– Its now clear that practically everything Web technology touches starts down the path to gratis, at least as far as we consumers are conserned, sier Andersson, mest kjent for formuleringen av ‘Long tail’-gevinster av digital distribusjon.
Prosessorkraft, lagringsplass og båndbredd har blitt drastisk billigere, slik at distribusjonskostnadene på et stort marked etterhvert blir marginale. Og hvis man kan selge noe billig kan man like gjerne gi det bort, hevder Andersson – den psykologiske effekten av å kunne få og videresende noe uten å betale for det skal ikke undervurderes.
Dette forutsetter nye forretningsmodeller, sier Andersson, for Free! betyr ikke at ingen tjener penger på ditt forbruk. De tjener bare sine penger på nye måter, gjennom reklamefinansiering, abonnementsordninger og nye former for gave / bytteøkonomi. Slik usynliggjøres kostnaden ved forbruk men den forsvinner ikke.
Public Service på nye plattformer
Public Service bolagenes har tilsynelatende allerede Free! som forretningsmodell i distribusjonen av innhold på nye plattformer. Bolagene har ikke mulighet til å ta betalt for sitt innhold, på tross av ekstrautgifter på rettighetssiden. Men gratis er det likevel ikke, brukerne har allerede betalt for innholdet gjennom lisensen.
Eva Hamilton, SVTs generaldirektør, pekte på dette som et stort dilemma under Public Service dagen i Stockholm i februar: – Vi kan inte ta betalt av Joost, for vi har allerede tatt betalt av vårt publikum. Vi har ingen måte å dekke inn kostnadene som denne typen utlegning innebærer. Dette kan innebære at vi kanskje ikke kan finnes der denne utviklingen skjer.
Reklamefinansering av innhold på nye plattformer
I Sverige er finansieringsspørsmålet et av de viktigste tema for den pågående Public Service utredning, og Hamiltons bekymring er her sentral: Hvordan kan SVT ha råd til å møte brukernes forventninger om at innhold skal være tilgjengelig hvor som helst og når som helst?
NRK er det eneste nordiske PS-bolag som har mulighet til å tjene penger på reklame på egne websider, selv om dette ikke gjelder betaling for innhold produsert for lisensmidler. Den danske avisen Børsen kan den 13. mars melde om en positiv holdning i den danske befolkning for å la DR tjene penger på reklame på dr.dk.
DRs On demand redaktør, Nicolai Porsbo, ser ikke reklamefinansiering som løsningen på Public Services bolagenes dilemma. Utfordringen må snarere være å utnytte lisensen bedre og unngå å betale for rettigheter i flere omganger:
– Det er vigtigt, at vi finder mere effektive måder at cleare indhold på – eller at vi alternativt laver endnu mere indhold, hvor vi selv ejer alle rettigheder, sier Porsbo.
Han ser dessuten brukerbetaling som en grunnleggende utfordring for dagens Public Service: – Brugerbetaling er heller ikke en attraktiv løsning, fordi det skader ideen om den ”demokratiske grundforsyning” og i sidste ende medfører en a la carte tænkning omkring public service indhold, og dermed afvikling af hele licenssystemet.
Mer info:
Chris Anderssons artikkel i Wired. Helt gratis.
Artikkel i Børsen om DR og nettreklame: