Finsk barnanimation charmerar

Segertåget för Yles barnanimationer fortsätter. Snögubben Albi ses i alla nordiska länder.

Kristian Martikainen

Några få minuter av Yles nya barnanimation om snögubben Albi var allt som behövdes för att publiken skulle skratta och projektet bli en nordisk samproduktion, då det pitchades för de nordiska barnbeställarna vid Nordvisions möte i Helsingfors hösten 2014.

Alla fyra nordiska bolag är med som samproducenter i Albi. Yles framgång med barnanimationer fortsätter således och Albi är redan nu en lika stor succé bland de nordiska public service-bolagen som Mr. Clay and his Magic Hat från 2005.

Chefen för barnprogrammen, Teija Rantala, berättar om den långa tradition av barnanimationer som finns i bolaget.

”Yle gjorde i tiderna mycket animationer. Vi hade till och med en egen animationsstudio, men då de som jobbade med animationer gick i pension så anställdes det inte nya i stället för dem. Under de senaste åren har vi i stället producerat animationer i samarbete med externa bolag.”

Välrenommerade upphovsmän

Hösten 2011 presenterade Markus Majaluoma och Mikko Kunnas för Yle idén om en ny animationsserie.

”Kunnas är genial på att skapa karaktärer och Majaluomas humor är passligt absurd, vilket gjorde det enkelt att delta i projektet”, berättar den ansvariga producenten för Yles barnprogram, Jarmo Oksa.

Avsnitten av Albi är fem minuter långa. Tretton episoder produceras under 2015 och ytterligare lika många i 2016.

Markus Majaluoma är en välkänd finsk barnboksförfattare och illustratör. Hans böcker har också översatts till danska, norska och svenska. Mikko Kunnas har gjort animationer för Yles barnprogram i över tjugo år och hans animationer har sålts över hela världen.

För småbarn finns inga klyschor

Albi riktar sig till småbarn i åldern 3-6 år och har ingen bärande dialog. Bildberättandet och ljudvärlden är centrala för berättelsen. Mikko Kunnas och Markus Majaluomas förebilder är Pingu, Två snubbar, Fåret Shaun och andra klassiska barnanimationer utan dialog, men kryddat med vuxenpantomim som Mr. Bean och Charlie Chaplin. Karaktärer som älskas och får en att skratta.

”Det gäller att ha ett tydligt händelseförlopp, utan att understryka för mycket. Man får inte vara rädd för klyschor, eftersom barn inte känner till dem. Då både dialogen och berättarrösten saknas så får händelserna och rytmen i berättelsen en väsentlig roll”, berättar Markus Majaluoma.

Svagheten blev en styrka

Under sina författarbesök i skolor och på bibliotek provvisade Markus Majaluoma piloten för hundra eller tusentals finska skolbarn, men också i Frankrike och Ryssland. Reaktionerna var entydiga. Mikko Kunnas och Markus Majaluoma insåg att den avskalade världen de skapat inte var en svaghet, utan en styrka.

”Humorn i serien är visserligen viktig, men vi har försökt göra Albi enkel att ta till sig, så det han gör påminner om ett nyfiket barn. Ställvis måste Albi vara intelligent, ibland listig. Albi kan inte vara olycklig eller rädd av sig, eftersom han är ensam. Det skulle vara för tröstlöst”, konstaterar Markus Majaluoma.

Ytterligare animationer

Barnprogrammen inom Nordvisionsamarbetet hade 2014 det bästa året någon – sin med en explosiv tillväxt till totalt 950 samproducerade programepisoder. Tillväxten på årsnivå var 300 program.

Barnchefen Teija Rantala tar starkt ställning för fortsatt samarbete och lovar att Yle fortsätter i samma spår, med att producera högklassiga animationer.

”Internationella samproduktioner är ett av de centrala strategiska målen för Yle. Vi förbereder för tillfället vårt nästa animationsprojekt, som troligen pitchas vid det nordiska barnmötet i Köpenhamn i mars 2015.”