DR:s nya drama delas och diskuteras

Fina recensioner i hemlandet, utmärkelser, och inte minst tankeväckande och diskussionsskapande bland tittarna. N12-dramat “Ulven kommer” väcker debatt, och har nu sålts till en rad internationella marknader. Det här och annat har vi uppmärksammat denna vecka.

Foto: DR.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


DR:s nya drama skapar diskussion i Norden

”Det mest fångande DR-dramat på flera år.”

Danmarks största tidning, Politiken, anslöt sig i sin recension till många andra medier i att hylla DR:s senaste satsning.

I oktober blev “Ulven kommer” benämnt som årets bästa tv-drama på Zürich Filmfestival. Historien knyter tittaren till sig, och skapar tydligt diskussion och eftertanke.

I ”Ulven kommer” skriver skoleleven Holly i en uppsats att hon utsatts för våld i familjen. Styvpappan anklagas, och Holly och hennes lillebror flyttas till en fosterfamilj.

I Finland har serien nyligen lanserats på Yle Arenan med namnet ”Vargen kommer”. På Facebook har serien lett till delningar och diskussion bland tittarna.

”Jag har arbetat inom barnskyddet och konstaterar att serien är lysande skriven, regisserad och spelad. Jag kunde inte lämna den överhuvudtaget”, skriver en tittare.

”I söndags såg jag alla avsnitt. Danskarna kan. Häpnadsväckande fin prestation också av den unga tjejen (Flora Ofelia Hofman Lindahl i huvudrollen, red. anm.)”, svarar en annan.

Det lär bli fler kommentarer och diskussioner: Serien är såld till Australien, Tyskland, Frankrike, Slovakien, Slovenien och Polen. DR Sales förhandlar också som bäst med inköpare i Nya Zeeland, USA, Italien, de baltiska länderna och Benelux-länderna.

”’Ulven kommer’ är producerad med en dansk publik i åtanke, då serien handskas med det danska systemets hantering av ett barnärende. Så mycket mer glädjande är det att serien nu får ett brett internationellt liv. Vi är stolta över att DR Drama ännu en gång lyckats producera en serie i så hög kvalitet, att utländska tv-bolag och distributörer visar en dansk historia i sina hemländer”, säger DR:s dramachef Christian Rank.



Foto: SVT.

Kucera ny programchef för SVT:s samhällsinnehåll

Michael Kucera blir ny programchef och ansvarig utgivare för SVT Nyheters samhällsprogram.

SVT beskriver det som ett av Sveriges tyngsta journalistiska uppdrag.

Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport på SVT, säger att Michael Kucera i sin nuvarande roll, som nyhetschef för online på SVT Nyheters riksredaktion, har haft en central roll i att bygga SVT Nyheters digitala framgångar och trovärdighet.

”Att få leda arbetet med SVT:s samhällsprogram och valbevakning är ett av de allra finaste publicistiska uppdrag jag kan tänka mig. Här arbetar några av landets skarpaste journalister och jag ser mycket fram emot att tillsammans med dem fortsätta att utveckla samhällsjournalistiken både i traditionell TV och för en ny publik på Svt.se och SVT Play”, säger Michael Kucera till SVT.

Kucera inleder arbetet i sin nya roll preliminärt den 1 februari.



SVT:s Bolibompadraken går hem också i digital form. Foto: SVT.

Video: Plattformsinsikter från Nordvisions onlineseminarium

Se presentationer från Nordvisions senaste onlinesession om plattformar och sociala medier!

Nordvisions expertnätverk för sociala medier har så här långt arrangerat två onlineseminarier med goda exempel på det arbete som görs i bolagen.

Nu kan du se SVT:s och Yles presentationer från det senaste seminariet här på Nordvision.org.

Erik Norwald ger en närmare inblick i SVT:s arbete med Bolibompa Baby för de allra minsta tittarna. Jonna Haikonen vid Svenska Yle tar oss i sin tur bakom kulisserna på bolagets arbete med att bygga medvetenhet kring Yles varumärken.

Serien fortsätter med en tredje session i januari.



Kalenderkollage. Foto: SVT.

60 år av julkalendrar på SVT

Traditionen med tv-julkalendrar lever stark, och i dag lanseras årets versioner på public service-kanaler runtom i Norden.

För SVT:s del ger årets kalender extra anledning att fira nedräkningen till jul. Det är nämligen 60 år sedan den första julkalendern lanserades. DR inledde i sin tur traditionen år 1962.

Året var alltså 1960, och ”Titteliture” strömmade genom rutorna i Sverige, i svartvitt.

Med anledning av de runda åren har SVT lanserat en särskild julkalendersajt med klipp från årtionden av tv-julfirande. Sidan ger också möjlighet att rösta på favoritkalendrarna, och dela med sig av egna kalenderminnen.

”Julkalendrarna är en del av Sveriges minne. De är unika tidsdokument och barndomssymboler för så många. Men julkalendrarna är också drivande i tv:s framtid. De samlar alla åldrar och har utvecklat tv-berättandet och tv-tekniken, från gumman som blev liten som en tesked till spökena på Greveholm. Och det är julkalendrarna som driver det digitala tv-tittandet i Sverige allra mest, med rekordsiffror på SVT Play varje år de senaste åren”, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.



Pelle Peter Jencel, Sandra Mia Susgaard, Karen Straarup och Ula Bach Hulgaard. Foto: Martin Sylvest/Scanpix.

DR bakom årets bedrift med musikpodcast

DR:s P3 tog hem kategorin Årets bedrift under Danish Music Awards i helgen.

Det är närmare bestämt podcasten ”Hvem er…” som prisats. Bakom podden står programledaren Pelle Peter Jencel, P3:s podcastredaktör Karen Straarup och redaktionsmedlemmarna Sandra Mia Susgaard och Ula Bach Hulgaard.

Podcasten kliver in bakom kulisserna på den musik som spelas på P3. Vilka artister står bakom, och vilka dramatiska ögonblick, drömmar och äventyr går det att gräva fram ur historierna bakom låtarna?

”Vad är en bedrift? Det är väl när man gör något som ingen trodde att vi kunde eller skulle komma att göra”, sa Pelle Peter Jencel under prisutdelningen, och tackade samtidigt alla de artister som bidragit till P3:s podcaster.

”Hvem er…” finns fortsatt tillgänglig i tolv avsnitt på Dr.dk och i DR:s ljudapp.