Af Ib Keld Jensen
“Er I spioner fra CIA,” råber en brysk udseende mand i en slidt undertrøje, mens han læner sig ud ad vinduet til sin lejlighed, hvor hammer og sejl er mejslet ind i murværket.
Men tv-holdet fra DR er hverken amerikanske agenter eller i byen for at grave ufordelagtige historier frem om det store land.
De er derimod med 300 års forsinkelse fulgt i fodsporene på en berømt landsmand, og rejsen har bragt dem til denne lille flække, Okhosk, hvor western møder eastern, og hvor selv det uendelige russiske rige når sin yderste østlige kant.
“Han smeltede fuldstændig, da han hørte, at vi var i byen for at lave en dokumentar om Vitus Bering, og han begyndte straks at fortælle personlige beretninger om sine egne oplevelser med Bering. Og den oplevelse havde vi overalt, hvor vi kom frem. Bering er et kæmpe navn i Rusland, og han åbner alle døre,” fortæller Lasse Bøgeskov Andersson, der er redaktør og tilrettelægger på en ny dokumentarserie om den danske Columbus.
Bandt verden sammen
I hele august 2017 fulgte Lasse Bøgeskov Andersson sammen med vært og tilrettelægger Cecilie Nielsen sporene efter den eventyrlystne danske kommandør, som gennem næsten 20 år stod i spidsen for de hidtil største ekspeditioner i verden. Han gennemrejste og kortlagde Rusland, opdagede at Rusland og Amerika ikke hænger sammen, og som den første sejlede han til det Nordamerikanske kontinent fra Rusland. Hvor Columbus bandt verden sammen mod vest, gjorde Bering det mod øst og fuldendte verdenskortet. Af samme grund betegnes han som den russiske Columbus af russerne selv.
Tv-holdets rejse går tværs over Rusland, gennem Sibirien til Kamtjatka og ud på Bering Øen i det nordlige Stillehav.
”Med denne serie vil vi fortælle historien om den måske mest oversete person i danmarkshistorien. I dag er det nærmest umuligt at fatte, hvor stor en præstation, Bering udførte. Hvor benhårdt og udmarvende projektet var. Og for at komme så tæt på hans historie som muligt, besøger vi nogle af de steder, ekspeditionen også kom frem til,” fortæller hun.
Gennem barsk natur
Ekspeditionen med Bering i spidsen sled og slæbte sig gennem den barske russiske natur på floderne, med slæder og til fods, indtil de endelig kunne sejle ud i det nordlige Stillehav. Og selvom tv-holdets rejse er foregået med moderne transportmidler, har turen alligevel været en kæmpe udfordring, fortæller værten Cecilie Nielsen.
”Jeg er på ingen måde lige så sej som Vitus Bering, så det har været en kæmpe oplevelse at se nogle af de steder, han kortlagde og møde nogle af de mennesker, der bor der i dag,” siger hun.
Navnet Vitus Bering er almindeligt kendt blandt danskerne og de fleste ved også, at han stammede fra den østjyske by Horsens og at han har lagt navn til Bering-strædet. Men dertil går grænsen for den kollektive erindring stort set også. Så da Cecilie Nielsen og Lasse Bøgeskov Andersson efter optagelserne af et historie-quizprogram havnede på en bar med historikeren Morten Hahn-Pedersen og hørte hans bjergtagende beretning om Vitus Bering i den russiske zars tjeneste, besluttede de nærmest på stedet, at den historie måtte og skulle fortælles.
Det er efterhånden tre år siden. Så rejsen har været lang og ikke mindst dyr.
Dyr produktion
‘Ekspeditionen – på sporet af Vitus Bering’ er en samproduktion med NRK, og den har fået både udviklings- og produktionsstøtte fra Nordvisionsfonden, men det har sammen med et almindeligt historie-redaktionsbudget ikke i sig selv været tilstrækkeligt til at dække omkostningerne ved det ambitiøse projekt. Derfor har tilrettelæggerne også været ude og med held søgt og fået fondsstøtte.
“Vi har været utroligt heldige, at to beslægtede fonde har et særligt forhold til fortællingen om Vitus Bering og navnlig til en anden dansk hovedperson ved navn Martin Spangsberg,” fortæller Lasse Bøgeskov Andersson, der er overbevist om, at det kræver en særlig dedikation at holde fast i historien over så lang tid.
“Man skal være mere end almindeligt forelsket i sin historie, når man vil gennemføre et projekt i det omfang, for der er virkelig noget fodarbejde, der skal gøres.
Foruden sin egen begejstring skal man også være i stand til at begejstre andre. Det er måske den vigtigste lære sammen med den omstændighed, at vi har fået meget frie rammer og har været mødt med en stor grad af frihed under ansvar fra vores redaktionschefer,” fortæller Lasse Bøgeskov Andersson.
Vitus Bering døde 60 år gammel i 1741 på øen Bering, hvor han ligger begravet.
Dokumentarserien hadde premiere på DR K onsdag den 2. maj kl. 21.45 og vises de følgende fem onsdage.
Nyheder
Den danske Columbus åbner alle døre for tv-hold i Rusland
Bortset fra Vitus Bering er næppe nogen dansker mere kendt i Rusland end i Danmark. Han fuldendte verdenskortet og opdagede det stræde som adskiller Rusland fra Amerika, og som siden har båret hans navn. Nu er et dansk tv-hold fulgt i hans fodspor.