Gastronomisk rundrejse i nord

Islandsk ledet samproduktion tager seerne med til tre nordatlantiske øer og den norske vestkyst for at udfordre områdets traditionelle gastronomi.

Af Ib Keld Jensen

Det nordatlantiske køkken rimer ikke umiddelbart på moderne gastronomi og kreativ nytænkning, men det kan en ny islandsk produceret programserie være med til at ændre på.

I otte programmer af en halv time tager producenten Sagafilm os med på en gastronomisk rundrejse i fire lande i Nordatlanten og åbenbarer, at Færøerne har både de bedste og de værste fødevarer, at Island frister med en blodbuddingdessert og at det grønlandske cuisine gemmer på en af de bedst bevarede hemmeligheder i nordisk gastronomi. Læg dertil, at Norge har et kødsuppepoliti.

Programmets grundlæggende idé er at lade fire lokale kokke nyfortolke nogle af de lokale råvarer Nordatlantens særlige og til tider barske klima afføder. I seks uger rejste det islandske filmhold rundt i de fire lande, talte med de lokale om de traditionelle fødevarer og udfordrede kokkene til nye fortolkninger.

 

Samproduktionsbidrag nødvendig

“Det ville vi aldrig kunne have gjort, hvis vi selv skulle have finansieret det fra Island alene,” fastslår produceren Margrét Jónasdóttir, Sagafilm, og henviser til, at Smagen af det nordatlantiske køkken er blevet til i en samproduktion med NRK, Yle FEM og færøske Kringvarp ligesom det norske kulturråd har bidraget økonomisk.

En af udfordringerne var at spotte de fire kokke, som endte med at blive Inunnguaq Hegelund fra Grønland, Leif Sørensen fra Færøerne, Sveinn Kjartansson fra Island og Hanne Frosta fra Norge. En anden udfordring var at finde en vært som havde tilstrækkelig karisma til at gelejde seerne igennem programmerne. Valget faldt på den islandske skuespiller Gísli Örn Garðarsson, der er Hollywood-stjerne kendt for bl.a.  sin indsats i Prince of Persia. Gísli Örn Garðarsson er flersproget, taler flydende norsk og er i stand til at kommunikere med de mennesker, han møder på sin rejse på deres modersmål.

 

Færøerne bedst og værst

På sin kulinariske rejse mødte Margrét Jónasdóttir og hendes hold både det bedste og det værste på Færøerne. Selvom rå grønlandsk sællever ikke just blev oplevet som en delikatesse af deltagerne, så tog færøsk lammekød efter seks ugers vindtørring sammen hvalspæk prisen, som de retter det var vanskeligst at holde af.

“Omvendt tilberedte den færøske kok Leif Sørensen en seks retters menu med lokale råvarer som hummer og vindtørret torsk, så hver eneste ret var en sensation,” fortæller Margrét Jónasdóttir.

Formålet med programrækken er både at inspirere til nytænkning, men det er også tanken at seerne til en vis grad skal kunne gå i gang med nogle af retterne selv.

“Vi er også inspireret af de restauranter, som skaber nye nordiske retter, eksempelvis danske Noma. Mange af disse retter går man ikke hjem og laver selv, men derfor kan man godt blive inspireret.”

 

Første men ikke sidste gang

Programmerne har været vist i Island og har ifølge Margrét Jónasdóttir fået meget fine anmeldelser og høje ratings, mens serien først er ved er vist i hos de øvrige bolag.

“Vi deltog ved Nordvisions faktapitch, og det var en behagelig oplevelse at få mulighed for at præsentere sin idé for hele Norden på en gang. Selvom vi ikke har fået Nordvisionsfondsstøtte, så er det alligevel årsagen til, at vi har kunnet gennemføre ideen. Og alene det, at se hvad andre pitchede var en kæmpe inspiration.”

Efter tidligere at have produceret en dramaserie er første gang Sagafilm producerer en faktaserie i nordisk regi, men står det til Margrét Jónasdóttir bliver det ikke sidste.

Allerede nu drømmer Margrét Jónasdóttir om en opfølgning med otte nye programmer, hvor man rykker endnu længere mod nord for polen til Svalbard og samerne.