Fikk flere seere til halve prisen

NRK og DR satser på interessante og nære historier fortalt av folkekjære skuespillere fra teater, film og tv.

Av Haagen Guttu, prosjektleder NRK Kultur

NRKs kulturdekning var i mange år preget av magasinflater som dekket populærmusikk, kunst, litteratur og film. Vi erfarte at magasinflater med mange korte historier ikke fenger like godt på VOD, og publikums interesse var også dalende for de lineære kanalene. De siste årene har vi derfor endret denne produksjonen til kortere tematiske serier med variert form og innhold – fra quiz og realityserier til talkshow. 

Vi ønsket å dekke film og teaterstoff på en ny og spennende måte, og da var det naturlig å ta for seg skuespillere, talkshowformatets mest populære ingrediens. NRK driver ikke kjendisdekning, men valgte heller å fokusere på det faglige samt interessante hendelser og personlige historier relatert til veivalg i karrieren.

Vi lot oss inspirere av “Inside The Acors Studio”, et av amerikansk fjernsyns lengstlevende talkshowformat hvor skuespillere intervjues foran skuespillerstudenter. Programleder Vegard Larsen har gitt navn til serien “I Larsens Leilighet”. Larsen er kjent for intervjuobjekt og publikum som filmkritiker og leder av filmprogram på NRK.

Produksjon

Programmet spilles inn i en tidligere fabrikk i sentrum av Oslo, som nå er innredet til leilighet. Vi ønsket et varmt og genuint rom, heller enn det vanlige litt kjølige preget man får i en studiosetting. Et møte i et hjem gir ikke bare et spesielt visuelt preg, det gir også lavere skuldre til intervjuobjektet som slipper å møte kontrollbarrierer, securitasvakter og røde lys på kamera. Serien spilles inn foran et lite antall publikummere, dette gir energi til samtalen for et intervjuobjekt som er vant til å opptre foran publikum. Samtalen er strengt strukturert, men vi jobber for at den skal få et naturlig og uanstrengt preg. Det gjøres grundige researchintervjuer over flere timer, dette logges og redigeres så ned til en rekkefølge for intervjuet. 

Programmet åpner med at gjesten ringer på døren, så følger en kavalkade over karrieren. Intervjuet har en del faste spørsmål, og brytes opp av klipp fra karrieren som trigger interessante historier. Vi viser også stills på en skjerm. Det meste av dette er planlagt, men regi følger også nøye med på samtalen for å illustrere og forsterke stemninger i intervjuet. Det tas opp 45 minutter live-on-tape som redigeres ned til en halvtimes fjernsynsprogram.

“I Larsens leilighet” er en forholdsvis rimelig produksjon, og for å holde tilbake utgifter til riggetider osv. skjer opptakene i løpet av en intens fem dagers innspillingsperiode med to opptak per dag. Redaksjonen bruker 2 måneder til forberedelse før opptak, samt noen uker i etterkant til redigering.

Dansk versjon
Danmarks Radio ble interessert i formatet etter at produsent Thomas Hedemann så ”I Larsens leilighet” på et Nordvisions-møte. Han fikk lyst til å lage et program av samme type, og presenterte det for kanalsjef Flemming Hedegaard – som ville ha det. Redaksjonen i DR overførte alle faste grep: publikum, ankomst, spørsmål om barndom og mors/fars navn, rekvisitt og replikk. For programlederen føltes det først som en tvangstrøye, men etter pilotopptak ble programmet hennes eget, og de faste holdepunktene i intervjuet var kun blitt en støtte.  Den danske redaksjonen kom på et dagsbesøk til Oslo, hvor de fikk høre hvordan NRK forberedte seg til et intervjuene og være tilstede på et opptak. 

Lærke Kløvedal leder den danske serien, og ”Lærke møder…” er hennes første programserie. DR hadde dermed et annet utgangspunkt enn NRKs, og med en ny programleder er det sårbart å satse alt på å samle produksjonene til en uke på location. DR valgte derfor en produksjonsmåte med ett opptak i uken for å gi programlederen mer ro. Til tross for at de faste grepene er de samme, preges programmene selvsagt av at Lærke og Vegard er forskjellige personer. Det er også et par andre vesentlige forskjeller på seriene. Den danske versjonen foregår tydelig i et studio, et stilisert tv-studio som også gir varme og en hyggelig ramme rundt samtalen. NRK benytter seg av talk-show metode hvor en researcher gjør et forintervju, samtalen i programmet er dermed første gang historiene fortelles til programleder. DRs programleder var mer komfortabel med å møte gjesten til forintervju selv. DRs produsent tror ikke denne fremgangsmåten hadde fungert dersom programleder var alene med gjesten i studio. Her fungerte det godt, uten noen følelse av at fortellergnisten ble svekket hos intervjuobjektet, fordi det også var et publikum å fortælle til.  

Programmet ble fra starten av svært godt mottatt av både seere, anmeldere og skuespillerne selv. Serien ble sendt på DR K, og oppnådde 2,3 prosent share som er litt høyere enn kanalgjennomsnitt og kraftig opp fra tidligere program i samme flate. ”Lærke møder…” har også fått mange repriser, og nettartiklene om serien har vært blant de mest leste på dr.dk’s kultursider. DR har bestilt sesong 2 for produksjon våren 2018.  

Mottagelse i Norge
Serien har fått gode anmeldelser og god mottagelse hos publikum også i Norge, med 50% flere seere enn filmprogrammet i samme flaten tidligere. “I Larsens leilighet” har overvekt av voksne seere som foretrekker lineært TV. 373.000 i gjennomsnittlig skjermrating for sesong 2, og 442.000 i snitt for sesong 3.