal dramaserier för en ung publik.
 Läs mer om samproduktionerna i Nordvisions katalog för ungt drama.