Digitalt VM-samarbejde skal tiltrække fodbold-novicer

DR og NRK går sammen om at indfange dem, der ikke på forhånd er interesseret i fodbold, ved at udvikle nye historiefortællinger til nettet.

Af Ib Keld Jensen

Når åbningskampen mellem Rusland og Saudi-Arabien fløjtes i gang den 14. juni på Moskvas Luzjniki Stadion, kulminerer endnu et ambi­tiøst slutrundesamarbejde mellem webredaktionerne på DR og NRK.

De to redaktioner vil udvikle andre måder at fortælle digitale historier på og dermed bygge videre på et samarbejde, som blev ind­ledt i forbindelse med EM i fodbold i 2016. Målet var at gøre indholdet interessant især for de brugere, der normalt ikke interesserer sig for sport eller fodbold.

Dengang producerede de to redaktioner visuelt bårne historier fortalt gennem slider, korte tekster og video til afløsning for traditio­nelle længere teksttunge artikler.

Ikke belastet af samme tænkning

Ifølge redaktør ved DR Medier Jes Højen Nielsen havde NRK fører­trøjen på ved den lejlighed.

”NRK er sindssygt dygtige og meget inspirerende at arbejde sam­men med. Da vi satte os sammen dengang var de meget længere med at arbejde med formatet, så for os var det et større kvantespring, end det var for NRK.”

Han ser store fordele i samarbejdet, fordi begge redaktioner står med de samme udfordringer.

”Når man i det daglige går rundt mellem de samme mennesker, er der en tendens til, at uanset hvor dygtig og kreativ man er, så kommer man til at tænke i samme retning. Derfor er det meget berigende at møde andre, som tænker digitalt, men som ikke er belastet af den samme tænkning som os,” mener Jes Højen Nielsen, der tilføjer, at NRK vandt flere designpriser for det format, som blev resultatet af samarbejdet i 2016.

Målene er et catch up

Og hos DR blev formatet genbrugt hos DR Nyheder i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg.

Aftalen om at gentage samarbejdet mellem de to redaktioner blev indgået på et tidspunkt, hvor såvel Danmark som Norge, så ud til at have udspillet deres chancer i VM-sammenhæng. Siden sneg Danmark sig dog med på et yderligt mandat.

Men idéen om en guide til at finde sit alternative favorithold lever endnu. Hos DR arbejder man på at finde en metode, der på en nem og sjov måde kan hjælpe med at vælge. En anden idé skal gøre måle­ne mere tilgængelige.

”Der er et kæmpestort catch up-element i målene. Udover de mest interesserede fodboldnørder er det de færreste som ser alle kampe, men mange vil gerne se målene og NRK er i færd med at udvikle en metode til, hvordan vi med et enkelt klik kan få målene at se på en sjov måde”.

Idéer under udvikling

Endnu er alle idéer i udviklingsfasen. Det gælder også en tredje idé, som tydeligst bygger videre på samarbejdet fra 2016.

Begge redaktioner vil finde hver fem særligt gode VM-historier, som i lighed med alt andet materiale vil kunne bruges på webplatforme i begge mediehuse.

”Ved EM havde vi lavet en omtale af hvert af de 24 hold. Men vi måtte indse, at nogle af de hold, som blev slået tidligt ud og måske ikke havde de store profiler, var der ikke publikum til,” fortæller Jes Højen Nielsen, der også har en second screen-løsning på tegnebrættet.

”Vi arbejder på at bygge bro mellem tv-oplevelsen og de digitale produkter. Det kan være at stemme om et rødt kort er rigtigt givet, den største svinestreg eller mest gakkede frisure mens kampen kører. Udfordringen er at finde en balance, så det ikke opleves som en reklame, der kører hele tiden.”

Under en slutrunde kommer der brugere forbi, der ikke normalt besøger public service-stationernes webplatforme, og derfor er det en forhåbning, at nye brugere får øjnene op for andet public ser­vice-indhold.

Ambitionen med VM er dog først og fremmest at give en fælles­skabsfølelse af at opleve VM sammen med resten af Danmark.

”Vi vil være folkelige uden at forfladige – og give brugerne en følelse af at være tæt på de danske spillere i Rusland,” siger Jes Højen Nielsen.