Navnet er nyt, men opgaven er fortsat at påvirke rammevilkårene i EU, så den frie, troværdige og uafhængige formidling af vigtige samfundsforhold trækkes i den rigtige retning.
Den opgave har direktør Charlotte Niklasson varetaget i fem år, og det vil fortsat være hende sammen med en praktikant, der er de nordiske public service-bolags fremskudte forpost i Bruxelles, takket være et efterhånden omfattende netværk og en solid indsigt.
Indtil 1. juni seneste år gik kontoret under navnet Nordic Public Service Broadcasting.
Kontoret repræsenterede i forvejen Nordvisions syv bolag, som det også er tilfældet med Nordvisions sekretariat i København. Derfor var det naturligt at samle de to kontorer under Nordvision-brandet, som i forvejen er kendt mange steder.
De to kontorer er ligestillede, men med hver deres opgave. I København er fortsat fokus på indhold, programudveksling og samproduktion.
Charlotte Niklassons opgave i Bruxelles er at bedrive public affairs og at fremme de nordiske public service-bolags interesser i EU-parlamentet.
Et værn mod fake news
”EU-lovgivningen bliver mere og mere vigtig, og det gør betydningen af at være til stede i Bruxelles også,” vurderer Charlotte Niklasson, som nævner redaktionel uafhængighed som et af de vigtige spørgsmål, der kommer på dagsordenen i den kommende tid.
”Vores vigtigste perspektiv er at sikre uafhængig og troværdig journalistik og formidling om samfundet også digitalt. Der ligger en risiko i at andre platforme vil bedømme vores redaktionelt godkendte indhold efter andre standarder og vil nedprioritere eller måske endda fjerne vores indhold fra deres platforme,” siger Charlotte Niklasson med direkte henvisning til mastodonter som Google, Apple og Facebook.
Hun vurderer, at de nordiske public service-medier, står stærkere end længe, blandt andet på grund af diskussioner om fake news.
Hér har public service-mediernes høje redaktionelle standarder vist sig som et værn mod uhæderlig journalistik, og det er der en voksende anerkendelse af i Bruxelles.
”Public service-medierne står betydeligt stærkere end for bare få år siden,” siger hun.
“Public service-medierne står betydeligt stærkere end for bare få år siden”
– Charlotte Niklasson
Transparens om algoritmer
I tilknytning til de sociale mediers indflydelse er spørgsmålet om public service findability. For hvordan sikrer man, at den frie og uafhængige journalistik får en prominent plads i søgeresultaterne, hvis man beder Alexa om at finde seneste nyt eller søger efter dagens nyheder på Google.
Hér kæmper kvalitetsjournalistikken for eksempel med clickbait, annoncørbetalte nyheder og prioritering af Googles egne nyheder. For slet ikke at tale om algoritmerne, som Charlotte Niklasson, sammen med sine europæiske kolleger, arbejder for at gøre mere transparente.
Charlotte Niklasson deler kontor med en række andre public service-aktører som eksempelvis EBU, BBC, RAI, France Televison, ARD og ZDF.
”Det giver nogle helt utrolige fordele, at der hele tiden er kolleger at sparre med, og det giver lettere adgang til parlamentarikerne, for eksempel fra Frankrig og Tyskland, som jo har langt flere repræsentanter, end vi har i Norden,” lyder det fra Charlotte Niklasson.