Af Ib Keld Jensen
Journalisten og tilrettelæggeren Niels Borchert Holm fra DR tror knapt sine egne ører. Her sidder han i FIFAs restaurant til et solointerview med den mest magtfulde mand i international fodbold gennem årtier foran sig. Sepp Blatter svarer venligt, glat og undvigende på alle spørgsmål om den skandale, der førte til hans fald. Om det amerikanske forbundspoliti, der to gange i 2015 får anholdt og siden fængslet adskillige af fodboldforbundets politisk valgte og om den kontroversielle tildeling af Qatar som vært for VM i fodbold i 2022. Blatter kender personligt ikke til nogen korruption, siger han igen og igen.
“Men,” indvender journalisten. FIFAs egen etikkomité har selv fastslået i sin rapport at formanden for det asiatiske fodboldforbund Bin Hammam har betalt bestikkelse til et andet medlem af FIFAs eksekutivkomité. Med stor og venlig selvfølgelighed lader Blatter bomben sprænge.
“Det har jeg aldrig hørt om, og jeg har ikke læst rapporten.”
“Der tabte jeg simpelthen kæben og gav mig til at fumle febrilsk med mine papirer. Blatter sidder og siger, at han som FIFA-præsident ikke har læst den vigtigste rapport i FIFAs historie, og at han ikke kender til indrømmelsen af bestikkelse. Jeg var målløs,” fortæller Niels Borchert Holm.
Interviewet med Blatter var blevet til efter måneders email-korrespondance med Blatters talsmand.
“Jeg er ret sikker på, at den omstændighed, at jeg repræsenterede alle de nordiske lande i denne sammenhæng gjorde en afgørende forskel. Havde jeg kun repræsenteret DR2, tror jeg ikke jeg havde fået interviewet,” siger Niels Borchert Holm med henvisning til støtten fra Nordvision.
Han tilføjer, at uden Nordvisionsstøtten havde han ikke kunnet lave filmen, på grund af for høje omkostninger blandt andet til omfattende arkivmateriale.
Anholdt i Qatar
Tilsvarende held havde DR-journalisten ikke med de øvrige FIFA-folk. Trods utallige henvendelser fik han enten ikke svar eller decideret afvisning om sine interviewanmodninger. Bedst illustreret ved det afslag han fik fra FIFAs egen kommunikationsafdeling, der afviste anmodningen med en besked om et stort møde i Kazakstan i den periode DR foreslog for interviewet.
Da DR efterfølgende foreslog, at interviewet kunne foregå på et hvilket som helst tidspunkt efter FIFAs ønske, fik han følgende svar fra FIFA.
“Vi holder store møder hele tiden, så det duer nok ikke.”
Oprindelig havde DR til hensigt at lade det forestående præsidentvalg i FIFA i begyndelsen af 2016 være filmens omdrejningspunkt, men det viste sig, at kun en af de fem kandidater ville stille op til interview.
“Valgkampen foregår ikke i offentligheden, og kandidaterne har ikke noget at vinde ved at stille op til pressen.”
Niels Borchert Holm havde også planer om, at optage en del af filmen i Qatar, men den plan opgav han, da han blev anholdt under en optagelse og måtte tilbringe 10 timer på en politistation.
Kærlighedshistorie som motor
Dokumentarfilmen kæder den lange række af begivenheder sammen, som førte til Blatters fald. Sammen med filmens redaktør, Jon Adelsten, fandt Niels Borchert Holm på at gøre det med en kærlighedshistorie som motor.
Mary Lynn Blanks var i mange år kæreste med præsidenten for de nordamerikanske fodboldforbund, Chuck Blazer, og hun tager sit kamera og sine levende beretninger fra de bonede gulve seeren med helt ind i den inderste kerne af den mafia-lignende familie FIFA var og fortsat er. Vi ser Mary Lynn og Chuck på besøg hos præsident Putin, hos Nelson Mandela og hos dronning Elisabeth. Og vi hører, hvordan FIFA efter hvert møde giver hende og Chuck hver en konvolut med 20.000 dollar i kontanter.
“Noget af det, der har gjort størst indtryk er nok, hvor stor betydning en begivenhed som fodbold VM egentlig har. Det er nogle helt enorme økonomiske interesser, der er på spil,” fortæller Niels Borchert Holm, og henviser blandt andet til en episode forud for Qatar-tildelingen.
Her mødtes den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy i sit præsidentpalads med blandt andre kronprinsen af Qatar. Mødet er essentielt, fordi den franske UEFA-præsident og tidligere storspiller Michel Platini var til stede ved mødet, og siden har indrømmet, at han følte sig presset til at stemme på Qatar som VM-vært.
Presset bestod i, at Qatar i bytte for Platinis stemme ville placere en gigantisk milliardordre i den franske flyindustri.
Efterhånden står det klart, at Qatar fik værtskabet som et resultat af snyd og bestikkelse.
Men som Phaedra Almajid fra Qatar bemærker i filmen, så var der også korruption involveret da Frankrig fik værtskabet i 1998, da Tyskland fik det i 2006 og da Sydafrika fik det i 2010.
“Så måske har Qatar bare spillet efter reglerne,” som hun bemærker.
Dokumentarfilmen sendes torsdag 8. juni kl. 20.00 på DR2.