Henrik Hartmann
Et gammelt japansk eventyr handler om en mand, der kommer til at sluge en fugl og derefter kan spille de fineste melodier, når han prutter. Rygtet spredes og snart skal han prutte for selve kejseren… Dette og flere andre eventyr skal realiseres i et nyt samarbejdsprojekt mellem DR, de øvrige nordiske tv-stationer, Bern film i København og Steen Koerner fra Big City Brains. Steen Koerner er electric boogie-danser, koreograf og iscenesætter.
Det er anden gang, at producer Emil Bernild Ferslev fra Bern Film er i gang med et udviklingsprojekt for de nordiske børnekanaler. Tidligere har Bern film fået udviklingsstøtte til projektet 2 fisk, som også endte med at blive en nordisk samproduktion. Emil Bernild Ferslev fortæller:
”Vi vil gerne fortælle vores eventyr med fire dansere og skuespillere. Alt efter eventyret spiller de en eller flere roller. Fortælleformen er inspireret af pantomime, ny cirkus, electric boogie, ballet og breakdance”.
Ulla Hæstrup er børnebestiller for DRs børnekanal Ramasjang. Hun synes, projektet er interessant, fordi det blander nye og gamle kunstarter:
”Der er tale om ny innovation – en tv-idé vi aldrig har set før. Derfor er udviklingsmuligheden så vigtig, for der findes ikke lignende programformater, man kan skele til,” fortæller Ulla Hæstrup.
Bedstefar og Lillemand
Selve eventyrets ramme er dukkerne Bedstefar og Lillemand. Bedstefar har en magisk snekugle, som han tager frem, når han skal fortælle godnat historier for sit barnebarn Lillemand. Når han ryster kuglen vises det eventyr, som han fortæller, inde i kuglen. Emil Bernild Ferslev fortæller:
”Bedstefar er en hyggelig og varm gammel mand med glimt i øjet. Han hygger sig med sit barnebarn og elsker, når han stiller spørgsmål og undres over hans eventyr”.
Der er flere ting ved projektet, der skal udvikles, fortæller Emil Bernild Ferslev:
”De to dukker skal udvikles. Vi skal udvikle, hvad dukkerne kan med deres mimik, hvad de skal udstråle og hvilket materiale, de skal laves i. Vi skal udvikle, hvordan der skal se ud inde i kuglen, og hvordan baggrundene skal forme sig”.
Slapstick og humor
I udviklingsprocessen skal man også finde gode og relevante eventyr fra hele verden.
”Vi ved jo, at børn elsker slapstick humor og faldepå-halen-komedie. Vi vil lade os inspirere af Charlie Chaplin og Buster Keaton. Målgruppen er 4–6 år. For os er dette et con amore-projekt. Vi vil gerne lave noget, vi selv har lyst til at se med vores børn. Noget med humor i øjenhøjde, ikke tale ned til dem og ikke blive for pædagogisk. Eventyrene skal være sjove og nogle gange gå over stregen. De må gerne få ungerne til at sige: ”Arhjjj, det kan man da ikke” eller ”Ad, hvor ulækkert”, samtidig med de griner af det komiske”, fortæller Emil Bernild Ferslev.
Mere vovet og skøre idéer
Da Bern film udviklede det nordiske projekt To fisk, var man også igennem en lærerig udviklingsproces. Man byggede bl.a. en af fiskene i en endelig version.
”I og med man får penge til udvikling, kan man prøve nogle lidt mere vovede og skøre ideer af i stedet for at tage det sikre valg fra starten. Det, tror jeg, resulterer i mere nyskabende og originale produktioner”, fortæller Emil Bernild Ferslev.
Projektet skal genpitches på næste nordiske børnemøde til oktober 2015 i Stockholm.