DR markerer årsdag for norsk selvstændighed med live-satire

200-året for den norske løsrivelse fra Danmark fejres i DR med en mission med København-Oslo-færgen, der skal bringe Norge tilbage under dansk flag. Til overraskelse for tilrettelæggerne er NRK helt med på spøgen.

af Ib Keld Jensen

‘Giv os Norge tilbage’. Det er programtitlen på den liveudsendelse som DR2 sender som temalørdag på den norske nationaldag den 17. maj direkte i to en halv time fra Oslo-færgen, der har kursmod den norske hovedstad.

Norge hørte under den danske konge frem til 1814, og programmets satiriske omdrejningspunkt er, at det ville være bedre for både Norge og Danmark, hvis nordmændene vendte tilbage, hvilket nordmændene ifølge programmet har en skjult forhåbning om.

”Det ville være godt for Norge at komme hjem. Enhver ved, at nordmændene er et ukultiveret og udannet folk med tophuer og gummistøvler. Det er jo synd for de rare mennesker, så derfor ville de have godt af fornyet dansk indflydelse,” som  det hedder i DR2s foromtale. Missionen omtales som ’Operation Myseost’ af journalisten og satirikeren Anders Lund Madsen, der er programvært.

Rystende hjælpsomhed

“Vi var bange for, at nordmændene ville blive stødt over, at vi vil lave grin med deres nationaldag, men de syntes tværtimod, at det var en sjov idé. Og det er ikke fordi folk i DR ikke er søde, men vi har nærmest været rystede over, hvor søde og hjælpsomme folk i NRK har været,” fortæller redaktør Peter Hammer.

Hverken han eller programredaktør Peter Gren Larsen har de store erfaringer med Nordvisions-samarbejde, så de havde ikke på forhånd kontakter i NRK, som de kunne trække på.

“Vi har kontaktet enkelte redaktioner direkte, og har fået al den hjælp, vi kunne ønske os. Nordmændene synes, det er sjovt, at der kommer andre øjne på den begivenhed, som de lægger en helt andre store følelser, end vi gør med vores nationaldag i Danmark.”

Konkret har tilrettelæggerne fået hjælp til at producere nogle særlige nyhedsindslag til programmet.

NRK har desuden delt gæstelister, SNG-forbindelse og hjulpet med at finde interessante personer til programmet. Men der har også været udfordringer. Netop fordi det i år er 200-året for den norske selvstændighed, er alle sejl sat og både den svenske konge og den danske dronning er på plads på Eidsvoll, der er centrum for den norske fejring og desuden stedet, hvor den norske grundlov blev underskrevet for 200 år siden.

Klogere på hinanden

“Vi har for eksempel haft svært ved at skaffe fotografer på dagen. Det er som om, at alle norske fotografer og sceneteknikere er på arbejde, eller også holder de fri og fejrer begivenheden,” fortæller Peter Hammer, der også har måttet sande, at det ikke altid har være muligt at få gæsterne fra den øverste del af favoritlisten til at stille op.

Om den dybere mening med programmet forklarer programredaktør Peter Gren Larsen, at det hidtil ikke er lykkedes nogen at sejle op igennem Oslo-fjorden og indtage Norge fra hovedstaden ad vandvejen.

“I vores fortælling er Oslo-færgen en trojansk hest, som vi overrasker nordmændene med for at vinde det tabte tilbage. Men selve idéen med programmet er at gøre os klogere på hinanden. Vi har nogle vidunderlige broderlande og et enormt fællesskab, så lad os bruge og udnytte det, i stedet for som så ofte at vende os mod England og USA.”

Målet er, at de to lande bliver klogere på hinanden kulturelt, historisk politisk og geografisk.-

“Og til det betjener vi os af en blanding af flere genrer, som går over både seriøse indslag, fiktion og satire,” fortæller Peter Gren Larsen, der sætter både det kærlige og det kritiske lys på broderfolket i nord, som i Danmark har været betragtet som en slags lillebroder.

”Men måske er det på tide at gøre op med den fordom. Måske er Norge lige så stille blevet storebroderen, der tør gå i clinch med multinationale virksomheder som Apple og store nationer som Kina,” fortæller Peter Gren Larsen, der også vil lade programmet sætte kritiske spot på de ”fornærmende” høje norske toldmure, som blandt andet berører dansk eksport.

Programmet er en co-produktion, hvor NRK også har bidraget, ligesom programmet er støttet af Nordvison. NRK sender en redigeret version af programmet cirka en uge efter selve fejringen.