DR testar musiktips via chatbot

De flesta känner till möjligheten att hålla kontakten med bekanta via Facebooks chatverktyg Messenger. Men hur vore det att få personligt präglade experttips kring musik via samma chat? DR utforskar nu möjligheten, tack vare stöd ur Nordvisionsfonden. Säg hej till P6 BEAT:s nya musikexpert!

Foto: Scanpix/montage.

Projektledare Ida Medici är hoppfull inför projektstarten. Nu väntar hon och teamet på att få tjänsten godkänd och lanserad i Facebook Messenger.

Projektet fick stöd ur Nordvisionsfonden senaste höst, med NRK och Svenska Yle som stöttande bolag.

”Vi undersöker marknaden, för att ta reda på om det här kan vara intressant ur ett public service-perspektiv. Det här får fungera som en pilot”, säger Medici.


Vill hitta tillbaka till borttappad radiopublik

Bakgrunden ligger delvis i radions allt större utmaningar kring att nå de yngre lyssnarna. DR:s kanal P6 BEAT har som mål att berika lyssnarnas dag med experttips kring ny musik.

”Där har vi kämpat med att nå de yngre. Vi märker att de orienterar sig allt längre bort från mediebrands, och närmar sig i stället sina vänner online”, säger Ida Medici.

Ett annat sätt att uttrycka det på, säger hon, är att användarna rör sig bort från öppna sociala mediekanaler, och går mot stängda kanaler.

Hur ska det då gå till när chatboten ska sprida sin (eller snarare redaktionens) musikkunskap?

Chatboten kommer att skicka tips om de bästa nya låtarna en gång i veckan till användare som anslutit sig.

”Den berättar varför du ska välja att lyssna på de här nya låtarna. Den ska ha en fräsch tone of voice, precis som kanalen P6 Beat också är känd för. Vi flyttar helt enkelt in det tilltalet på Messenger”, säger Ida Medici.
 


Projektledare Ida Medici.


Goda erfarenheter från nyheterna

Helt obekant är konceptet ändå inte. Medici berättar att DR redan gjort succé med en liknande tjänst för nyheterna.

Innan det nu är dags för en skarp version, har DR hunnit bygga en prototyp som genomgått en rad tester. I det här skedet handlar det om en så kallad ”dum bot”.

”Det betyder att det är vi som bestämmer vad den kan säga till användarna. Förhoppningen är förstås att vi framöver kunde använda någon form av artificiell intelligens, men inte i det här skedet. Däremot har prototypen visat sig vara väldigt driftstabil”, säger Medici.


Fondstödet helt avgörande

Och stödbolagen från Nordvision, då?

Jo, NRK och Svenska Yle kan förvänta sig en ordentlig rapport om erfarenheterna så snart DR hunnit samla på sig sådana.

Ida Medici säger att det var hundra procent avgörande för projektet att det fick stöd ur Nordvisionsfonden.

Nu hoppas hon att DR ska kunna hitta en ny, fungerande kanal för sitt innehåll.

”Jag tycker det är galet viktigt för DR som mediehus att kunna sprida det här innehållet – i synnerhet dansk musik, men visst gäller det även de internationella låtarna. Det viktigaste vi kan förmedla är kärleken till musiken”, säger Ida Medici.