EBU: Så görs innehåll för unga i Europa

En ny rapport samlar erfarenheter och framgångsexempel från europeisk public service när det gäller innehåll och tjänster för den unga publiken. Vad är det egentligen som fungerar, och varför? Flera av Nordvisions medlemsbolag har deltagit i sammanställningen. Det här och annat har vi rapporterat om denna vecka.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


EBU-rapport om innehåll för den unga publiken

I rapporten “EBU Youth – What works” har EBU sammanställt exempel, uttalanden och utmaningar från de europeiska public service-bolagens arbete med att nå de unga användarna.

Målgruppen, ofta kallad Generation Z, definieras som 15-25-åringar av de flesta bolagen. Livet handlar i det skedet om att upptäcka, och att träda in i vuxenvärlden.

EBU har intervjuat tio företrädare för ung-redaktioner runtom i Europa, däribland flera från Nordvisions medlemsbolag. Rapporten presenterar också 60 framgångshistorier från 23 av organisationens medlemsbolag.

För att läsa rapporten krävs ett EBU-login.

Generellt konstateras att Generation Z ligger långt före äldre målgrupper när det gäller att konsumera digitalt innehåll, även om en viss grad av tv-tittande och lyssnande på radio förekommer även här. Målgruppen är inte bara ”always on” när det gäller de digitala tjänsterna – den är också ”always plugged in” och ser och lyssnar på innehåll var som helst när det passar.

“Vår prioritet är att öka användningen av våra plattformar, skapa lojalitet och leda publiken till en plats där den hittar bra innehåll.”
– Camilla Bjørn, NRK P3, i rapporten

Rapporten konstaterar vikten av att känna publiken grundligt, och att ha användaren i centrum när nya tjänster och innehåll planeras.

Enligt intervjuerna i rapporten är det heller inte gångbart att sälja innehållet till publiken längre. Marknadsföringen ska kännas organisk, och användarna själva ska vilja dela innehållet med sina bekanta.



Kristian Lindquist. Foto: SVT.

Bäst på onlinevideo målet för SVT Nyheter

SVT Nyheter ska vara bäst i Sverige på video – men hur? I ett inlägg på svenska Dagens Media skriver Kristian Lindquist, digital programchef för nyhetsdivisionen, om hur bolagets arv från broadcast både är en tillgång och ibland en faktor som gör det svårt att våga tänka nytt.

Lindquist listar fem punkter som är avgörande för framgången. Här ingår att vara tydlig med löftet till publiken, och att ge redaktionen de rätta verktygen.

En annan punkt handlar om att se till att vinkeln är den rätta.

”Varför ska man lägga sin tid på något som inte är tydligt? I en digital nyhetstjänst som SVT Nyheter blir detta plågsamt tydligt. För medan få stänger av en nyhetssändning på tv:n om ett reportage är otydligt vinklat så kommer ingen att starta ett videoklipp med oklar vinkel. Än mindre lägga flera minuter på att se färdigt det”, skriver Kristian Lindquist på Dagens Media.

SVT Nyheter går också in för att videorna ska fungera utan ljud, inte minst för att många tittar på dem i miljöer där det inte passar att ha på ljudet, och alla använder inte hörlurar.

Nyhetsvideorna har också nått fram. SVT har mångdubblat starterna på dem – en vanlig dag görs omkring 800 000 starter, och under en bra dag drar siffran iväg över miljongränsen. Tre av fyra starter leder också till att användaren tittar på videon till slutet.

”Dessa båda mål: starter och färdigtittning fungerar som en sorts ”checks and balances”. Vi vill att publiken ska starta mycket video men även se klart på den”, skriver Lindquist.



Foto: Yle.

Starkt fokus på barn och unga inom Yle

Sedan i maj arbetar Yle utifrån en ny strategi, och det kommer att märkas i bolagets utbud nästa år.

Strategin slår inte minst fast att relationen till barn och unga ska stärkas. Yle ska utöver det nå ut till alla finländare och skapa personlig betydelse för användarna.

En ny redaktion för nyheter och aktualiteter för unga är under planering, och de under 30 ska få ett förstärkt nyhetsutbud särskilt för dem från och med början av 2021.

”År 2021 får vi dela stora, gemensamma stunder såväl på samhällsnivå som inom idrott och kultur. Vi vill öka vår närvaro och dialog med finländarna – både fysiskt och virtuellt. Yle spelar också en viktig roll då det handlar om att känna sig delaktig. Vi vill starkare föra fram att Yle är gemensamt för alla och unikt för mig”, säger vd Merja Ylä-Anttila.



Foto: DR.

Ettårscheck för DR:s nya strategi

Det har nu gått ett år sedan DR lanserade sin strategi ”Sammen om det vigtige”. Den uttryckliga ambitionen är att tre av fyra danskar ska uppleva att DR:s innehåll skapar värde för dem.

Nu har bolaget släppt en rapport med ettårsstatus för den nya strategin, där det konstateras att målet inte är långt borta: fler än sju av tio säger att DR:s innehåll skapar värde. En stor majoritet av befolkningen använder DR:s nyhetsutbud varje vecka, och bolaget har kontakt med de flesta barn och unga.

Just i den unga målgruppen har DR lyckats stärka relationen, men de internationella aktörernas inflytande växer samtidigt.

Den nya statusrapporten kommer med en rad nya initiativ.

DR ska ha starka och attraktiva egna plattformar och vara ett konkurrenskraftigt alternativ till de internationella streamingtjänsterna. DRTV och Dr.dk har nyligen lanserats i nya versioner, och en ny audioapp är också på gång.

DR uppmanar också till en bred debatt om reglering av de internationella teknologijättarna.