Direktesendt sjøfugldrama fra det høye nord til hele verden

I sommer kunne hele verden følge et direktesendt drama fra et fuglefjell lengst nord og øst i Norge. På Hornøya bodde ca. 100.000 sjøfugl tett i tett på hyller i den bratte fjellsiden.

Av Terje Dale, redaktør NRK Natur

NRK Natur hadde 15 fjernstyrte kamera i fjellet, cineflex, drone og to kamera med telelinse for å filme livet og historiene som utspant seg i fjellveggen. Teknisk fungerte dette nesten helt prikkfritt, bare avbrutt i noen minutter strømbrudd i Vardø, byen like ved Hornøya.

Brukerne kunne selv velge mellom åtte ulike videostrømmer,- syv ulike reirplasser og en miks mellom alle kameraene. Du kunne chatte med andre seere og få svar på fuglespørsmål.

Alt dette fungerte suverent. SVT la ut hele nettpakken på sine sider og vi fikk gode tilbakemeldinger fra SVT. Irsk Tv hadde også hele nettpakken på sine sider.

Det spektakulære prosjektet ble fulgt 24 timer i døgnet på nett på nrk.no/fuglefjellet.

En gang i uken fikk TV-seerne høydepunkter og reportasjer i beste sendetid på NRK1, dette var naturdokumentarer av høy kvalitet med to programledere, Ingrid Langeland Olderbakk og Trond Berg. I tillegg var det “sakte-tv” på NRK2 fem dager i uken, 22.00 – 24.00. Alt dette var lineær Tv. 


På nett TV kan dere nå se alle programmene: Fuglefjellet Hornøya og Fuglefjellet – minutt for minutt.

NRK 1 hadde sterk konkurranse fra EM i fotball, men likevel hadde vi 250.000 seere i Norge. “Sakte-tv” hadde 1,8 millioner.

SVT hadde tre medarbeidere på plass på Hornøya, de hadde fri tilgang til alt råstoff. SVT hadde også med seg to programledere. SVT redigerte sammen tre program på 58 min som hovedsakelig bestod av råstoff fra NRK og mellomstikk med sin to gode programledere/eksperter Martin Emtenás og Frida Nilla Johnsson.

SVT hadde 500.000 seere på sine 3 program, noe som var særs høye tall midt på sommeren også de i konkurranse med EM – FOTBALL.

Jobbsamarbeidet og det sosiale livet mellom SVT og NRK på Hornøya var perfekt.

I tillegg laget NRK to timers radio fra Hornøya som gikk i P1, NRK`s hovedkanal. Irsk radio kom på besøk og vår programleder i radio Helge Søfteland laget også to timer for Irsk radio.

I disse dager blir vi ferdig med tre 29 minutters highlights-programmer til TV som etter nordisk avtale gis til alle de nordiske landene. Vi lager også en 29 minutter til NRK som sendes i julen. Det er også i gang en internasjonal versjon på 54 min. som blir ferdig vinteren 2017.

Internasjonalt er det interesse for prosjektet, kanskje særlig “sakte-tv” versjonen med 20 program á 2 timer. Vi har fått spørsmål fra noen fugl, miljø og naturfilmfestivaler om å sende inn vårt prosjekt til konkurranser.

I bakkant av det hele er SVT og NRK i gang med å utvikle en mulig co-produksjon mellom Mitt i naturen og Ut i naturen.

Kort sagt har dette ambisiøse fuglefjellprosjektet fra Hornøya blitt en suksess, og prosjektet har vært helt avhengig av den økonomiske støtten som Nordvisjonen har bidratt med gjennom samproduksjonsstøtten.