Förbjuden kunglig kärlek bland julens nordiska drama

Det nordiska dramasamarbetet N12 fortsätter att ge tittarna unika serier, tillgängliga Norden runt tack vare public service-bolagens gemensamma krafter. Till julhelgen lanserar SVT sitt senaste bidrag – en historia med bas i verkligheten, om en rättsskandal som glömts, kunglig kärlek och om du verkligen är fri när du avtjänat ditt straff.

Bilde fra serien om Kurt Hajby og den svenske kongen

Inför lanseringen har också frågorna handlat mycket om hur det är att basera en dramaserie på verkliga händelser.

Det berättar regissören Lisa James Larsson och manusförfattaren Bengt Braskered.

”Den yngre generationen har inte en susning om det här. Svenska folket fick reda på vad som hänt år 1952, och sedan har det varit tyst”, säger James Larsson.

Ska man gestalta en riktig människa så ska även de jobbiga sidorna med

Bengt Braskered, manusförfattare

Verkligheten som bas för drama

Bengt Braskered är noga med att påpeka att det är så här det påstås ha gått till.

”Vi gör ju fiktion av det, och det här är verkligen ingen dokumentärserie. Vi lyfter fram händelsen, och förhoppningsvis kan det leda till att folk börjar googla och läsa tidningsklipp”, säger han.

I trettiotalets Stockholm startar den småkriminelle Kurt Haijby restaurang Lido tillsammans med sin nya fru Anna. På grund av hans tidigare problem med rättvisan har Haijby svårt att få sprittillstånd, och affärerna går dåligt. Han lyckas få audiens hos kung Gustaf V, och så inleds en påstådd, förbjuden kärleksaffär mellan de två männen.

Haijby tar emot allt fler gåvor från sin älskare, och irritationen över relationen med kungen blir allt starkare bland de högt uppsatta i landet. Blir historien offentlig så är världsskandalen ett faktum – och sannolikt slutet för Gustaf V som kung.

Kurt Haijby visas som öm och ambitiös, men också som gränslös – inte minst när han går till sängs med en minderårig pojke.

”Det var en balansgång. Det är viktigt att han inte visas som enbart ond eller bara ett offer. Ska man gestalta en riktig människa så ska även de jobbiga sidorna med. Vi ska vara lika inför lagen – du behöver inte vara en snäll och god person för det”, säger Bengt Braskered.

”Du ska inte vara dömd för livet för det värsta du gjort”, säger Lisa James Larsson.

Till saken hör att Kurt Haijby, spelad av Sverrir Gudnason, såväl hinner sändas till Nazityskland som, till slut, dömas till fängelse och innan dess genomgå tvångsvård i psykiatrin.

Det är en rättsskandal som Sverige glömt – tills nu, när SVT gör fyradelat drama av den.

Reine Brynolfsson spelar överståthållaren Thorsten Nothin, som vill få bort Haijby innan en skandal briserar. Foto: Stellanova Film.

70 år har inte gjort allt gott

Kanske reagerar en del på att kungen framställs som homosexuell: ”Fråga en homofob rojalist”, som Lisa James Larsson säger.

”Jag tror att mycket har hänt de senaste 70 åren, men det är inte bra än heller. Se på fotbollsvärlden, där spelare fortfarande gråtande kommer ut på Instagram”, säger hon.

Den 23 december släpper SVT det första avsnittet, och regissören och manusförfattaren är entusiastiska över det faktum att det nordiska dramasamarbetet gör serien tillgänglig för en rejält större publik.

”En bra story brukar kunna resa. Jag kollar på ’Babylon Berlin’ just nu, även om jag inte talar ett ord tyska, så jag tror inte att språket kommer att stoppa den här serien”, säger Lisa James Larsson.

”Man har verkligen börjat tänka på nordiskt drama som något enhetligt. Förr kom det något svenskt, och så något danskt. Sedan blev danskarna så bra! Nu ligger nog alla nordiska länder på samma nivå”, säger Bengt Braskered.

Mer nytt nordiskt efter nyår

Första säsongen av NRK:s serie ”Lykkeland” – även den en del av det nordiska dramasamarbetet – blev en stor framgång. Det blev två priser på tv-festivalen i Cannes, och serien har visats i 22 länder runtom i världen.

Nu kan tittarna glädja sig åt säsong två, som lanseras först av NRK, den 3 januari 2022.

Serien porträtterar oljefebern som rådde i Stavanger på 70-talet, där arbetet pågick dygnet runt och pengarna flödade som aldrig förr. Olyckor sker tätt, men den 27 mars 1980 stannar världen upp, när plattformen Alexander Kielland sjunker och 123 oljearbetare dör.

Säsong två är redan såld till 22 länder.

Det här är N12