De tar med sig den nordiska drömmen

Utvandrade invandrare gör nu karriär på eget håll, men förenas av nordiska tankemönster och en nordisk livsstil. Wali Hashi hälsade på återflyttarna tillsammans med en fotograf.

Leo Gammals, Svenska Yle

Wali Hashis tv-serie Utvandrade invandrade i åtta delar på Svenska Yle handlar om invandrare som flyttat tillbaka till sina hemländer efter att ha levt en tid i Norden.

– Huvudpersonerna och deras levnadshistorier är i sig mycket intressanta och spännande, men det var utmanande och ibland exceptionellt svårt att dokumentera dem, säger Wali Hashi.

En av seriens mest inflytelserika personer är professor Mohammed Osman Jawari som anlände till Norge 1991. Den forna ministern flydde undan inbördeskriget i Somalia och fick asyl. Han studerade i Norge och började undervisa vid universitetet. 2008 åkte han tillbaka till Somalia för att återuppbygga landets politiska situation.

2012 ställde Jawari upp som kandidat för parlamentets talesman i det första valet på 20 år. Parlamentets session hölls 28 augusti 2012. Jawari fick 119 röster och valdes till talesman med klar majoritet. Att spela in avsnittet med Jawari var allt annat än problemfritt.

 

Självmordattack och upplopp

– I Somalia och Somaliland hade vi problem med säkerheten och upplevde flera nära-ögat situationer. Det var självmordsattacker och vi fick bevittna när vår guide, parlamentets talesmans informatör, misshandlades framför ögonen på oss av en soldat, berättar Wali Hashi.

– När vi väl fick filma inne i parlamentet bröt ett upplopp ut och presidenten gav order om att konfiskera vårt material. Vi fick det med oss till Finland, efter att jag övertygat myndigheterna om att det aldrig skulle sändas. Men så klart är materialet med i serien, fortsätter han.

– I Somalia krävdes det en säkerhetsstyrka på femton man för att skydda våra inspelningar, men i Somaliland behövde vi bara en enda livvakt, beväpnad med en AK-47, när vi åkte omkring. Men samtidigt fick vi bevittna hur nyfödda barn, som dödsförklarats flera gånger, räddades på sjukhuset som drivs av återflyttare. När vi anlände blev vår första inspelning amputationen av ett helt ben. Det var så chockerande, att jag blev tvungen att fly från hela inspelningsplatsen, avslöjar Wali Hashi.

Resorna fylldes av ytterligare klumpigheter och dråpligheter, bland annat brutna tår, religiösa fördomar, personer som var omöjliga framför kameran och en polisinsats framför USA:s ambassad.

 

Flyktingar som vänt hem

TV-serien Utvandrade invandrare berättar alltså om flyktingar som idag har lämnat Norden. Inspirerade av utbildning, språkkunskaper och erfarenheter från Finland har de återflyttat till sina forna hemländer och har högt uppsatta positioner i samhället. De verkar som bland annat läkare, jurister, musiker och politiker.

Syftet är att lyfta upp det nordiska skolsystemet, demokratin, jämställdheten och det poiltiska systemet som modell för andra länder. I Finland har man klagat över att flyktingar inte arbetar, att de inte är till nytta för samhället och endast lever på statens bekostnad. Det fanns därför orsak till att föra fram en positiv vinkling av människor som fått hjälp och stöd och nu hjälper andra.

I varje avsnitt behandlas dessutom inte bara personen utan också landet i fråga där vi bekantar oss med landets kultur, historia och nuläge.

Förutom professor Jawari möter vi Anneth Munga, som adopterades till Sverige. Hon har grundat den första skolan för handikappade i hemlandet Tanzania.

– Vi konfronterades med flera märkliga motgångar under våra inspelningsresor. I till exempel Tanzania sattes fotografen Jussi Käkkis Arhinmäki och jag i husarrest i hotellet i en vecka på grund av ett påhittat visumproblem. Vi blev tvungna att muta de lokala myndigheterna för att få avsluta inspelningarna. Sedan utvisades vi ur landet och fick återvända till Finland istället för att fortsätta vår planerade inspelning i Somaliland, berättar Hashi.

Diego Manrique de Lara flyttade till Danmark som tonåring. Han har idag grundat en fabrik som framställer livsmedel ur amaranter i en fattig by i Mexiko, där byborna samtidigt har fått arbete och en regelbunden inkomst.

Finland representeras av chilenaren Pedro Ahumada, som varit verksam på KOM-teatern och Barnabas Mebrahtu, som studerade musik och blev musiklärare i Vasa. Han är nu en superkändis i hemlandet Eritrea.

– Det lustiga var att, av alla länder upplevde vi inga som helst problem i Eritrea. Vi fick spela in även utanför huvudstaden, vilket är extremt sällsynt. Det berodde på att avsnittets huvudperson är en av landets största kändisar och omtyckt av presidenten, ler Wali Hashi.

 

Se programmen

Utvandrade invandrare kan ses i ett år på Yle Arenan. Serien är en samproduktion inom Nordvision och sänds även hos SVT i Sverige och DR i Danmark.

Fakta

Wali Hashi – modig redaktör med afrikanska rötter

Wali Hashi växte upp i Dusamareb i mellersta Somalia. Han var nio år när pappan lämnade honom, mamman och hans tre systrar ensamma på landsbygden utan möjligheter till försöljning. I det rurala Somalia kan man inte leva utan getter, får, kor eller kameler. Pappan tog allt, även familjens enda kamel.

Som den äldste sonen fick Wali ansvaret över familjens försörjning. Han flyttade till en liten stad, blev ett gatubarn och putsade skor. Pengarna han tjänade ihop gick till majs, mjöl, ris och socker som han skickade til mamman på landsbygden.

Som 15-åring flyttade han till Mogadishu och fick jobb som snickare vid morbroderns såg. Sedan började inbördeskriget. Diktatorn Siyad Barre störtades och morbrodern beslöt att rädda Wali från krigets fasor och skickade honom till Finland.

I Finland fick Wali Hashi utbildning och arbete. Han gifte sig, fick barn och skapade sig ett liv. Glad över sitt nya hem och liv följde han läget i sitt gamla hemland. Han greps emellanåt av hemlängtan och stor sorg. Folket i Somalia ansågs ha en av de bästa sammanhållningarna i hela Afrika, men nu bestod befolkningen av en grupp människor med totalt motsatta åsikter.

2013 reste Wali tillbaka till Somaiia å arbetets vägnar. Han slogs av hur hans sätt att agera och utföra saker var så annorlunda än lokalbefolkningens. Walis finländska identitet styrde hans arbetsmetoder och tankesätt. Han trodde, att andra nordbor med liknande bakgrund kunde ha motsvarande erfarenheter. Därav tv-serien Utvandrade invandrare.

Wali Hashi är en redaktör från Åbo, med rötter i Afrika. Han har ofta flera järn i elden och hans kunskapsområde är brett. Redaktörsskapet är dock det allra viktigaste, eftersom medier har ett stort inflytande och är naturliga kanaler för att hjälpa och påverka i världsaktuella ämnen.

Tack vare sin bakgrund har Hashi möjlighet att producera ett mångsidigt innehåll med en annorlunda vinkling än produktioner som vanligtvis visas i Yles kanaler. Han är samtidgt den enda redaktören med afrikansk bakgrund som producerar program för de nationella medierna i Norden.

Reportaget Merirosvojen rannikko (Piraternas kust) för Yles program för undersökande journalistik MOT kandiderade för Stora Journalistpriset 2009. Samma dokumentär representerade Yle i kategorin för aktualitetsprogram vid tävlingen Prix Italia.

Hashi hanterar känsliga ämnen på ett modigt sätt. Han har en storslagen förmåga att hitta på, planera och genomföra program så att de framstår som intressanta och tankeväckande upplevelser för tittaren. Han har bland annat behandlat mänskliga rättigheter, utanförskap, hedersrelaterat våld, rasism, terrorism och papperlösa personers situation i Finland. Det viktigaste är att tittarna får ny information och kunskap som vanligtvis inte når fram via dagstidningar och andra traditionella medier.