Ett nytänkande SVT Umeå välkomnar Nordvision

Engagemang, ny teknik, och ett fokus på Norrland. SVT Umeå må vara känt för långvariga, omtyckta broadcastproduktioner, men det är nya tider i tv-huset i norr. Bland älgvandringar och fantastiska streamingsiffror har programchef Bengt Strömbro och hans medarbetare lyckats förnya sig. Snart tar de emot Nordvisions stora fakta- och kulturmöte.

Björkfärgring omger SVT i Umeå - som sig bör i björkarnas stad.

”Förra året blev jag väl varm i kläderna.”

SVT Umeås programchef Bengt Strömbro säger det lite skämtsamt, men ändå finns en gnutta allvar i tonen. Han har varit i sin nuvarande roll i tio år, men kom till SVT från Sveriges Radio – två bolag med olika arbetsredskap och uppbyggnad.

På sin programort i Umeå har han omkring 80 medarbetare. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö är Umeå den fjärde programorten inom SVT – och den enda norr om Stockholm.


Från traditionell tv till mer engagemang online

SVT Umeå är också ett mediehus som gått in i radikala förnyelseprocesser, och på många sätt lyckats oerhört bra med det.

”Vi kommer från en tradition av att ha haft många, långvariga broadcasttitlar, som har gått väldigt bra i rutan. Jag kan nämna Fråga doktorn, Plus, Mitt i naturen, och Go’kväll, som fortfarande är väldigt populärt och gör 135 avsnitt per år”, berättar Strömbro.

Men, tanken om ett behov av förnyelse tilltog allt mer.

”Någonstans kände vi att det som tog oss hit, kanske inte tar oss vidare härifrån”, som Bengt Strömbro uttrycker det.

För att omsätta tanken i praktik: Det som blir succé i broadcast blir kanske ingen framgång på play – succéparametrarna matchar inte alltid varandra.
 


Programchef Bengt Strömbro har tydligt sett fördelarna med det nordiska samarbetet, och hoppas på mer av samma vara. Foto: SVT.


Tre huvudmål styr arbetet

Sedan något drygt år tillbaka har SVT Umeå gått in för tre huvudmål i sin verksamhet, och de målen tar i sin tur avstamp i SVT:s övergripande strategi.

Först: berättelser som engagerar.

”Oavsett vad som händer, så törs jag påstå att berättelser som engagerar kommer att vara giltiga långt, långt framöver. Vi har varit väldigt faktaorienterade i vårt innehåll, och självklart ska vi fortsätta vara noga med fakta, och kunna våra ämnesområden. Men, det är minst lika viktigt att vi kombinerar det med ett engagerat berättande”, säger Strömbro.

Han konstaterar att mycket av konkurrensen kommer från Youtube.

”Det innehållet är kanske inte så påkostat, men många gånger är det smart gjort och engagerande. Å anda sidan har vi till exempel Netflix och HBO, som tar tittare med engagerande dramaproduktioner. Vi håller inte på med drama i Umeå, men ändå… det går att berätta mer engagerat”, säger Strömbro.

Nästa punkt på Umeås fokuslista: Mera Norrland!

”Vi är den enda av SVT:s programorter som ligger norr om Stockholm. Därför ser vi ett särskilt ansvar i att spegla norra Sverige. Vi söker efter att hitta engagerande historier som går att berätta med upphovsmän och -kvinnor från norra Sverige”, säger Strömbro.


Smarthet som förpliktigar

Den tredje punkten på listan handlar om att använda den ”smartaste produktionen”. Ett löfte med hårda förpliktelser, kan tyckas. Men, Umeå har erfarenhet av att ligga långt framme med tekniken.

”Historiskt har vi jobbat med Lean-processer, där vi alltid utvärderar och hittar ständiga förbättringar, både vad gäller arbetssätt och innehåll. Det har varit enormt välgörande för program som Go’kväll, med sina många avsnitt per år”, säger Bengt Strömbro.

Så har vi också den mycket omtalade älgvandringen – SVT:s första riktiga försök med slow-tv, som blev en stor succé, inte minst på play.

”Hur tacksamma är vi inte att Nordvision finns. Vi har kunnat lära av NRK, som inspirerat. Det som jag tycker vi lyckats med väldigt väl är att i älgvandringen kombinera alla våra tre huvudmål. Vi har varit uppe i antal play-strömmar som motsvarar stora sportevenemang, till en bråkdel av kostnaderna. Lyckligtvis har älgarna inte skaffat sig löneagenter ännu”, säger Strömbro med samma varma humor som tidigare.

En sådan plötslig framgång kunde tänkas framkalla en hel del press. Det borde väl komma en fortsättning?

”Det finns många perspektiv i det där. Det första vi tänkte var: Vad ska vi göra nu? Det finns massor av idéer. Framförallt tittar vi nu på om vi kunde skapa slow-tv för barn! Men, ett annat perspektiv är ju att älgvandringen är evig berättelse, och vi ser på möjligheten att kunna berätta den en gång till. Självklart utvecklad utifrån de erfarenheter vi drog. Det har vi haft hundratals tittare som bönat och bett oss att göra”, säger Bengt Strömbro.
 


Intensivt arbete med nydanande teknik gav resultat – Den stora älgvandringen blev en succé digitalt för SVT Umeå.


Hård konkurrens på naturområdet

Men först ska SVT Umeå stå värd för Nordvisions stora fakta- och kulturmöte, den 22 till 24 oktober.

Det ser Strömbro mycket fram emot.

”Nordvision betyder jättemycket för oss i Umeå, av olika skäl. Det har alltid varit väldigt inspirerande att höra nordiska kollegor berätta om sina bästa exempel från den egna verksamheten. Vi har i bästa möjliga mån försökt skicka medarbetare på mötena så att fler har fått lära. Naturgruppen har skapat en tät dialog inom sitt område. Och det är så grymt fint att få vara med i en sådan riktig samproduktion som Snowhow, där alla är med och bidrar till innehållet. Naturområdet har en mördande konkurrens internationellt, så tillsammans kan vi höja värdet i de nordiska produktionerna”, säger han.

Bengt Strömbro återgår till sin, numera något invanda, roll som SVT Umeås programchef – med en sista hälsning inför Nordvision-mötet:

”Mera Norrland!”