Magne Hansen har goda skäl att begrunda och analysera våren som gått. Nordvisions samarbetsgrupp för digitalt innehåll, Front Page Editors, fick senaste år stöd av Nordvisionsfonden för ett dittills oprövat grepp: att anställa en digitalkoordinator.
Målet var att skapa en hubb med överblick över hela Nordens digitala public service-utbud, och därmed låta värdefullt innehåll nå större publik över landsgränserna. Hansen var den som fick uppdraget.
Mer utbyte tack vare projektet
Så, hur gick det?
Tack vare koordinatorrollen fick bolagen till en hel del nytt utbyte, konstaterar Hansen.
“Det jag minns mest är nog de gånger då vi lyckades dela innehåll som gjorde bra ifrån sig. Jag har också under de här tre månaderna prioriterat att möta så många kollegor som möjligt. Samtidigt måste jag säga, att det att jag var den som började med blanka papper, och själv skulle försöka få till ett samarbete, ofta kändes utmanande”, säger han.
Viktigt ’tjat’ om samarbete
Magne Hansen säger att han använde såväl kollegorna på gruppens webbaserade veckomöten, som Nordvisions sekretariat, som bollplank. Som den första innehavaren av en helt ny roll blev det helt enkelt att pröva sig fram.
”Men det är fortsättningsvis få som känner till Nordvision och möjligheterna som samarbetet och fonden innebär. Därför tycker jag att det är viktigt att någon har den dedikerade rollen, och ’tjatar’ om samarbete”, säger Hansen.
Om det nordiska samarbetet konstaterar han: Vi blir ju inte sämre av att lära känna varandra.
NRK:s feature om gamern Mats resulterade i flera nordiska versioner – och en brittisk hos BBC.
Justeringar inför nästa period
Några saker skulle Hansen gärna justera, om koordinatorprojektet får en fortsättning.
”Det bör värderas om det vore smartare att skära ner lite på projektställningen, alltså att man använder färre dagar i veckan på koordinering, så att projektet kan pågå över en längre period. På det sättet kan man arbeta mer effektivt de dagar man jobbar med projektet. En del av pengarna bör läggas på översättning och liknande”, säger han.
Just lokala språkversioner är avgörande för att innehållen ska nå ut.
”Översättning av long reads ställer helt andra krav på tilltalston och flyt, och då krävs det också ofta mer tid och resurser”, säger han.
Tydligt mål viktigt för efterträdaren
Som ensam koordinator är det svårt att få till större projekt, konstaterar Magne Hansen.
Han skulle framöver gärna se ett samlande nordiskt evenemang för webbjournalister, där de kunde dela både kunskap och inspiration.
”Det är knappast kontroversiellt att hävda, att delning och samarbete blir enklare när du känner folk”, säger Hansen.
Nu har Front Page Editors lämnat in en ansökan om att få fondstöd för en ny koordinatorperiod. Det är en god idé också enligt Magne Hansen.
”Självklart ska det här projektet fortsätta! Mitt råd till nästa koordinator är att så snart som möjligt skapa ett mål – eller flera. Vad är det vi ska lyckas med innan nästa period är över? Resten ska jag berätta över en stor kopp kaffe när nästa koordinator är utsedd”, säger han.
NRK:s Ida Anna Haugen, som är medlem i gruppen Front Page Editors, vill berömma sin kollega Magne Hansen.
”Vi ser väldigt goda resultat efter tre månaders prövoprojekt. Det här är självklart tack vare Magne och hans fina insats, och vi tror det är avgörande att det finns någon med ett dedikerat ansvar för projektet för att det ska fungera. Det finns så mycket bra innehåll som vi borde utnyttja bättra, och då är det viktigt att vi får det satt i system”, säger hon.
NRK:s historia om gamern Mats, vars föräldrar först efter hans död insåg vilket nätverk han skapat omkring sig som gamer, berörde läsare runtom i Norden:
Hos SVT, DR, Yle och Svenska Yle.
Svenska Yles innehåll hos NRK: https://www.nrk.no/urix/klaer-av-traer-_-finsk-oppfinnelse-kan-revolusjonere-klesindustrien-1.14460780
NRK:s innehåll hos SVT: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/inge-68-fick-sjukhusnota-pa-800-000-kronor
NRK:s innehåll hos Svenska Yle: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/03/31/400-000-akturer-med-sparkcykel-pa-11-dagar-i-usa-fick-vi-uppleva)