Det nordiske TV- og mediesamarbejde stiger igen

Aldrig tidligere har de nordiske public service tv-stationer samproduceret og programudvekslet så mange tv-udsendelser, som de gør i dag. Imens udvikler Nordvisionssamarbejdet sig også støt omkring de sociale medier og om publiceringsteknologi.

>> Read in English

Af Nordvisionssekretariatet

De nordiske tv-seere er vilde med nabolandenes dramaserier, børne-udsendelser og livsstilsprogrammer. Og på tværs af Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island har tredje sæson af Broen været sendt samtidig, mens næsten 4 millioner nordiske tv-seere har kigget med ”live”.

I det nordiske tv-samarbejde er der aldrig tidligere blevet udvekslet så mange programmer som netop nu og antallet af samproduktioner er det næsthøjeste nogensinde. Totalt set blev det i 2015 ny nordisk rekord for Nordvisionssamarbejdet.

Nordvision består af de fem nordiske landes public service tv-stationer. Det omfattende programsamarbejde og det store engagement fra de nordiske public service TV stationers side skal ses i sammenhæng med den internationale medieudvikling, mener generalsekretæren for Nordvision, Henrik Hartmann:

”Der er en stor konkurrence fra ikke alene de kommercielle tv-stationer, men nu også fra nye internationale aktører som Netflix og HBO Nordic. Det er derfor fordelagtigt, at kunne samarbejde omkring store og dyre drama og børnedrama produktioner – og håndplukke de bedste udsendelser fra de nordiske TV-stationer og vise på ens egen kanal”.

Nordvision bygger på idéen om, at selskaberne deler, hvad de ejer og samproducerer utrolig mange programserier. I alt genererende samarbejdet 4849 programmer i 2015, hvilket er det højeste antal nogensinde og over 20 % mere end for bare to år siden.

Samtidig er delingen af nyhedsindslag mellem de nordiske landes nyhedsredaktioner også steget og her genererede samarbejdet i 2015 over 5.500 nyhedsindslag.

Fælles udfordringer, måske fælles løsninger

Det er dog ikke kun dramaserier, nyheder og børneprogrammer, som selskaberne enten deler eller samproducerer med hinanden. Det er i stigende grad også overvejelser om strategi og løsning af fælles udfordringer. Marit af Björkesten, direktør i Svenske Yle, er ny ordførende for Nordvision fra og med 1. januar 2016. Hun siger:

”Tidligere var mange af tv-stationernes udfordringer og konkurrenter nationale. Nu har public service-stationerne mange af de samme udfordringer på tværs af de nordiske grænser.

Derfor gør vi klogt i at lære af hindens succeser og fejltagelser, ikke mindst fordi det er en god måde at bruge den licens og skat vi modtager til public service, med henblik på at kvaliteten af det vi hver i sær levere til de nordiske befolkninger”.

Nordvision samarbejder bl.a. om en række nordiske workshops for de sociale medie-ansvarlige hos tv-stationerne, hvor der arbejdes med nye måder at producere og formidle public service-indhold til fx Facebook og Youtube. Desuden samarbejder de nordiske medieforskere om dataindsamlinger om børns medieforbrug, der giver tv-stationerne bedre muligheder for at tilrettelægge lærende indhold til de yngste brugere.

Det nordiske samarbejde i fremtiden

Henrik Hartmann mener, at det netop er nogle af disse områder, at Nordvisions-samarbejdet i fremtiden udvikler sig yderligere på:

”At samarbejdet nu har spredt sig til flere områder viser, hvor stærkt det nordiske samarbejde er blevet. Men vi skal samarbejde endnu mere. Vi skal og bør blive bedre til at samarbejde omkring digitalt indhold.”

Marit af Björkesten konstaterer at Nordvisionssamarbejdet har haft stor succes i de seneste år. Marit fortæller:

“Når man ser på hvordan den globale deleøkonomi får fodfæste i vor samfund i disse år, så må man sige at Nordvision har på mange måder været forud for sin tid ved den åbne og grænseoverskridende måde, som selskaberne har arbejdet på både omkring indhold og idéer. I de senere år har vi stadig mere klart erkendt værdien af at det vi ejer vokser, når vi deler det”.

 

Yderligere oplysning:

Henrik Hartmann 
generalsekretær, Nordvision sekretariat
hrh@remove-this.dr.dk / + 45 24 24 83 05