Anledningen till att appen togs bort ska ha varit att Google ansåg att DR uppmanade barn till rökning och våld – detta då godisvarianten lakritspipor förekommit i innehållet, och figuren Onkel Reje stridit mot ninjor.
Google har vid upprepade tillfällen stoppat nya versioner av appen, just på grund av de två exempel som nämns ovan.
Försök till styrning av DR:s innehåll
Alla danskar vet ändå att DR varken uppmuntrar till rökning eller våld, säger Henriette Marienlund, DR:s mediedirektör.
”Vi har ett samlat utbud till barn som tar utgångspunkt i en dansk verklighet, och det är klart att vi gärna vill lägga ut det. Också som app, då det är en huvudingång för oss. Självklart ska vi kunna göra det utifrån de principer vi har”, säger hon.
Google fungerar som infrastruktur för DR, och de andra nordiska public service-bolagen för den delen. Någon annan roll ska Google inte ha, anser Henriette Marienlund.
”Det är riktigt problematiskt. Det handlar om att man i princip försöker styra och redigera oss från USA eller Kina, eller annanstans där de internationella plattformarna har sitt huvudsäte. Det är det principiella problemet.”
“Det finns ingenting som Google kan lära DR om att göra barninnehåll”
– Danmarks kulturminister Joy Mogensen
”Hur ska man nå unga utan Google?”
Efter att Google helt tagit bort möjligheten att ladda ner DR:s barnapp så följde en intensiv debatt i Danmark. DR fick stöd från organisationer och politiker, däribland kulturminister Joy Mogensen.
”Lakritspipor från nog inte någon att röka pipa, och Onkel Reje är inte heller ett hot mot någon. Google vet inte vad de talar om. DR har varit världsledande på barn-tv i ett halvt sekel. Google ska inte censurera danskt public service-innehåll i Danmark. Men Google har en dominerande ställning, så hur kan man nå ut till danskar och unga människor utan att gå förbi dem”, säger Mogensen i en kommentar.
“Det finns ingenting som Google kan lära DR om att göra barninnehåll”, säger hon.
Google har i en egen kommentar hänvisat till att bolaget följer en och samma standard för utvärderingen av appar, oberoende av marknad. Man erkänner att det finns risk att man missar målet ibland, och att bolaget behöver förbättra sin förmåga att ta i beaktande lokala kulturella skillnader.
Under processen med att få tillbaka Ramasjang-appen på Google Play, så hänvisade Google även till standarderna IARC (International Age Rating Coalition) og PEGI (Pan European Game Information).
Liknande problem för andra public service-bolag
Kulturminister Joy Mogensen har kallat Google till ett möte, och har även meddelat att hon ska ta diskussionen vidare med sina kollegor inom EU.
Det är inte första gången som de internationella teknologigiganterna kliver in i redaktionella beslut. Senaste år ändrade Google åldersrekommendationen för NRK:s barnapp Fantorangen till nio år och uppåt, detta sedan den omtyckta tygfiguren i ett avsnitt släppt väder.
EBU har undersökt erfarenheterna bland medlemsbolagen i en ny rapport. Där framkommer det att flera europeiska public service-bolag upplevt problem med både innehållsstyrning och orimligt långa svarstider vid problem.