Hack day funderade på framtidens koncept

På ett dygn levererade 50 utvecklare, designers och product owners från Nordvisionbolagen idéer bland annat kring hur public service kunde locka den yngre publiken. Nordvisions fjärde hackday blev mycket lyckat.

Av: Michaela von Kügelgen

”Det är intressant att följa med hur 50 smarta människor i samma rum jobbar. För vår del handlade det mest om att ge ramar och se till att servicen fungerar”, säger Peter Sjöholm som är webbchef på Svenska Yle.

Sjöholm hade huvudansvar för arrangemangen och är mycket nöjd med hack day som ordnades på Hanaholmen, en bit utanför Helsingfors.

 

Viktigt att få lära känna nordiska kollegor

Utöver själva hackandet fanns det tid för samvaro – att få umgås med och lära känna kollegor från andra bolag är en viktig del av hack day. En stor del deltar för första gången – så också Ingvild Støvring som är konceptutvecklare vid NRK.

”Det är jätteviktigt att sådana här evenemang ordnas. En del koncept som vi jobbat med blir kanske inget mer, men det skulle vara fint om vi kunde connecta efteråt och utveckla samarbetet”, säger Støvring.

Alla hack days har varit lite olika. Nytt för i år var färdiga teman och förslag som Yle förberett. Støvring tycker att det var en bra idé att ha teman att kunna ta sig an om man inte vill eller hinner komma på något eget.

”Men det skulle kanske ha varit bra med lite färre teman att gräva i. Personer med samma roller i de olika bolagen kunde också ha snackat mer med varandra”, funderar hon.

Stefan Berggren som är teknisk produktägare och systemadministratör på SVT var med på hack day redan för tredje gången och gillade å sin sida inte de färdigt uttänkta temana.

”Jag gillar mer open space, men formatet på hack day är bra. Det skulle vara roligt med mer tid, men det är viktigt att det är ett dygn så att det är kort och koncist”, säger Berggren.


Vinnargänget firades som avslutning på Hack day 2018.

Tiden alltid för knapp

Efter att de färdiga temana presenterats var det fritt att fram för deltagarna att välja det tema som kändes mest intressant. Det slängdes också fram nya teman och sammanlagt bildades åtta grupper som klurade på olika problem och idéer under ett knappt dygn. I de flesta grupper fanns representanter från flera bolag.

”Jag är nöjd och utgående från responsen ser deltagarna också ut att vara nöjda. Det blev bra grupper som funderade på ämnen som är relevanta för alla inom mediesektorn. Koncepten var av den kalibern att man gärna får spinna vidare på dem”, säger Peter Sjöholm.

Kunde tittarna interagera till exempel under en fotbollsmatch via live polls? Hur ska man engagera den yngre publiken som är så svår att nå? På vilka sätt kan man engagera läsare att ge feedback när de läst en artikel?

Bland annat det här funderade grupperna på och under dag två fick varje grupp tio minuter på sig att pitcha sitt projekt. En del pitchar var mer tekniska medan andra fokuserade mer på att visa konsumentens perspektiv. Fastän teamen åstadkom mycket på kort tid kommenterade flera att tiden ändå alltid är för knapp.

”Det visade sig att också små grejer tar en lång tid att förädla. Det skulle vara bra med mer tid, men det kostar så klart mer, men slutresultatet skulle vara bättre”, säger Daniel Preisler Larsen från DR.

 

Imponerade jobb på kort tid 

Fastän hack day primärt handlar om att ge utrymme för att testa olika idéer och se hur de kunde förverkligas i praktiken belönas alltid det bästa förslaget. I år bestod juryn av Kristian Martikainen och Tuija Aalto från Yle och Lise Angell från NRK. De bedömde alla pitchar utgående från tre övergripande kategorier: rationalitet, etik och vilka känslor idén väcker.

”Många hade gjort ett imponerande jobb på så kort tid. Vissa pitchar hade mer potential än vad de kunde sälja, så vi gav dem feedback för hur de kunde ha gjort det mer lockande”, säger Aalto som är mediestrateg och chef för sociala medier vid Yle.

Enligt henne var juryn väldigt enig. Tack vare förhandskriterierna var det relativt lätt för dem att välja en vinnare. Vinnarpitchen gick under namnet ”New article format for a younger audience” och handlade alltså om ett nytt artikelformat för den yngre publiken.

Enligt konceptet delas en lång artikel upp i mindre bitar för att göra innehållet mer tillgängligt. Läsaren kan scrolla neråt i artikeln för att fortsätta läsa eller åt sidan för att få veta mer om ämnet. Tanken är att kunna svara på de frågor som en ung användare skulle vilja ha svar på.

Bland annat så här motiverade juryn sitt val: ”Targets the hardest to reach audience with a storytelling format familiar to them” samt ”Big impact potential – helps to explain context, giving a learning experience that is not top down, helps filling knowledge gaps – public service value”.

Den stora frågan är vad som händer nu. Kommer det grupperna åstadkommit att resultera i mer än några diplom på hack day?

”Merparten av koden kommer att delas internt mellan bolagen så att det finns en möjlighet att jobba vidare. Jag kommer också att rapportera till webbcheferna om de projekt som kunde tas vidare”, säger Peter Sjöholm.