DR rykker tættere på brugeren

Med ‘Mit DR’ kan hver enkelt bruger på dr.dk komponere sit eget yndlingsindhold til hjemmesiden og samtidig få bedre overblik. Første trin af DR’s tretrinsraket er sendt i luften.

Af Ib Keld Jensen

700.000 publicerede sider er flere end noget levende væsen er i stand til at holde styr på. Netop den enorme informationsmængde på dr.dk er årsag til, at DR målrettet går efter at skabe et bedre overblik for brugerne.

– Mange har problemer med at genfinde sider, de tidligere havde været inde på. I det hele taget er der et stort behov for at skabe sig et bedre overblik, og det er den allervigtigste grund til, at vi gik i gang med ‘Mit DR’, fortæller projektleder i DR Interaktiv Produktion Christian Valentiner.

‘Mit DR’ giver brugerne mulighed for at  personliggøre indholdet, så hver enkelt side får et helt individuelt indhold skabt af brugeren selv. Nogle er til hip-hop, andre til klassisk musik, men sjældent til begge dele på en gang, og det vil afspejle sig på den personlige dr.dk-hjemmeside.

– Det smarte ved ’Mit DR’ er, at man ved hjælp af ganske få klik kan sammensætte sin egen side og løbende samle det indhold, man ønsker at følge med i – og samtidig se, hvad der sker på andre populære sites. Brugeren bliver så at sige sin egen webredaktør, fortæller Christian Valentiner, som samtidig understreger, at ’Mit DR’ ikke er en erstatning for det dr.dk, som brugerne kender i forvejen. Det er ment som et supplement og en ekstra service.

– Forsiden er stadig vigtig, for der vil være dage, hvor man har lyst til at starte med sin egen sammensatte DR-side, og dage, hvor man foretrækker en redaktionelt sammensat forside. Mange vil sikkert også stadig starte på forsiden af dr.dk og så logge på ’Mit DR’ efter at have orienteret sig,” forklarer Christian Valentiner.

 Tjenesten blev lanceret i slutningen af maj og den er under løbende udvikling. Inspirationen fra IGoogle er tydelig, idet muligheden for at abonnere på nyhedsfeeds fra både interne som eksterne leverandører er et centralt element.

Klikker man på en af nyhederne kan man blive sendt ud af dr.dk og videre til andre eksterne sites. Et af de nyhedsfeeds man kan abonnere på er for eksempel hovedkonkurrenten fra det kommercielle TV2.

Kannibalisering

At DR på den måde risikerer at kaste sine brugere i armene på konkurrenterne, er ikke noget, der bekymrer Christian Valentiner. Han henviser til, at diskussionen har været oppe at vende flere gange, for eksempel, da man skulle afgøre, om den kommercielle TV3 skulle have plads i programoversigten på dr.dk.

– Vi har spurgt os selv, hvorfor vi egentlig er her. Og svaret er, at det er for at levere bedst muligt indhold for brugerne ud fra, hvad de interesserer sig for, fortæller Christian Valentiner.

Derimod har etableringen af ‘Mit DR’ rejst en anden problematik internt i DR, fordi ‘Mit DR’ kommer til at omdirigere trafik og dermed at kanibalisere nogle besøgende fra andre dele af hjemmesiden over til ‘Mit DR’.

Og da et af parametrene for at måle succes, er antal klik på sitet, skal der formentlig findes en model, der tager højde for kannibaliseringen.

Fælles login

Det næste trin i udviklingen bliver, at give brugerne en værktøjskasse med rundt på dr.dk, så den enkelte kan bookmarke sider, få adgang til eget indhold, mulighed for at dele det og etablering af et enkelt log in til alle services på dr.dk.

Dr.dk tilbyder for eksempel debatmulighed, afstemninger og managerspil, og idag kræver hver enkelt service et separat login. Netop dét at få de mange forskellige systemer, der er på et stort website som dr.dk til at spille sammen, har været og er fortsat den største udfordring overhovedet, fortæller Christian Valentiner.

– Vi har et utal af systemer, herunder en masse eksterne systemer, som ligger på tværs af hele huset. At få det hele til at spille sammen har været en stor udfordring.

Fællesskab om indhold

I løbet af et år eller to er udviklingen af ‘Mit DR’ klar til tredje trin, som skal handle om at publicere indhold fra DR ud til en bredere kreds.

– Planen er at dele relevant indhold i en kontekst, hvor det giver mest mening, fortæller projektlederen.

Han nævner Rejseplanen.dk som eksempel, hvor man kunne forestille sig at vise klip fra DR’s produktion kædet sammen med relevante destinationer. 

– I det omfang vi har rettighederne til det, skynder han sig at tilføje.

Selvom Christian Valentiner kalder trin 3 for den sociale del, understreger han, at DR ikke skal tilbyde sociale netværk som Facebook, men derimod et socialt fællesskab omkring indhold. Oversat betyder det, at DR vil tilbyde tjenester og funktioner , hvor man kan dele oplevelser om en populær dramatv-serie som Forbrydelsen eller underholdningsprogrammet X-Factor.

Men det er endnu fremtidsmusik.

Foreløbig er det lykkedes at samle allerede publiceret indhold på én side og bygge en tjeneste der går på tværs af hele dr.dk med alle de forskellige behov og ønsker, det indebærer. Og det har ikke været få, lader Christian Valentiner forstå.

FAKTA

  • dr.dk er Danmarks mest populære hjemmeside med godt 1,7 mio. brugere pr. måned
  • Siden har i alt 15 mio. besøg og 85 mio. sidevisninger om måneden
  • MitDR fik i løbet af den første uge 3000 tilmeldte uden egentlig kampagne
  • Målsætningen er 100.000 registrerede brugere

http://www.dr.dk/betalab/Projekter/Mit+DR+forside/Mit+DR.htm